‘Something Must Break’

»Du er så fucking smuk, at jeg får lyst til at brække mig«. Sådan et kompliment er karakteristisk for den svenske, transseksuelle instruktør Ester Martin Bergsmarks første fiktionsfilm ’Something Must Break’, der svælger i kærlighed og kropsvæsker og nytænker, hvad der opfattes som skønt. Selv et golden shower bliver forsøgt ophøjet kunstnerisk med ekstrem slowmotion, der viser hver en dråbe urin trille ned ad en nøgen krop, mens Peggy Lees ‘You’re My Thrill’ pynter kontrapunktisk på lydsiden.

Fortællingen fokuserer på den unge cross-dresser Sebastian, der inkarneres af ikke-skuespilleren Saga Becker, hvis udtryksfulde ansigt fungerer fantastisk godt til at formidle spændingen mellem de to traditionelle kønskategorier og noget helt tredje. Sebastians fløjlsbløde, over-søde stemme, mascarabelagte dådyrøjne og lange krøllede hår står i starten i stærk kontrast til hans firkantede kæbeparti og tykke tyrering i næsen, men efterhånden som grove og sarte træk mikses på kryds og tværs, begynder forskellene mellem, hvad der er maskulint og feminint, langsomt at forsvinde.

Hvad det betyder at være transkønnet, at føle sig fanget i en forkert krop, bliver for alvor tydeligt da Sebastian forelsker sig i den lige så grænsesøgende unge fyr Andreas (Iggy Malmborg), der trods den fysiske tiltrækning har svært ved at acceptere sit begærs implikationer. »Jeg er jo for fanden ikke bøsse«, siger han til Sebastian, der blot svarer: »Det er jeg heller ikke«.

Det er ikke første gang, at det talentfulde, transkønnede power-par, instruktøren Ester Martin Bergsmark og forfatteren Eli Levén, står bag et provokerende værk, der udfordrer fastgroede opfattelser omkring køn, kærlighed, identitet og seksualitet. De to stod også bag den særligt intime hybriddokumentar ‘She Male Snails’, der konkurrerede på CPH:DOX sidste år, og ’Something Must Break’ er løst baseret på Levéns debutroman ‘Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats’.

Bergsmark har selv udtalt, at hun var tiltrukket af Levéns romantiske sprog, der – selvom det grænser til det klichéfulde – emmer af ufiltreret ærlighed, og man mærker tydeligt, hvordan hun overfører det til filmen. Men det klichéfyldte sprog kammer over på skærmen, da de visuelle metaforer bliver for udtalte og entydige, som når Sebastians indre verden ramler sammen, og man ser bygningerne omkring ham blive revet ned og smadre i tusind stykker.

På den måde er der lidt for mange tomme provokationer – som netop den forskønnede, let umotiverede urinsexscene – men samtidig er ‘Something Must Break’ dejligt frittænkende og eksperimenterende.


Kort sagt:
‘Something Must Break’ er en alternativ kærlighedshistorie om en transseksuel fyrs flugt fra sin egen krop og desperate søgen efter den eneste ene. Med en usædvanlig fandenivoldskhed afsøger det svenske instruktørtalent Ester Martin Bergsmark de udflydende grænser mellem køn, seksualitet og identitet.

Spillefilm. Instruktion: Ester Martin Bergsmark. Medvirkende: Saga Becker, Iggy Malmborg, Shima Niavarani . Spilletid:: 90 min.. Premiere: 18. september
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af