Spielberg, Brangelina og Tom Hardy: Her er filmene, du skal se i biografen i november

Skal du kun se 10 film i biografen i november, kan du med fordel kaste dig over disse. Med hårdkogt gangsterfilm, spiondrama, cykelfilm, maddokumentar og Katniss Everdeen er der noget for ethvert temperament.

1. ‘Spionernes bro’

Legendariske Steven Spielberg nærmer sig med hastige skridt de 70 år, men skal man tro de amerikanske medier, lugter hans seneste film langt fra af pensionsmodenhed.

Tværtimod beskrives spiondramaet med Tom Hanks som en af Spielbergs fornemmeste bedrifter i en årrække domineret af lige-ved-og-næsten fusere som ‘Indiana Jones og krystalkraniets kongerige’, ‘War Horse’ og den ganske vist velspillede, men også overlange ‘Lincoln’.

‘Spionernes bro’ udspiller sig under den kolde krig i 1957 og fortæller den autentiske historie om advokaten James B. Donovan (Tom Hanks), der efter Ruslands nedskydning af et amerikansk spionfly får til opgave at redde trådene ud. I et intenst forhandlingsdrama bag fjendens linjer skal Donovan forsøge at genvinde den tilfangetagne pilot og samtidig undgå at udlevere den formodede russiske spion, Abel.

Udover Hanks medvirker også Oscar-belønnede Alan Alda (‘Little Miss Sunshine’) og ‘The Wire’s Domenick Lombardozzi, mens filmen bag kameraet prydes af stærke kræfter som Spielberg-hoffotografen Janusz Kaminski, komponisten Thomas Newman (‘American Beauty’) og instruktørbrødrene Joel og Ethan Coen, der har været med til at skrive filmens manuskript.

Soundvenue holder forpremiere på filmen allerede 18. november i Grand Teatret – læs mere og køb billet her.

Premiere 26. november.

2. ‘Nøgle hus spejl’

Efter at have rystet og imponeret den danske filmverden med det benhårde fængselsdrama ‘R’ i 2010 gik det spillefilmdebuterende instruktørmakkerpar Tobias Lindholm og Michael Noer hver til sit.

Det har medført et af dansk films mest fascinerende parløb i nyere tid: Senest bedrev Lindholm Afghanistan-krigsdramaet ‘Krigen’ som sin anden solo-film efter ‘Kapringen’, og nu følger Michael Noer sin uglamourøse thriller om gadekriminalitet, ‘Nordvest’, op med det følsomme og livsbekræftende alderdomsdrama ‘Nøgle hus spejl.

Her spiller Ghita Nørby kvinden Lily, der er flyttet ind på det plejehjem, hvor hendes sengeliggende, hjerneskadede mand er indlagt. Den ellers så trofaste hustru får dog vendt og ned på tilværelsen ved mødet med en charmerende og livlig medbeboer, der kalder sig ‘Piloten’, og pludselig sættes tingene på spidsen: Skal Lily kaste sig i armene på sin nye forelskelse eller blive ved sin mands side?

Nok markerer ‘Nøgle hus spejl’ et tematisk stilskifte efter de hårdkogte ‘R’ og ‘Nordvest’, men i sit jordnære og usentimentale nærvær bærer filmen alligevel alle Michael Noers kvaliteter: Historien er simpel, følelserne er rå, dramaet er facetteret og skuespillet – drevet af Ghita Nørby – overbeviser i en sådan grad, at ‘Nøgle hus spejl’ mærkes længe efter rulleteksternes indtog.

Premiere 12. november.

3. ‘Truth’

Der kom to skarpe film om mediebranchen ud af årets Toronto-festival: Tom McCarthys ‘Spotlight’ med Mark Ruffalo, Rachel McAdams og Michael Keaton fik særlig flotte ord med på vejen, men også James Vanderbilts ‘Truth’ høstede roser adskillige steder.

Filmen bygger på den virkelige historie om journalistlegenden Dan Rather, der oplevede et drastisk fald fra tinderne, da han i et indslag for nyhedsprogrammet ’60 Minutes’ offentliggjorde dokumenter, der satte spørgsmålstegn ved George W. Bushs militærkarriere. Der blev siden sået kraftig tvivl om dokumenternes troværdighed, og sagen kostede Rather jobbet.

Robert Redford spiller Dan Rather, mens Cate Blanchett har rollen som programmets producer, Mary Mapes. Også Topher Grace, Elisabeth Moss og Dennis Quaid er på rollelisten.

Premiere 19. november.

4. ‘Legend’

Forsidestjernen på den nyeste udgave af Soundvenue Update, Tom Hardy, spiller ikke bare én, men hele to bærende roller i gangsterdramaet ‘Legend’, der fortæller virkelighedens historie om de storkriminelle tvillingebrødre Reggie og Ronnie Kray.

Op gennem 1960’erne var Kray-tvillingerne toneangivende i Storbritanniens kriminelle underverden, og i ‘Legend’ – der via snedige filmeffekter tillader den rå britiske skuespiller (‘Warrior’, ‘Locke’, ‘The Dark Knight Rises’) at besætte rollerne som både Reggie og Ronnie – får vi beretningen om deres kyniske, hårdhændede og taktisk kløgtige vej til den organiserede kriminalitets trone.

Som så mange andre film om gangstere har ‘Legend’ mødt kritik for fremstillingen af sine moralsk forkrøblede hovedkarakterer (selvom den lige lovligt kreative plakat til filmen forsøgte at fortælle noget andet). Men i instruktøren Brian Helgelands hænder er de skruppelløse Kray-brødres rise & fall-fortælling blevet en tempofyldt omgang filmunderholdning, og takket være dobbelt (!) slagkraft fra Tom Hardy giver ‘Legend’ et nuanceret portræt af brødrene.

Premiere 12. november.

5. ‘By the Sea’

Powerparret Brad Pitt og Angelina Jolie mødtes som bekendt under optagelserne til ‘Mr. & Mrs. Smith’, men siden har de ikke delt samme lærred.

Det bliver der lavet om på med ‘By the Sea’, der er instrueret af Jolie selv, og så kan man tænke over, hvad man skal lægge i, at mens deres første rendezvous var et humoristiske actionbrag, er deres nye film et forstemt kammerspil om knaster i dobbeltsengen. ‘By the Sea’ kredser nemlig om et hårdt prøvet ægtepar, der i 1970’erne bosætter sig i en fransk havneby, mens skeletterne vælter ud af skabet.

Angelina Jolie fik en hård medfart for sin seneste instruktørbedrift, storfilmen ‘Unbroken’, men måske samarbejdet med ægtemanden kan blive filmen, der beviser, hvad Jolie formår som instruktør.

Premiere 19. november.

6. ‘The Hunger Games: Mockingjay del 2’

Katniss Everdeen har gennemgået lidt af en udvikling, siden hun i frodige skovomgivelser kæmpede med livet som indsats i den første ‘Hunger Games’-film fra 2012.

Den friske og frygtløse bueskyttes Lady Marion-agtige idealisme blev mere rå og sammenbidt i efterfølgerne ‘Catching Fire’ og ‘Mockingjay del 1’, og i filmseriens sidste kapitel – ‘Mockingjay del 2’ – ligner Katniss endegyldigt en kvinde, der har lagt manerer og mådehold bag sig.

Nu står den endelige kamp mod det diktatoriske hovedkvarter, Capitol, og øverst på dødslisten står naturligvis den ondsindede og udspekulerede hersker, præsident Snow (Donald Sutherland).

Som traileren kortvarigt afslører, møder Katniss og hendes medkæmpende samfundsrebeller både mystiske, olielignende væsker og Gollum-agtige væsener på deres vej, men hvad ‘Mockingjay del 2’ ellers byder på af dystre overraskelser kan vi (der ikke har læst bogforlægget) kun gisne om. Vi håber dog på en intens, storslået og følelsesladet afslutning.

Premiere 18. november.

ejersbo
7. ‘Ejersbo’

Med sin romantrilogi om Afrika – ‘Liberty’, ‘Revolution og ‘Eksil’ – samt den socialrealistiske mavepuster ‘Nordkraft’ (senere filmatiseret af Ole Christian Madsen) plantede Jakob Ejersbo et uudsletteligt aftryk i dansk litteratur.

Men hvad mere kunne det være blevet til, hvis ikke den gudsbenådede forfatter mistede livet som følge af en kræftsygdom i en alder af blot 40 år?

Det er bare et af de spørgsmål, der melder sig i ‘Ejersbo’, Christian Holten Bonkes dokumentarfilm om en af dansk litteraturs mest mystiske og ikoniske stemmer, der som oftest holdt sig på afstand af pressen. På 75 tætpakkede minutter tages vi vidt omkring i Jakob Ejersbos privatliv, hans litterære tematikker og hans ukuelige drivkraft.

Både kendere og Ejersbo-analfabeter bør give Holten Bonkes dokumentar en chance – et spændende indblik i et særegent menneske, hvis eftermæle kun synes at vokse sig stærkere med årene.

Premiere 25. november – vises også på CPH:DOX.

8. ’99 Homes’

Iransk-amerikanske Ramin Bahrani var salig mesterkritiker Roger Eberts bud på den næste store amerikanske instruktør. Hans film ‘Chop Shop’, ‘Man Push Cart’ og ‘Goodbye Solo’ er nænsomme, neorealistiske fortællinger om den side af USA, man sjældent oplever på film: Blandt indvandrerne, i arbejderklassen, de fattige.

Bahranis brede gennembrud er endnu udeblevet, men hans nyeste film er hans formelt set største til dato med store navne som Andrew Garfield, Michael Shannon og Laura Dern på rollelisten. Det samfundskritiske blik for Amerikas skyggeside er dog intakt, og ’99 Homes’ handler således om en en familie, der bliver smidt ud af sit hjem under finanskrisen. Paradoksalt nok får familiefaren (Garfield) job hos den mand (Shannon), der lever af at sætte folk på gaden, hvilket udvikler sig til et dystert, faustisk spil om at sælge sin sjæl i kapitalismens undergang.

For et afbræk fra rendyrket Hollywood-eskapisme er ’99 Homes’ et kærkomment alternativ.

Premiere 5. november.

9. ‘Noma – My Perfect Storm’

»Han minder lidt om Mozart. Han har denne her ubesværede adgang til sin genialitet«, siges der om René Redzepi, hjernen bag en af verdens bedste restauranter, Noma, i traileren ovenfor.

I ‘Noma – My Perfect Storm’ er kreativ madlavning en kunstform på højde med de allerhelligste, og den danske mesterkok og hans knoklende Noma-team stiller ikke bare sulten, men maler, spiller og skriver simpelthen et mesterværk, hver gang de omhyggeligt dekorerer en tallerken.

Det kan lyde højtravende, men hvor den fremragende DR1-dokumentar ‘Noma på kogepunktet’ gav det mere lavpraktiske indblik i Redzepis arbejdsplads, anskuer ‘Noma – My Perfect Storm’ emnet på madens præmisser med et poetisk og fascinerende blik, der ikke ligger langt fra for eksempel sushi-dokumentaren ‘Jiro Dreams of Sushi’.

Filmen er skabt af franskmanden Pierre Deschamps, der på tæt hold har fulgt Noma gennem tre år, og som altså var med, da restauranten på chokerende vis gik fra en første- til en tredjeplads på den officielle verdensrangliste.

Premiere 18. november  – vises også på CPH:DOX.

10. ‘The Program’

Det vakte opsigt, da skuespilleren Ben Foster fortalte, at han selv havde taget doping som forberedelse til rollen som Lance Armstrong i ‘The Program’.

Foster går med andre ord hele vejen i filmen om amerikaneren, hvis syv Tour de France-sejre blev mudret af et årelangt misbrug af præstationsfremmende stoffer. I filmen er det dog ikke Armstrong, der er publikums stedfortræder, men den irske journalist David Walsh (altid gode Chris O’Dowd), der var på sporet af Tour-kongens mørke hemmeligheder før de fleste andre.

Også Lee Pace og Dustin Hoffman medvirker i filmen, og så er det sjovt for cykelfans at spotte de autentiske ryttere gestaltet af mere eller mindre kendte skuespillere. Blandt andet kan Jesse Plemons (‘Friday Night Light’, ‘Breaking Bad’, ‘Fargo’) ses som Floyd Landis.

Filmen er instrueret af den britiske veteran Stephen Frears, der er kendt for film som ‘High Fidelity’, ‘The Queen’ og ‘Philomena’.

Premiere 26. november.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af