En web-serie, du bør se: ‘Bubbleproof’ er topmålet af selvironi i techbranchen

En web-serie, du bør se: ‘Bubbleproof’ er topmålet af selvironi i techbranchen
Virkelighedens Michael Fertik spiller Michael Fertik i serien.

Techbranchen er notorisk for sin komplette mangel på selvironi, rumvæsen-lignende distancering fra virkeligheden og hang til latterlige, ligegyldige produkter. Det er over fire sæsoner blevet udforsket i tidens måske bedste komedieserie ‘Silicon Valley’, der er blevet rost for at ramme hovedet på sømmet i forhold til virkelighedens tech-dal.

Så hvor finder mockumentary-serien ‘Bubbleproof’ med netop samme omdrejningspunkt sin relevans? Det gør den ved at træde et skridt tættere på virkeligheden. Hovedrollerne er nemlig ikke bare opdigtede karakterer i et virkeligt univers: De har deres daglige gang i Silicon Valley.

Michael Fertik er en Silicon Valley-topchef, der har tjent millioner på sitet Reputation.com, som beskæftiger sig med virksomheders online-ry. David Cowan er en venture capitalist, der har tjent sine penge på at finansiere tech-virksomheder mod at få procenter i disse. Sammen udgør fiktive versioner af dem selv hovedrollerne i ‘Bubbleproof’, hvis første fire afsnit netop har fået premiere via TechCrunch: Fertik er en karismatiske bullshitter, Cowan er den bekymrede pengemand.

Med ‘Bubbleproof’ tager virkelighedens Silicon Valley livtag med sin egen forfængelighed og selvhøjtidelighed og kalder bullshit på de forfærdeligt floskeltunge præsentationer af fuldkommen latterlige produkter, der selv skaber det problem, de er produceret til at løse.

‘Bubbleproof’ bygger på to andre kortfilmsproduktioner med Fertik som omdrejningspunkt med de fantastiske Newspeak-titler: ‘Femto-Management: A Micromentary’ og ‘CI: A TEDD Talkumentary’. Du behøver ikke at have set dem, men de giver et godt udgangspunkt for at forstå serien.

Serien starter et par år efter de to kortfilm og kortlægger, hvordan Michael Fertik trækker sig tilbage fra sin stilling og fra innovation i almindelighed. Det er lige ved at trække tæppet væk under David Cowan, der i store træk har snyltet sig til en karriere via Fertik. Derfor insisterer han også på at skabe en ny fremtid for makkerparret.

Det fungerer i særdeleshed, fordi både Fertik og Cowan spiller (“spiller”?) fænomenalt, fuldstændig hypnotiseret af Silicon Valleys fortræffeligheder med hovedet uløseligt fastklemt i sin egen røv.

Højdepunkter i serien omfatter, da Fertik indledningsvis forklarer konceptet Femto Management, der er et spadestik dybere end Micro Management og viser en medarbejder, hvor han skal trykke på tastaturet. Eller da han og Cowan tilbyder pitchende virksomheder AirPods fra en lille skål: »Have an AirPod, bro!« Eller Cowans løbebåndskontor.

‘Bubbleproof’ føles lidt som en lakmusprøve på, om ‘Silicon Valley’ holder. Og det gør den. Både prøven og ‘Silicon Valley’.

Serien vinder på sin præmis og stærke skuespilpræstationer, mens tempoet kunne være skarpere – særligt fra første til andet afsnit. Der springes konstant fra situation til situation, der skaber en følelse af et sketchshow, der frarøver serien en tydelig rød tråd. Men er man til bashing af virkelighedsfjerne Silicon Valley, så er serien et must.

Se de første fire afsnit her:

Læs også: ‘Silicon Valley’s introsekvens dissekeret: Spot alle tech-firmaerne og de interne jokes