Oscar-optakt: Her er favoritten til ‘Bedste instruktør’

Collage
Vi fortsætter Oscar-nedtællingen. Sidst satte vi procenter på vinderchancerne for Bedste Film-kandidaterne – nu er turen kommet til Bedste Instruktør.

Det er et af de mest spændende opløb i årevis, og to instruktører kæmper en hård kamp om at tage prisen. Måske får vi et ganske usædvanligt split mellem Bedste Instruktør og Bedste Film? Nørd instruktør-Oscar med os på de næste sider.

Læs også: Hvem skal du spille på i Bedste Film-kategorien?

Stevemcqueen


STEVE MCQUEEN – 12 YEARS A SLAVE

Derfor er han nomineret
Steve McQueen kan blive den første sorte instruktør til at vinde denne kategori. Det er en åbenlyst god historie: mønsterbryderen i et forstokket, konservativt system. Læg hertil, at McQueen har formået at begå en Oscar-venlig film uden at gå på kunstnerisk kompromis, og at hans film er spinkel favorit til Bedste Film-sejren.

Styrke
I en tid med en sort præsident og sorte Grammy-vindere må tiden også være kommet til en sort Oscar-vindende instruktør. Ligesom Obama har McQueen udadtil holdt sig for god til at spille racekortet – han har ladet sine film tale. Chancen for at skrive historie kan være for svær at modstå for Akademiet, og man skal også helt ud, hvor kragerne vender, for at finde dem, der for alvor vil beklage en sejr til McQueen.

Svaghed
Kort sagt: ’Gravity’. Selvom det sjældent giver statistisk mening at forudse et split mellem Bedste Film og Bedste Instruktør, tror de fleste Oscar-eksperter, at Cuaróns tekniske triumf sikrer ham Bedste Instruktør-prisen. Engelske McQueen lider også under at være en forholdsvis ukendt instruktør i bredere Hollywood-kredse og af ikke have et så stort PR-apparat bag sig som Cuarón.

Vinderchancer
40 % – Black Power…?

DavidORussell


DAVID O. RUSSELL – AMERICAN HUSTLE

Derfor er han nomineret
I skuespilkredse er Russell pt. Hollywoods mest ombejlede instruktør af den simple grund, at hans tre seneste film (’The Fighter’, ’Silver Linings Playbook’ og ’American Hustle’), tilsammen – lettere uforståeligt – har opnået elleve nomineringer i skuespilkategorierne. Skuespillerne udgør den største gruppe i Oscar-akademiet.

Styrke
At være ombejlet af Akademiets store skuespilgruppering er godt. At være en erfaren, succesfuld og respekteret instruktør uden en Oscar er rigtigt godt. Den tidligere indie-instruktør står forrest i køen af instruktører, som nærmer sig en Oscar for lang og tro tjeneste.

Svaghed
Selvom ’American Hustle’ har betaget mange og for et par måneder siden lignede en seriøs vinderkandidat, er den for ubetydelig i det store perspektiv.

Vinderchancer
0% – men Russell kan godt forberede en takketale, for han er storfavorit i manuskriptkategorien. Tør han sige, at han er glad for trøstepræmien!

MartinScorsese


MARTIN SCORSESE – THE WOLF OF WALL STREET

Derfor er han nomineret
Man kan sagtens forklare Scorseses nominering med det faktum, at han er, ja, Scorsese. Men nomineringen til USA’s største nulevende instruktørlegende er dog først og fremmest et udtryk for, at han selv langt oppe i pensionsalderen formår at diske op med film af højeste kaliber.

Styrke
Mange kalder ’The Wolf of Wall Street’ for den bedste Scorsese-film siden ’Goodfellas’. Men hvad vigtigere er, så er filmen de seneste måneder blevet talk of town. Selvom ingen Hollywood-studier turde finansiere filmen, er den allerede blevet Scorseses mest indtjenende i karrieren, og det er lykkedes at få både de kulturelitære og den bredere offentlighed i tale.

Svaghed
Havde Scorsese ikke – efter adskillige forsøg – omsider vundet sin Oscar for ’The Departed’ i 2007, havde han været favorit nu. Nu ”skylder” Akademiet ham ikke længere noget, og det er da også i højere grad hovedrolleindehaver og producer Leonardo DiCaprio, der er ”fortællingen” i medierne. Han har nemlig endnu sin første Oscar til gode.

Vinderchancer
0% – så kender vi Oscar igen: Scorseses mesterværker vinder bare ikke Oscars.

AlexanderPayne


ALEXANDER PAYNE – NEBRASKA

Derfor er han nomineret
Alexander Payne laver små, varme og eftertænksomme film – ’Nebraska’ er hans bedste i årevis – som Akademiet respekterer, men aldrig bringer frem som sin favorit.

Styrke
Payne er intelligent, respekteret og laver film som ingen andre: dybe, men tilgængelige. Hans særlige skær vil Akademiet gerne sole sig i.

Svaghed
Filmen er i sort-hvid og har ingen store stjerner. Payne skal være glad for blot at være nomineret.

Vinderchancer
0% – på den igen, Payne.

AlfonsoCuaron


ALFONSO CUARÓN – GRAVITY

Derfor er han nomineret
I en tid med Netflix-dominans og enorme hjemmebiografer har Hollywood mere end nogensinde før brug for særlige oplevelser til at lokke publikum i biografen. I 2013 lykkedes det bedre for Cuarón end nogen anden at skabe en ’must see’-biografoplevelse med sin visuelle og 3D-tekniske landvinding, ’Gravity’. Dens betydning blev sammenlignet med Kubricks ’2001’, den solgte billetter for 700 mio. dollars – og har gjort Cuarón til Oscar-favoritten i denne kategori.

Styrke
Cuaróns visionære aftryk på ’Gravity’ er tydelig fra første til sidste scene, og ingen i Oscar-akademiet kan være i tvivl om, hvor stor en teknisk bedrift filmen er. Cuarón har da også vundet de fleste toneangivende instruktørpriser op til Oscar-uddelingen, inkl. Golden Globe og senest BAFTA. Dertil er ’Gravity’ og Cuarón mindre kontroversielle valg end ’12 Years A Slave’, ligesom Cuaróns stjerne og netværk i Hollywood er langt stærkere end Steve McQueens.

Svaghed
Meget tyder på en såkaldt ’split’ mellem Bedste Film- og Bedste Instruktør-kategorierne, selvom statistikken taler imod dette scenarie. Oftest vælger Akademiet nemlig at give instruktør-statuetten til samme film, som vinder Bedste Film – og det taler til McQueens fordel. Når split-situationerne endelig finder sted, er det oftest den tematisk væsentligste og ”tungeste” film, som vinder Bedste Instruktør, mens Bedste Film i højere grad tildeles den mest bredtfavnende, popcorn-agtige af de to. Det så vi for eksempel med ’Traffic’ vs. ’Gladiator’, ’Crash’ vs. Brokeback Mountain og senest ’Argo’ vs. ’Life of Pi’.

Vinderchancer
60 % – Houston, we got a tough call!

Læs også: Hvem skal du spille på i Bedste Film-kategorien?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af