Manden bag ‘Groundhog Day’ og ‘Ghostbusters’ er død

Manden bag ‘Groundhog Day’ og ‘Ghostbusters’ er død

I ‘Groundhog Day’, der på dansk fik titlen ‘En ny dag truer’, vågner en falleret vejr-vært op til den samme dag igen og igen som en slags guddommelig straf for ikke at behandle livet ordentligt. Den straf ville Harold Ramis, manden bag filmen, aldrig få. Og nu er de truende dage i hans timeglas rindet ud. Han blev 69 år.

Sammen med folk som John Candy, John Belushi og Bill Murray kom Harold Ramis til at inkarnere 80’ernes varme filmkomik. Han skrev ‘Vacation’ (‘Fars fede ferie’) og ‘Stripes’ (‘Røven af 4. division’) og skrev og spillede med i ‘Ghostbusters’-filmene. Her spillede han den nørdede Dr. Egon Spengler, og spøgelsesjægerne blev det, mange associerede ham med.

Hans varme komedier, båret af både platkomik og humanistisk lune, er den grundsten, film som Apatow-komedierne ‘Knocked Up’ (som Ramis selv har en rigtigt fin birolle i – se video nedenfor), ’40 Year Old Virgin’ og ‘This Is 40’ står på skuldrene af.

Men ‘Groundhog Day’ lagde ekstra dybde til hans virke, og skal en enkelt titel fremhæves på hans gravsten, bør det være den. Selvom den i dag ser meget 90’er-agtig ud med sit bløde lys og sine udvandede farver, er den så dramaturgisk veltimet og tematisk tankevækkende som nogensinde. En række film har siden forsøgt mere eller mindre eksplicit at efterligne præmissen, men uden samme genklang, humor eller følelsesmæssige præcision.

En af de sidste produktioner, Harold Ramis instruerede, var den amerikanske udgave af ‘The Office’. Han stod bag fire afsnit fra 2006-2010, blandt andet ‘A Benihana Christmas’, som klippet nedenfor stammer fra.

Harold Ramis døde efter sigende som følge af blodsygdommen vasculitis, som tidligere havde kostet ham evnen til at gå. Han efterlader sig sin hustru, tre børn og to børnebørn.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af