Fem podcasts, enhver filmelsker bør lytte til

Fire amerikanske filmpodcasts og en enkelt dansk gør opvasken langt lettere at komme igennem.

Filmspotting

‘Filmspotting’

Nogle podcasts kan blive trættende i længden, når de kammer over i småsnak, gentagelser og en alt for løs struktur. Men så er det en fornøjelse at lytte til Filmspotting, hvor værterne Adam Kempenaar (sic!) og Josh Larsen holder en udsøgt balance mellem intelligent filmanalyse, hyggelig humor og overraskende vinkler.

Programmet byder blandt andet på oprigtigt interessante top 5-lister – sexbesatte karakterer, instruktør-skuespiller-par, Wes Anderson-scener – som de to værter (og deres faste gæster som Chicago Tribunes Michael Phillips) formår at udfolde med præcision og indlevelse. Der er også glimrende interviews, og i den seneste udsendelse havde man således fornøjelsen af at lytte til både David Gordon Green og hans skuespiller fra den kommende ’Joe’, Tye Sheridan, og ’Under the Skin’-aktuelle Jonathan Glazer.

Filmspotting er et godt sted at komme på forkant med de mest lovende film – og så er den slet og ret godt selskab. Det er en af de længst kørende filmpodcasts (stiftet i 2005), og det er der en grund til.

The treatment

‘The Treatment’

En del podcasts fortaber sig i lange anmeldelser af film, man allerede har hørt alt rigeligt om, og i den henseende er KCRW’s vinkel forfriskende. Hver udsendelse byder på et halvtimes dybde-interview med en ikke bare aktuel, men altid interessant tv- eller filmskaber.

Blandt de seneste gæster har således været både Robert Rodriguez, Quentin Tarantino og makkerparret bag sketch-serien ’Portlandia, Fred Armisen og Carrie Brownstein. Vært er den særdeles begavede filmkritiker Elvis Mitchell, der både er hurtig i replikken og matcher sine gæster intellektuelt. Samtalen bliver derfor altid både oplysende og underholdende. Han har haft radioprogrammet siden 1996 og har derfor et venskabeligt forhold med mange af gæsterne, som han nyder godt af uden at fedte for dem.

Hollywood Babble-on

‘Hollywood Babble-On’

Her er vi ovre i den absolut pjattede ende – men pjat på højt niveau. Bag podcasten står indie-ikonet Kevin Smith (’Clerks’) og radioværten Ralph Garman, og den bliver indspillet live foran et velvilligt publikum på comedy-klubben The Hollywood Improv.

’Hollywood Babble-On’ forener film og comedy, og film er ikke sjældent primært en undskyldning for perverse platheder i en lind strøm. Det er meget i tråd med nørde-drengerøvshumoren, som præger flere af Kevin Smiths film, men er man bare en smule til den slags, er podcasten svær at stå for. Man kan blandt andet blive hvirvlet ind i diskussioner om størrelsen på Dolph Lundgreens vedhæng og musical-duetter mellem Bane fra ’The Dark Knight Rises’ og den originale Batman, Adam West, i Kevin Smith og Ralph Garmans ret forrygende imitationer.

Men faktisk er der også interessante filmvinkler at hente, og Kevin Smith er lidt af en encyklopædi i ubrugelig tv- og filmviden: Blandt de tilbagevendende indslag er ’Shit That Should Not Be’ (om fejl, der endte i den færdige film), ’Exquisite Acting’ (om særligt dårlige skuespillerpræstationer) og ’Movies That Will Suck’ (hvor de ser frem mod film, der ser usædvanligt dårlige ud).

The Dissolve

‘The Dissolve’

Podcast-pendanten til Thedissolve.com deler sitets mod til intellektuelle, dybdeanalyserende filmdækning – og formår at formidle stoffet præcist og underholdende.

De seneste programmer har budt på alt fra analyser af fortællestrukturen i ’Nymphomaniac’ til interviews med Jason Bateman og anmeldelse af ’Veronica Mars’-filmen. I spidsen står den veltalende og altid lytteværdige Tasha Robinson, der sikrer, at emnerne aldrig bliver så tunge, som de ellers af og til lægger op til.

The Dissolve udsender kun podcasten hver anden uge, men den er næsten altid værd at tjekke ind hos.

Stream Team

’24syv Stream Team’

DR’s Filmland og fanpodcasten ’Filmnørdens Hjørne’ var længe alene om det lukrative (yeah right) danske filmpodcast-marked. Men radiokanalen 24syv har fået sig et program, der er et rigtigt godt bud på seriøs og levende filmdækning til radio i den digitale tidsalder.

Udgangspunktet for programmet er – som navnet antyder – hvad man kan finde rundt omkring på streamingtjenesterne, men det er langt fra så snævert, som det kan lyde. Snarere er det en anledning til at beskæftige sig med nogle af de film og tv-serier, der virkelig optager folk for tiden.

Én nylig udsendelse bød på en hel række berigende perspektiver på ’True Detective’. Serie-entusiast (og, åbenbart, deltidspolitiker) Johanne Schmidt-Nielsen er en tilbagevendende gæst. Også stand-up-shows på nettet og romantiske dramaer har været på dagsordenen, og selv filmfestivalen CPH PIX – i dén grad en biograf-event – har fundet vej til udsendelsen.

Journalist Kasper Lundberg og producer Frederik Dirks Gottlieb er vidende og behagelige værter, der dygtigt går til gæsterne med velfunderet nysgerrighed. Det gør Stream Team til et forfriskende indslag på det danske radiotapet.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af