Vi kårer: De bedste biljagter i det nye årtusinde

’The Fast and the Furious’-serien er klar med syvende omgang hjulspind. Vi udpeger nogle af de mest originale biljagter i nyere tid.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’The Matrix: Reloaded’

Det kan godt være, at efterfølgeren til Andy og Lana Wachowskis banebrydende cyberpunkhit ‘The Matrix’ aldrig rigtig indfriede forventningerne, men det er altså svært ikke at knuselske den sindssyge biljagt, der udspiller sig midt i filmen.

Bizarre albinomænd med dreadlocks og et uendeligt arsenal af våben pløkker sig gennem det pastelgrønne gadebillede, mens lak og læder-heltinden Trinity hamrer gennem motorvejen på sin toptunede motorcykel uden at fortrække en mine.

Det bedste øjeblik i den 11 minutter lange biljagt indtræffer, da to gigantiske lastbiler i bullettime kolliderer i en byge af eksplosioner og vragdele, inden Keanu Reeves flyver forbi i bedste Superman-stil og redder dagen. Som det ofte er tilfældet med Wachowski-søskendeparrets opulente actionbrag, er det næsten for meget af det gode. Men også kun næsten. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’The Bourne Supremacy’

James Bond får seriøst baghjul af Matt Damons tavse superagent med hukommelsesbesvær i ‘The Bourne Supremacy’. Her er den lækre Aston Martin udskiftet med en ramponeret gul taxa, der hamrer gennem de snævre gader i Moskva. Hvilket jo bare gør Jason Bournes vilde evner bag rattet endnu mere imponerende.

Paul Greengrass’ frenetiske klippestil giver aldrig publikum mulighed for at puste ud, og man føler næsten, at man selv sidder med på bagsædet og klamrer sig til sikkerhedsselen, mens den intense biljagt står på. Det er kontrolleret kaos på et meget højt niveau, der er forsøgt efterlignet utallige gange, men sjældent overgået.

Med ‘The Bourne Supremacy’ satte de to herrer Greengrass og Damon nye standarder for, hvordan en biljagt skal skrues sammen, og det bliver spændende at se, om de kan nå de samme højder, når de kører den fjerde film i serien i stilling til næste sommer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Pineapple Express’

Med mindre man hedder James Bond eller Jason Bourne, er det ikke helt nemt at holde hovedet koldt under en storstilet politijagt. Og da slet ikke, når ens daglige hashforbrug får selv Cheech og Chong til at rynke på næsen. I stenerkomedien ‘Pineapple Express’ kaprer James Franco en politibil for at redde sin anholdte partner in crime, spillet af Seth Rogen, og som man næsten kunne forvente, forløber biljagten ikke ligefrem som smurt i olie.

‘Pineapple Express’ giver de klassiske biljagter et humoristisk vrid og placerer en veltilrettelagt fuckfinger mod de mest fortærskede klicheer. Som da James Franco prøver at sparke bilens forrude ud, men i stedet ender med at hamre sin fod igennem hullet. Eller da han senere bremser hårdt op i håbet om, at politiet vil suse videre og i stedet ender med at stirre direkte ind i afløbet på en pistol.

Seth Rogen og James Franco er næsten altid morsomme sammen, og når de samtidig får muligheden for at køre rundt som galninge i en regn af kugler og skældsord, er der ikke et øje tørt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Children of Men’

Ingen udfordring synes stor nok til filmfotografen Emmanuel Lubezki. I 2013 fik han alverdens biografgængere til at gispe efter vejret i Alfonso Cuaróns visuelle rumgodbid ‘Gravity’, og i år fik han det umuliges kunst til at se legende let ud i Alejandro González Iñárritus Hollywod-satire ‘Birdman’, der foregav at være én lang, virtuos optagelse.

To Oscar-statuetter på to år har cementeret Lubezkis status som tidens mest indflydelsesrige fotograf, men hans bedste arbejde finder man faktisk i det undervurderede fremtidsmareridt ‘Children of Men’.

Scenen, hvor Clive Owen og co. bliver overfaldet af en flok kriminelle bøller, da de kører ned af en britisk landevej, er lige så neglebidende, som den er uforglemmelig. På et splitsekund bliver idyllen på bagsædet smadret af pistolskud og molotovcocktails, og passagererne må forfærdet se til, mens livet ebber ud af en styrtblødende Julianne Moore. ‘Children of Men’ gav den klassiske biljagt et skud tiltrængt realisme og beviste, at man ikke behøver at parkere sine kunstneriske ambitioner, så snart speederen trædes i bund.

Bilscenen kan ses på Youtube her – ovenfor man man se, hvordan scenerne blev til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’The Raid 2’

Det er ikke hver dag, at en indonesisk actionfilm får Hollywood til at ligne lallende amatører, men det var præcis, hvad der skete, da ‘The Raid’ bragede igennem på verdensscenen i 2011. Ikke siden John McClane tog kampen op mod ondsindede terrorister i Nakatomi-bygningen, har der udspillet sig så meget uforglemmelig action i et højhus. Og hvis ‘The Raid’ tog Hollywood med bukserne nede, efterlod ‘The Raid 2’ dem splitternøgne og gispende efter vejret.

I ‘The Raid 2’ bliver ambitionsniveauet skruet helt op til 11, og det ses ikke mere tydeligt end i filmens mest vellykkede scene – en vanvittig biljagt krydret med martial arts, maskingeværer og mord på samlebånd. Dagens mand i sursød-sovs er undercoverbetjenten Rama, der egenhændigt smadrer fire gangstere på bagsædet af en bil efter alle kampkunstens regler. Det er vildt, vanvittigt og helt vidunderligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Batman Begins’

»I gotta get me one of those«, udbryder Gary Oldmans politiinspektør, da han ser Batman trille sin nye dyt ud på vejen. Og man forstår ham godt. Batmobilen i Christopher Nolans ‘Batman Begins’ er måske ikke lige så lækker som de senere, mere polerede udgaver, men den er til gengæld ekstremt effektiv. Og så udviskede den ikke mindst mindet om det kiksede køretøj fra ‘Batman & Robin’, der mest af alt lignede en forvoksede discokugle på hjul.

Måske er det også derfor, at biljagten fra den første ’nye’ Batman også føles som den bedste i serien? Den minder os om, hvorfor vi elskede den mørke hævner til at begynde med. Væk er alt det ligegyldige lir, den klodsede humor og de kiksede outfits. Tilbage står en revitaliseret superhelt, der kører på hustage og efterlader sig et spor af sammenkrøllede politibiler i kampen for at redde sin dame.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Quantum of Solace’

Agent 007 har smadret flere biler i sin karriere end ‘Top Gear-værten Jeremy Clarkson, og i et halvt århundrede har han kørt i alt fra en skriggul folkevogn i ‘For Your Eyes Only’ til en usynlig Aston Martin i ‘Die Another Day’. At have en liste over de bedste biljagter uden James Bond er lige så uholdbart som at drikke sin Martini stirred og unshaken.

For bilelskere må det smerte at se, hvordan James Bonds lækre, sølvgrå Aston Martin bliver smadret til ukendelighed i ‘Quantum of Solace’. For alle os andre er det en fryd for øjet. Daniel Craig er kølig som en kummefryser, når han brager gennem landevejen i den smukke italienske by Siena og efterlader sine fjender i støvet.

Desværre er de første fire minutter af ‘Quantum of Solace’ også de eneste mindeværdige i en film, som ender helt ude i grøften.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’The Transporter’

Få actionstjerner har lige så meget benzin i blodet som englænderen Jason Statham. Ud over at spille med i den premiereaktuelle ‘Furious 7’ har Statham kørt dødskørsel i ‘Death Race’, trykket speederen i bund i ‘Crank’ og begået bankrøverier i høj fart i ‘The Italian Job’.

Skuespillerens mest mindeværdige kørsel finder man dog i den fjollede actionfilm ‘Transporter’, der er skrevet af Luc Besson. Her spiller Statham fartdjævlen Frank Martin, der transporterer alt og alle, så længe prisen er i orden. Iført læderhandsker og et ansigt, man skærer sig på, får han en hel politikortege til at fremstå som søndagsbilister, da han transporterer to tumpede bankrøvere væk i sikkerhed.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af