Depp, Bond og indie-perler: Det skal du se i biografen i oktober

Slå hul på sparegrisen. Det er en usædvanligt forrygende måned i de danske biografer.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Me and Earl and the Dying Girl’

Teenagere med kræftsygdomme var succesopskriften i sidste års populære John Green-filmatisering ‘En flænge i himlen’, men temaerne om ungdom og dødelighed behandles anderledes humoristisk og afslappet i ‘Me and Earl and the Dying Girl’.

Filmen er baseret på et romanforlæg af Jesse Andrews, der også har skrevet manuskriptet, og handler om drengen Greg, der bruger al sin fritid på at indspille filmparodier med vennen Earl. Greg får dog vendt op og ned på tilværelsen, da hans mor tvinger ham til at blive venner med sin kræftramte klassekammerat Rachel.

I USA er ‘Me and Earl and the Dying Girl’ særligt blevet fremhævet som et eksempel på, hvordan forfattere kan have held med at adoptere deres egne romaner til filmmanuskripter, og resultatet er ifølge blandt andre The New York Post blevet en »sjov, kæk, rørende og fuldstændig uimodståelig ungdomsfilm«.

Filmen vandt både publikumsprisen og juryens pris på Sundance-festivalen og kommer således til Danmark med sjælden rygvind i bagagen.

Premiere 8. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’The Martian’

Ridley Scott blev for første gang siden ‘American Gangster’ fra 2007 mødt med enstemmige klapsalver og opadvendte tommelfingre, da hans storfilm ‘The Martian’ havde verdenspremiere på årets Toronto-festival.

Den visionære ‘Alien’- og ‘Blade Runner’-instruktør har ellers mødt massiv kritik fra både publikum og kritikere de sidste mange år, men hvor Russell Crowe-surmuleriet ‘Robin Hood’, den længe ventede ‘Alien’-prequel ‘Prometheus’ og senest bibelbraget ‘Exodus: Gods and Kings’ usandsynliggjorde håbet om en ny Ridley Scott-klassiker, spås han et gedigent comeback med ‘The Martian’, der er baseret på Andy Weirs bestseller af samme navn.

Filmen om astronauten Mark Watney (Matt Damon), der efter en mislykket Mars-ekspedition pludselig finder sig selv strandet på den golde, røde planet, blev blandt andet kaldt »en uprætentiøs popcornklassiker« og »det bedste fra både Matt Damon og Ridley Scott i årevis« af New York Posts Lou Lumenick.

Blandt jordboerne, der skal vurdere Watneys chancer for overlevelse og måske, måske ikke søsætte en redningsmission, finder man stjerner som Jeff Daniels, Chiwetel Ejifor, Jessica Chastain og Kate Mara.

Premiere 8. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 3. ’Black Mass’

Efter adskillige år med hang til kulørte parykker og sort mascara i film som ‘Pirates of the Caribbean’, ‘Alice i Eventyrland’ og ‘The Lone Ranger’ er Johnny Depp med ‘Black Mass’ langt om længe tilbage i noget, der med lidt god vilje kan kaldes en normal rolle.

Og så alligevel. Filmens skaldede og skruppelløse gangsterboss, Whitey Bulger, synes alt andet end normal i traileren til ‘Black Mass’, hvor 52-årige Depp faktisk synes at bryde ny grund med nogle hidtil usete psykopatiske facetter i sit spil.

Instruktøren Scott Cooper har to bundsolide kvalitetsfilm i ‘Crazy Heart’ og ‘Out of the Furnace’ på cv’et, og med ‘Black Mass’ synes han at fortsætte i samme selvsikre spor. Ud over Depp i hovedrollen byder den autentiske gangsterfortælling desuden på Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton og Kevin Bacon i de bærende roller.

Premiere 15. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Sicario’

Denis Villeneuve er et af filmverdenens allermest spændende navne. Med sine gennemarbejdede, flerlagede og visuelt stilsikre thrillers kan den franskcanadiske instruktør simpelthen noget særligt – noget, der gav kidnapnings-thrilleren ‘Prisoners’ og dobbeltgængermysteriet ‘Enemy’ en mørk og medrivende klangbund, der skiller sig ud blandt Hollywoods mængder af højtråbende og/eller tomhjernede genrefilm.

I ‘Sicaro’ dykker Villeneuve ned i grænselandet mellem USA og Mexico, hvor narkopatruljernes evindelige war on drugs synes formålsløs og forgæves – lige indtil en idealistisk, kvindelig FBI-agent (Emily Blunt) bliver rekrutteret til en intensiveret indsats, der med den gådefulde lejemorder Alejandro (Benicio Del Toro) i spidsen skal forsøge at komme det hidtil største og farligste narkokartel til livs.

Så er du stadig blank på navnet Villeneuve, bør du straks få fingrene i hans tre bomstærke film, ‘Incendies, ‘Prisoners’ og ‘Enemy’, som opvarmning til ‘Sicario’ . Også fordi det er en pligt at kende manden, der med Ridley Scotts blessing er udvalgt til at skulle instruere den kommende ‘Blade Runner’-sequel.

Premiere 22. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Spectre’

Selvfølgelig kommer vi ikke uden om den stort anlagte og længe ventede James Bond-film ‘Spectre’’: Daniel Craigs fjerde – og sandsynligvis sidste – optræden som agent 007 og franchisens i alt 24. film.

Ligesom i forgængeren ‘Skyfall’ er det her vor helts fortid, der spøger, men først og fremmest gælder det Bonds kamp mod forbryderorganisationen ‘Spectre’, der for første gang siden Sean Connery-klassikeren ‘Diamanter varer evigt’ optræder i 007-universet.

Blandt Bonds modstandere finder man danske Jesper Christensen i den tilbagevendende og stadig gådefulde rolle som Mr. White, mens Christoph Waltz – der vandt en Oscar-statuette og en hel filmverdens hjerter som snedig jødejæger i Tarantinos ‘Inglourious Basterds’ – indtager tronen som superskurk.

»Den er ‘Skyfall’ gange 10!«, har Daniel Craig udtalt i et interview med Esquire, og forventninger er selvsagt i top, når den Oscar-vindende instruktør Sam Mendes og ’Interstellar’-fotografen Hoyte van Hoytema forsøger at overgå forgængerens kvalitet.

Premiere 30. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 6. ’Crimson Peak’

‘Pans labyrint’-instruktøren Guillermo Del Toro er altid garant for en farverig og anderledes filmoplevelse, for selv når mexicaneren malplacerer sin humor i ‘Hellboy 2’ eller betræder velkendt blockbuster-territorium med smadrefilmen ‘Pacific Rim’, gør han det med sit eget charmerende og umiskendelige glimt i øjet.

I ‘Crimson Peak’ har Del Toro indkaldt den danske fotograf Dan Laustsen for at realisere sine visioner om et gotisk spøgelseshus med sin egen hukommelse og sin egen mareridtsagtige identitet. Resultatet ligner en blanding af de uhyggeligste stunder fra ‘Pans labyrint’ og Tim Burtons engang så sprudlende og ofte håndlavede fantasy-universer i film som ‘Sleepy Hollow’ og ‘Beetlejuice’.

På rollelisten finder man et stjernespækket trekløver bestående af Jessica Chastain, Charlie Hunnam og Tom Hiddleston, mens det unge talent Mia Wasikowska fortsætter sin velfortjente stjernekurs efter stærke roller i særligt Chan-wook Parks ‘Stoker’ og det oversete australske trekking-drama ‘Tracks’.

Premiere 15. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Naturens uorden’

I en tid, hvor de teknologiske kvantespring fordrer nye etiske dilemmaer, stiller dokumentaren ‘Naturens uorden’ et komplekst og provokerende spørgsmål: Hvis du vidste, at dit endnu ufødte barn var spastiker, ville du så beholde det?

Samme spørgsmål blev journalisten, stand-up-komikeren og spastikeren Jacob Nossells forældre stillet. Og de svarede ja. Jesper blev sat i verden, som han var, og i ‘Naturens uorden’ søger han med sin egen kuriøse spørgeteknik og ukuelige nysgerrighed at finde ud af hvorfor.

‘Naturens uorden’ er instrueret af Christian Sønderby Jepsen, der tidligere har fået stor anerkendelse for de rå og rystende ærlige familiedokumentarer ’Testamentet’ og ’Blodets bånd’.

Premiere 7. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’45 Years’

Da Michael Hanekes film ‘Amour’ fik verdenspremiere i Cannes i 2012, blev den hyldet som en enestående smuk og sjælden film om ældre mennesker.

’45 Years’ kigger næppe døden og alderdommen i øjnene med samme kraftfulde kynisme som Hanekes film, men Andrew Haighs yderst anmelderroste drama handler om noget så sjældent som et 45 år langt ægteskab, der pludselig trues med at gå op i limningen, da liget af mandens ungdomskæreste bliver fundet, 50 år efter hun forsvandt i Alperne.

’45 Years’ er et fintfølende, eftertænksomt drama om livets tredje alder og sitrer af opkogte følelser. Skuespilveteranerne Charlotte Rampling og Tom Courtenay vandt begge skuespilpriser under Berlin-festivalen for deres roller, og efter ’Weekend’, tv-serien ’Looking’ og nu ’45 Years’ står det klart, at Andrew Haigh er et af europæisk films største talenter.

Premiere 8. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ’Slow West’

Der er unægteligt langt imellem de mindeværdige westernfilm, og selvom sidste års danske ‘The Salvation’ gav et kompetent bud på seksløbere og støvet hævndramatik, skal man tilbage til Quentin Tarantinos ‘Django Unchained’ (2012) eller måske endda Coen-bødrenes ‘True Grit’ (2010) for at finde amerikanske westerns med gnist og gejst.

I ‘Slow West’ synes genren dog at få en kærkommen kindhest, når filmen med en markant visuel stil (pastelfarverne leder tankerne hen på Wes Anderson) og en surrealistisk tone fortæller om en ung mand, der under jagten på sit livs forsvundne kærlighed får selskab af en mystisk, omkringstrejfende cowboy.

Filmen, der både er skrevet og instrueret af debutanten John Maclean, har blandt andre Ben Mendelsohn og Michael Fassbender i hovedrollerne, mens historiens omdrejningspunkt – den unge, forelskede Jay – spilles af den tidligere ‘Let Me In’- og ‘The Road’-stjerne Kodi Smit-McPhee.

Premiere 22. oktober

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 10. ’El Club’

Det bugner ikke ligefrem af chilenske film i de danske biografer, men Pablo Larrains minimalistiske prisvinder ‘El Club’ ligner umiddelbart meget mere end en geografisk kuriøsitet.

Filmen, der tidligere på året vandt juryprisen ved Berlin-festivalen, handler om fire pensionerede katolske præster, der begår nogle af de værste synder, man kan forestille sig, i et afsides strandhus i udkanten af Chile: Fra babyvold til børnemishandling.

Pludselig dukker en mystisk femtemand op, og som traileren tydeligt indikerer, er ‘El Club’ en dvælende og tålmodighedskrævende film, der tøffer afsted i et underspillet tempo. Men skal man tro prisen i Berlin og de skamrosende gloser fra blandt andre The Guardian og Variety, er der en ganske særlig årsag til, at ‘El Club’ nu er sluppet gennem nåleøjet til det danske biografpublikum.

Pablo Larrain har desuden en flot trackrecord, og også hans seneste fine film, ’No’ med Gael García Bernal, var i dansk biografdistribution.

Premiere 29. oktober

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af