Kommentar: Kære Emmy-typer, I kløjes i gamle grin!

Fordelingen af Emmy-priser viste, at den amerikanske tv-branches humor sidder fast i en tidskapsel fra forrige årti.
Kommentar: Kære Emmy-typer, I kløjes i gamle grin!

Man ser ofte, at de største instruktører vinder deres første Oscar for en film, som alle er rørende enige i langt fra er deres bedste i karrieren. Martin Scorsese er kroneksemplet – efter mesterværker som ’Taxi Driver’, ’Raging Bull’ og ’Goodfellas’ vandt han for en af sine mellemgode film, ’The Departed’, for nu var det ligesom hans tur.

Ligesom Oscar uddeles de årlige Emmy-priser – tv-verdenens mest prestigefyldte uddeling – af branchen selv. Og ligesom ved Oscar kan man nogle gange blive alvorligt i tvivl, om medlemmerne lever i samme tidsalder som resten af den tv-interesserede verden.

I går aftes bekræftede Emmy-foreningen, at de får Kongehuset til at ligne en samfundsomstyrtende institution, og at deres humor sidder fast i en tidskapsel fra forrige årti.

Der var nemlig gentagelser på stribe i årets prishøst. ’Breaking Bad’ vandt for bedste dramaserie for andet år i træk. Bryan Cranston vandt for fjerde gang for sin rolle som Walter White. Aaron Paul vandt for tredje gang. I komediekategorierne vandt Julia Louis-Dreyfus for tredje gang i træk for ’Veep’. Jim Parsons vandt for fjerde gang på stribe for ’The Big Bang Theory’. Og endelig vandt ’Modern Family’ for femte gang i træk i hovedkategorien ’bedste komedieserie’.

Læs også: Emmy Awards – de største overraskelser og uretfærdigheder

At den mesterlige ’Breaking Bad’ nærmest rydder bordet, kan man kun tage hatten af for. Og ’True Detective’ endte nok med at blive straffet for HBO’s (dum)dristige beslutning om at placere serien i dramakategorien og ikke miniserie-kategorien, hvor den ud fra Emmy-reglerne rettelig hører hjemme.

Men når man trækker på erfaringerne fra komedieprisfordelingen – ud over den brillante Louis-Dreyfus – kommer man unægtelig til at mistænke, at også ’Breaking Bad’ har fået mange stemmer på rutinen.

Emmy’ernes femdobbelte kærlighedserklæring til ’Modern Family’ kan nemlig gøre en paranoiker ud af selv den mest jubelglade tv-seer. Og bare fordi man er paranoid, betyder det som bekendt ikke, at man ikke bliver forfulgt.

Læs også: Emmy Awards – her er videhøjdepunkterne fra nattens show

For der kan kun være to fornuftige forklaringer på, at den konventionelle og middelmådigt sjove familieserie tager stikket foran ’Sillicon Valley’, ’Louie’, ’Veep’ og ’Orange Is the New Black’: 1) Emmy’erne er presset på økonomien og sparer penge ved bare at skulle indgravere et nyt årstal i statuetterne fra sidste år. 2) De har simpelthen ikke set alle serierne – for hvis de havde, ville de da ikke udstille deres rystende kedsommelige smag ved at pege på ’Modern Family’ og toppe op med Jim Parsons på repeat?

ABC’s ’Modern Family’ er en bredt appellerende serie, der ikke er i farezonen for at fornærme nogen, mens HBO’s ’Sillicon Valley’ og ’Veep’ og FX-serien ’Louie’ rammer et smallere publikum. Det er også innovative serier, der leger vellykket med komediegenrens form, og som er skrevet med en anden knivskarp kant end Emmy-overmanden.

Læs også: Emmy Awards – se den fulde vinderliste

Når Emmy-uddelingen træffer det pinligt konservative valg, stiller de sig på den forkerte side af historien. Selvom den slags er mildt værre, når det drejer sig om diktatoriske politikere og xenofobiske bevægelser, er det også ærgerligt i tv-land på et tidspunkt, hvor så mange seere genkender og hylder en kvalitet, som branchen tilsyneladende selv er halvblind for (den positive udlægning er, at de har for travlt med at lave deres egne geniale ting – den negative er, at de har hovedet oppe i deres egen popo).

Uanset hvad giver det et dødssygt prisshow, når alle de tidligere prismodtagere skal støve sidste års takketale af. Eneste trøst er, at Scorsese jo trods alt vandt en Oscar 40 år efter ’Taxi Driver’. Så der er håb for ’Louie’ og ’Sillicon Valley’, hvis de bare er tålmodige nok til at vente på, at Emmy-typerne er færdige med at kløjes i gamle grin. Hah!

Læs også: Se Billy Crystals bevægende Emmy-tale til Robin Williams

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af