Trailer: Svensk mesterinstruktør afslutter sin trilogi med ‘En due sad på en gren og funderede over livet’

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Instruktion: Roy Andersson. Medvirkende: Holger Andersson, Nisse Vestblom. Premiere: Verdenspremiere på Venedig Film Festival, dansk premiere uvis.

Tre trailer-tanker:

1. Roy Anderssons trilogi har været længe undervejs. Den første film, ’Sange fra anden sal’, kom i år 2000, og siden er der gået syv år mellem hver film, fra ’Du levende’ i 2007 til den nyeste film med den krøllede titel ’En due sad på en gren og funderede over livet’. At der er så langt mellem filmenes tilblivelse, kan dog tilgives, for Andersson er nok den mest særprægede instruktør, vi har set fra Sverige siden Ingmar Bergman. Hans universer forener i deres smukke absurditet en perfekt balance mellem surrealisme og tragikomisk humor.

2. Som titlen antyder, handler Anderssons nyeste film om en fugl, der bekymrer sig om den menneskelige eksistens, fordi mennesket ikke selv ser sin snarlige dommedag. Kendetegnet ved Anderssons trilogi er, at handlingen ikke bindes sammen af karakterne, men snarere af tema og billedæstetik. Med et stilsikkert, næsten antropologisk blik synes Anderssons mål at være at vise tilværelsens absurditet. Det kan måske lyde dystert, men i Anderssons hænder er du garanteret en mesterlig galgenhumor i overrumplende tableauer.

3. Selv om mange instruktører de seneste år har ladet sig inspirere af stilen og humoren fra det anderssonske univers, er Roy Andersson stadig helt sin egen. Man skal lede i litteraturen for at finde andre kunstnere, der har så skarpt et blik for at skildre elegiske mennesker med lige dele kærlighed og meningsløshed. Så selv om traileren antyder en film, der stilistisk og tematisk ligner de to foregående film en del, er der altså rigelig med grund til at glæde sig til den sidste film i trilogien om at være menneske.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af