‘Ækte vare’

Make it or break it. Lige dér – i vaklende linedans ved foden til succes – står både instruktøren Fenar Ahmad, rapperen Gilli og hovedpersonen i ’Ækte vare’.

Ahmad har med fine musikvideoer og kortfilm i flere år gået under betegnelsen »lovende«. Gilli – med det borgerlige navn Kian Rosenberg – har lige udgivet sin første ep. Og Michael, spillet af Gilli i Ahmads debutfilm, er det mest ambitiøse medlem af et hiphopelskende crew af barndomsvenner fra Brøndby Strands betonbyggerier. De mødes på gaden, smeder rim og drømmer om Youtube-succes, men der er forskel på deres stamina og skills, og da Michael bliver opdaget af den ældre og etablerede rapper Apollo, griber han chancen.

Heldigvis er ’Ækte vare’ dog ikke bare en historie om musikken som flugtvej fra en trøstesløs socialklasse 5. For selvom filmens Brøndby Strand-hood er råt, er Mikaels skilsmissemor kærlig og til stede, og Fenar Ahmad og medmanusforfatter Anders Ølholm er ikke entydigt på Mikaels side, efterhånden som han fravælger rødderne til fordel for jetsetfester, gode penge og koncerter i provinsen som Apollos sidekick.

’Ækte vare’ er heller ikke en hårdkogt voldsspiral-fortælling som ’Pusher’ og ’Nordvest’, for der er intet overmodigt behov for overdreven eskalering, hverken i det småkriminelle forstadsmiljø eller i Mikaels spirende forhold til barndomsveninden Jelana (Marijana Jankovic).

Med sine slowmotion-montager badet i sollys har Fenar Ahmad i stedet skabt et indbydende og lettere melankolsk univers, der slægter Harmony Korines ellers mere udsyrede ’Spring Breakers’ på. Det virker helt oplagt, at flere sceners rytme og længde nærmest synes dikteret af det stemningsfyldte soundtrack, og kun i enkelte scener bliver den replikløse musikvideo-stil en lidt nem genvej til dramatisk forløsning, som i det centrale natklubslagsmål mellem Apollo og Gillis drengebande.

Fenar Ahmad tør med andre ord at fortælle via billeder og musik, hvilket kun kan bære med en hovedrollekarakter, som formår at udtrykke dilemmaerne med sit fjæs alene. Og med sine røde kinder og fåmælte venlighed er Gilli et scoop. Han er genert, men selvsikker, tilbageholdende, men sympatisk, og fra første sekund håber man, at det kommer til at køre for ham.

Så Gilli er i dén grad bestået som skuespiller, og med sin vellykkede debutfilm er der også al mulig grund til at tro, at Fenar Ahmad har en flot fremtid foran sig i dansk film. De er begge den ægte vare.


Kort sagt:
Fenar Ahmads debutfilm er ikke nogen ny ’Nordvest’. Heldigvis! I stedet er den en stemningsfyldt og dejligt tilbageholdende fortælling fra Københavns hiphop-undergrund om at vælge mellem rødderne og det hurtige gennembrud. Rapperen Gilli er et scoop i hovedrollen.

Læs også: Se billeder fra ‘Ækte vare’-efterfesten med Gilli

Spillefilm. Instruktion:: Fenar Ahmad. Medvirkende: Kian 'Gilli' Rosenberg Larsson, Ali Silvandi, Benny Jamz, Lirim Jusufi, Rasmus Hammerich, Marijana Jankovic. Spilletid: 89 min.. Premiere: 8. maj.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af