Coster-Waldau-scene i ’Game of Thrones’ vækker voldsom debat

Coster-Waldau-scene i ’Game of Thrones’ vækker voldsom debat

SPOILER ALERT – læs kun videre, hvis du har set afsnit tre i den nye sæson ’Game of Thrones’, eller hvis du er ligeglad med at få dele af handlingen afsløret.

Det incestuøse forhold mellem Nicolaj Coster-Waldaus Jaime og Lena Headeys Cersei er et af de mest tabuoverskridende elementer i ’Game of Thrones’.

På forunderlig vis har serien beskrevet deres forhold som forbudt gensidig kærlighed, og mens Jaime langsomt er vokset til en af seriens mere sympatiske figurer, har Cersei konstant stået tilbage som lidt af en kalkuleret og skånselsløs heks.

Men i det nyeste afsnit blev tingene for alvor vendt på hovedet. Jaime tvinger sig til sex med Cersei ved alteret, hvor deres afdøde søn ligger til skue, selvom hun protesterer adskillige gange (se scenen nederst). Og det møder nu voldsom kritik fra kommentatorer, der slet ikke er i tvivl om, hvad scenen viste: Voldtægt.

»Hvis en kvinde eller mand ikke indvilliger i den seksuelle akt, og den anden person tvinger ham eller hende til at fortsætte, så er det voldtægt«, skriver Eliana Dockterman i en kommentar for Time Magazine.

En farlig idé
’Game of Thrones’ har før skildret voldtægtsscener, men det, der nu for alvor vækker forargelse, er dels, at Cersei i den tilsvarende scene fra George R.R. Martins bøger tydeligt indvilliger i at have sex – og dels at afsnittets instruktør, Alex Graves, tilsyneladende har en anden forståelse af scenen end mange andre.

»Altså, det bliver sex med samtykke efterhånden, fordi alt for dem i sidste ende er en turn-on, især en magtkamp«, siger han i et interview med Hitfix, mens Nicolaj Coster-Waldau til The Daily Beast på spørgsmålet om, hvorvidt scenen var voldtægt, svarer: »Ja og nej«.

Læs også: Anmeldelse af den nye sæson ’Game of Thrones’

»Der er ikke noget ’ja og nej’ ved det. En voldtægt kan ikke ’blive med samtykke efterhånden’. Man overbeviser ikke nogen i løbet af akten om, at de faktisk gav samtykke«, skriver Eliana Dockterman, og mange amerikanske kritikere er enige.

»Det føder ind i de værste ’hun sagde nej, men hun mente ja’-vedholdende løgne om voldtægt«, skriver Margaret Lyons hos Vulture, mens Wireds Laura Hudson tilføjer:

»Der har været meget snak om ’fortolkningen’ af scenen, hvilket i sig selv er en farlig idé. Utallige voldtægtsofre møder den slags ’fortolkninger’, når de står frem og fortæller om forbrydelsen, og familie eller autoriteter siger til dem, at de nok selv var ude om det, at de sikkert gerne ville, eller at de sikkert lyver«.

Forfatter ærgrer sig over reaktionerne
Flere undrer sig over, hvorfor serien afviger fra bøgerne på netop dette punkt, og stiller spørgsmålstegn ved, om den vil få den betydning for karakterudviklingen, som scenens alvor burde berettige. Hvis ikke, er det en ubehageligt lemfældig måde at bruge voldtægt på dramatisk, lyder argumentet.

Forfatteren bag bøgerne, George R.R. Martin, bakker da heller ikke entydigt op om nyfortolkningen.

»Scenen var altid tænkt til at være forstyrrende, men jeg er ærgerlig over, hvis den har forstyrret folk af de forkerte grunde«, skriver han på site.

Læs også: 10 grunde til, at du skal hoppe med på ’Game of Thrones’

Noget tyder da også på, at hovedforfatterne bag tv-serien ser lidt anderledes på scenen end afsnittets instruktør.

»Det bliver en virkelig forfærdelig scene, fordi man ser Joffreys lig ligge ved siden af, og fordi Cersei sætter sig imod. Hun siger nej, og han tvinger hende til det«, siger David Benioff i sin ugentlige kommentar.

Det ændrer dog ikke på, at mange mener, at ’Game of Thrones’ – som tidligere er blevet kritiseret for misogyni og unødig brutalitet – denne gang er trådt over stregen med forbløffende klodsethed.

SE DEN KONTROVERSIELLE SCENE HER:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Læs også: George R.R. Martin åbner op for en ’Game of Thrones’-spillefilm

Læs også: ’Game of Thrones’-forfattere vil slutte efter syv eller otte sæsoner

Læs også: Anmeldelse af den nye sæson ’Game of Thrones’

Læs også: 10 grunde til, at du skal hoppe med på ’Game of Thrones’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af