Stort interview med Tom Hardy: Er denne mand farlig?

Med store tatoveringer, en kriminel fortid og en perlerække af voldelige roller har den ‘Legend’-aktuelle skuespiller fået ry som branchens værste bad boy. Vi mødte ham i Hollywood og satte os for at finde ud af, om han nu også er så slem.

Forestil dig en mand, der med lige god ret kan skrive disse to datingannoncer.

Annonce A: »38-årig mand med store muskler, tribal-tatovering og navne på to tidligere kærester på kroppen. Var tidligere så afhængig af crack, at jeg kunne have solgt min mor. Har været arresteret for biltyveri og våbenbesiddelse. Skilt fra min syvårige søns mor«.

Annonce B: »1,75 meter høj mand, der er blevet kåret til en af Englands bedst klædte af GQ Magazine. Har med min kone adopteret to hjemløse hunde. Er ambassadør for foreningen Bowel Cancer UK, der bekæmper tarmkræft. Har været stoffri i 12 år«.

Vi møder manden, der kunne have skrevet begge annoncer uden at vige fra sandheden, under Toronto International Film Festival. Hans viltre fuldskæg passer med annonce A, det velfriserede, vandkæmmede hår på annonce B. Tilsammen udgør det Tom Hardy. Han sidder over for os i grå t-shirt med rødt og sort print og er klar til at fortælle om sin nye film, ‘Legend’. Her spiller han begge roller som gangstertvillingerne Ronnie og Reggie Kray, der huserede i Londons East End i 60’erne.

»Når jeg har fri, ser jeg ‘Brandmand Sam’ med min søn«, fortæller han senere under interviewet, en nærmest chokerende udmelding, hvis man kun kender Tom Hardy fra mediernes ensidige portrætter af ham. »Print the legend«, siger man i pressen, og det er netop den spektakulære myte, annonce A, som pressen har yndet at fortælle om den britiske skuespiller. Esquire puttede ham på forsiden i 2014 med begrundelsen: »Det er længe siden, at vi har mødt en skuespiller, der rent faktisk er farlig«. Da engelske The Independent interviewede ham, beskrev journalisten mødet som at »være spærret inde med et rovdyr i lænker, der utålmodigt venter på at blive sluppet fri og kaste sig over sit bytte«.

Er det virkelig den samme mand, der ser ‘Brandmand Sam’ med sin søn?

Legend Tom Hardy‘Legend’

En pøl af blod og bræk

Måske er hans forbrug af børnetegnefilm slet ikke så chokerende, for Tom Hardy er bedre end det ry, pressen har elsket at give ham. Selv om han både er tidligere bølle og en af filmverdenens mest eftertragtede celebs, er det på tide med en annonce C.

»Jeg spiller først og fremmest uforudsigelige og voldelige og farlige karakterer, fordi jeg observerer dem, og jeg er bange for dem. Jeg foregiver at være som dem på film. Så det er på ingen måde noget, jeg er. De skræmmer mig, og så prøver jeg bare at gengive det på film«, forklarer Hardy selv og ligner langt fra et farligt rovdyr.

Han spiller dog sine uforudsigelige og voldelige karakterer med en så stor autenticitet, at man nemt kan forledes til at tro, at der må være noget om snakken. Og det er da heller ikke kun mediernes skyld, at Hardy har fået sit ry. Han lod i den grad sin indre vildbasse løbe af med sig i sine unge år, hvor han efter eget udsagn opførte sig som en uartig dreng.

Hvad er det værste, du nogensinde har gjort?
»Mig? Tom? Hvis jeg svarer på det spørgsmål, så ryger jeg i fængsel, så det kan jeg ikke. Men tak skal du have. Jeg har dræbt en fisk, og det var ret voldeligt, ikke? Det kommer man ikke i fængsel for. Med mindre det er nogens fisk«, siger han med en skælmsk underdrivelse.

Han er tydeligvis træt af spørgsmål om sin vilde fortid. Som teenager blev han smidt ud af sin kostskole, den fornemme Reed’s, for at stjæle. Han tog stoffer og drak heftigt, blev afhængig af begge dele og fik sin første tatovering som 15-årig. Da han blev anholdt for biltyveri og våbenbesiddelse, lurede 14 år i fængsel forude.

Men den historie om Hardy, der ikke bliver fortalt så tit, er, at han samtidig kommer fra gode kår. Han voksede op i velhaverkvarteret Richmond i London som søn af en mor, der var maler, og en far, der var forfatter. Og det var netop hans baggrund i de højere sociale lag med stærk forældrestøtte, der var medvirkende til, at han kunne få styr på sit liv igen.

The Dark knight Rises‘The Dark Knight Rises’

Hans medgerningsmand i biltyveriet og våbenbesiddelsen var søn af en diplomat, og begge drenge undgik straf. Da han i 2003 som 26-årig kollapsede i en pøl af bræk og blod på festgaden Old Compton Street i London efter en særligt hård aften, besluttede han sig for at droppe stofferne og checkede ind på en afvænningsklinik. Siden er hans karriere kun gået frem, i takt med at han har fået styr på sit privatliv.

Hvordan kom du ud af de hårde tider i dit liv?
»Det skete naturligt som en mand, der udvikler sig fra at være et barn til at være en mand. Det er en form for ritual for alle unge mænd og kvinder, og så overvinder de det. Heldigvis overvandt jeg det og voksede fra at være et barn, så jeg nu er, hvor jeg er. I dag er jeg tryg og lykkelig«.

I 2008 fik han sønnen Louis Thomas og hans nuværende kone, skuespilleren Charlotte Riley, er nu gravid med parrets første barn.

»Jeg vil ikke sige, at det har reddet mit liv at blive far. Det har ændret mit liv på den måde, at der var nogle brikker, der faldt på plads, og jeg havde ikke længere tid til at tænke over, hvad jeg gerne vil være, for nu er der faktisk et menneske på planeten, der har brug for mig. Jeg er bare nødt til at få styr på tingene og fokusere på noget, der er meget vigtigere end mig selv. Man får ansvar for at opnå resultater som far. Det er både meget givende og meget skræmmende. Men det vil ikke ændre den måde, jeg vælger roller på, for jeg er stadig skuespilleren Tommy, og den Tommy, jeg er som far, er min private rolle«.

Winding Refn banede vejen

Siden 2003 har Tom Hardy været clean. Han går stadig til samtaler og terapi for at holde sig fra stofferne, men har kastet sig over skuespillet med en tørlagt misbrugers trang til et nyt, men ufarligt drug. I starten blev det kun til mindre roller, men det ændrede hovedrollen i Nicolas Winding Refns ‘Bronson’ på i 2008.

»Der var ikke mange, der lagde mærke til mig (i USA, red.), før jeg lavede ‘Bronson’. Det er nok, fordi mine muskler var blevet større – og fordi Nicolas Winding Refn skabte en ret obskur film. Men samtidig tiltrækkende«, siger han.

Rollen som en af Englands voldeligste mænd er vintage Hardy og skulle blive kendetegnende for den type roller, der har gjort ham til et af de mest spændende nye navne i Hollywood. Med sin svulmende fysik, sit dæmoniske smil og de funklende øjne portrætterer han i ’Bronson’ han skræmmende overbevisende Michael Peterson, der først banker en mand i en boksekamp med de bare næver og derefter besegler triumfen ved at pisse på sit liggende offer.

Bronson Tom Hardy‘Bronson’

»Det er en ret underlig film, men den har en stærk karakter, og det tiltrak mig og gav mig mulighed for at komme til USA, hvor jeg altid har ønsket mig at arbejde og forsøge mig med andre karakterer. Skægt nok har de alle sammen været meget voldelige, og de har alle haft en form for dæmon, de skulle kæmpe med. De har været antihelte eller skurke. Men jeg synes, at de er interessante at spille«.

Netop evnen til at skabe fysisk tilstedevær er Hardys stærkeste force. Han var perfekt som den mytiske fremtidskriger Max Rockatansky i ‘Mad Max: Fury Road’, der blev optaget under umulige forhold, hvor han konstant befandt sig på et køretøj i bevægelse midt i den namibiske ørken.

»Jeg er blevet vant til at arbejde med projekter, der er energikrævende, så i stedet for at holde pause og kollapse, er det nemmere bare at køre derudaf og holde tempoet. Men jeg er også træt. Jeg skal snart være far igen, så jeg bliver endnu mere træt til den tid. Det handler om at finde en god balance og om ikke at gå glip af noget godt«, bemærker han.

Hellere ‘Mean Streets’ end ‘Goodfellas’

Noget af det, Tom Hardy ikke nødvendigvis vil fravælge, er de voldelige roller. Hans fortid til trods ripper de ikke op i grimme minder, fortæller han afklaret.

»Du bliver sikkert overrasket over at høre, at jeg har et sundt og ligegyldigt forhold til at optage voldsscener, for jeg ved, at det ikke er virkeligt«, siger han og fortsætter: »Som regel spiller jeg scenen uden at lægge ekstra følelser i. Jeg lader situationen tale for sig selv. En kombination af en følelsesløshed og en grum handling kan være meget ubehagelig at se på. Det har en større effekt, hvis man ikke lægger følelser i. Derfor påvirker det mig ikke, og jeg kan bare gå hjem bagefter«.

‘Legend’ er en gangsterfilm. Er du fan af gamle gangsterfilm som ‘The Godfather’ og ‘Goodfellas’?
»Jeg har set ‘Goodfellas’, men foretrak ‘Mean Streets’ på grund af fortælleformen og det mere rå udtryk«, siger han. »Men gangsterfilm er ikke noget, jeg er tiltrukket af. Jeg har ikke noget imod at se en gangsterfilm, men det er ikke noget, jeg bare se. Jeg har heller aldrig set op til gangstere og slet ikke i den virkelige verden«.

Selv om det er typisk for Hardy, at han foretrækker den rå og virkelighedsnære ‘Mean Streets’ frem for den ekvilibristiske og teknisk perfekte ‘Goodfellas’, viser det også, hvorfor han endnu har sit helt store gennembrud til gode.

Han har en gadedrengs autenticitet, som alle i det polerede Hollywood sukker efter, men han har måske for meget af den. Selv om han ser så godt ud, at han vandt en modelkonkurrence som 21-årig, er han næsten for intenst karismatisk til, at publikum føler sig afslappet i hans selskab, som det er tilfældet med klassiske stjerner som George Clooney og Matt Damon.

Tom Hardy - Locke‘Locke’

»Jeg er stadig ny i Hollywood, selv om jeg har arbejdet som skuespiller i 15 år, og jeg er stadig ved at lære, hvordan det fungerer«, siger han.

Og måske det er et bevidst valg, at han – på trods af sin gode forbindelse til verdens største mainstream-instruktør, Christopher Nolan, der har givet Hardy roller i ‘Inception’ og ‘The Dark Knight Rises’ – endnu ikke er blevet en fast del af den Hollywood-elite, der vinder Oscars og automatisk sælger tonsvis af billetter.

Hardy prøvede at gå mainstream med den romantiske komedie ‘This Means War’, men har selv bemærket, at det var én gang for meget, og han trives bedst med at spille mindre roller hos folk, han sætter personligt pris på. Han har en klassisk psykopatisk birolle i engelske Steve Knights gangsterserie ‘Peaky Blinders’, men for Knight spillede han også den altdominerende rolle i filmen ‘Locke’, som udelukkende foregår i en bil, og hvor Hardy viser en overraskende, mere lavmælt side af sit talent.

Han træder med museskridt ud af sit bad boy-image – uden at gå på kompromis.

Ved siden af skuespillet er han ambassadør for Prins Charles’ The Prince’s Trust, der hjælper unge mennesker i problemer, og han er forretningsmand med sit eget produktionsselskab. Hans forhold til sin far er desuden så godt, at de skal lave en tv-serie sammen, som Hardy selv skal spille hovedrollen i.

»Mit selskab Hardy, Son & Baker, er sammen med Ridley Scott i gang med at producere ‘Taboo’, der er en tv-serie i otte dele. Min far fik ideen til den, og vi har sammen arbejdet og skrevet på den i syv år«, fortæller han.

»Jeg sørger hele tiden for at have gang i mange ting, så jeg kan få flere børn og sende dem i skole. Man er nødt til at have en plan for fremtiden, for filmbranchen er et maskineri, der ændrer sig konstant. Man skal hele tiden være klar til morgendagen«.

‘Legend’ har biografpremiere på torsdag, den 12. november. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af