Nye toner i Hollywood: Disse prominente skuespillerinder erobrer roller skrevet til mænd

Gode job til kvinder hænger ikke på træerne i filmindustrien, hvor mændene er i overtal både foran og bag kameraet. Men nu er Hollywoods førstedamer, med blandt andre Sandra Bullock og Helen Mirren i front, begyndt at gå målrettet efter roller, som er skrevet til deres mandlige kolleger. Her er ni nyere eksempler på, at der kan komme spændende resultater ud af at vende kønsrolletænkningen på hovedet.

TA3A2926.CR2
1. Helen Mirren som oberst Katherine Powell i ’Eye in the Sky’

Fra denne uge kan danske biografgængere opleve et overraskende, men særdeles effektivt bud på kønsblind casting, når 70-årige Helen Mirren bjæffer ordrer som brysk, britisk oberst i dronethrilleren ’Eye in the Sky’.

»På den ene side tænker man, at en kvindelig militærofficer nok vil tænke sig om en ekstra gang, før hun beordrer til skydning. På den anden side ved man, at Helen Mirren kan spille en badass. Som publikum er man derfor aldrig helt sikker på, hvilken vej hun vil gå«, udtaler en af producerne, Ged Doherty, i filmens amerikanske pressemateriale.

Mirren har længe været fortaler for kønsblind casting. Hun agerede en kvindelig Prospero i Shakespeare-filmatiseringen ’Tempest’ i 2010, og hun overtog sir John Gielguds butlerrolle, da 80’er-komedien ’Arthur’ blev genindspillet i 2011. Selv dekan Hardscrabble – skolopenderen, som Mirren lagde stemme til i ’Monsters University’ (2013) – var længe en hanalligator.

The Night Manager
2. Olivia Colman som Angela Burr i ’Natportieren’

Susanne Bier tryllede en mand om til kvinde, da hun filmatiserede John le Carrés spionroman ’Natportieren’ (’The Night Manager’) til BBC. Efterretningsagenten Leonard Burr var i bogen en aristokratisk, ældre herre. I miniserien hedder figuren Angela Burr og gestaltes af 42-årige Olivia Colman. Da skuespillerinden blev gravid inden optagelserne, blev handlingen yderligere tilpasset hendes omstændigheder.

»Vi mente, at der ville opstå en spændende kemi i magtspillet mellem (våbenhandleren, red.) Roper og Burr, hvis de var henholdsvis mand og kvinde«, forklarer Bier til The Telegraph. Le Carré har siden erklæret, at han ville have gjort Burr til en kvinde, hvis han havde skrevet bogen i dag. ’Natportieren’ vises pt. som søndagsserie på DR1.

SECRET IN THEIR EYES
3. Julia Roberts som Jess i ’Øjnenes hemmelighed’

I thrilleren ’Øjnenes hemmelighed’ spiller Julia Roberts efterforskeren Jess, der ønsker hævn over sin datters morder. Den tilsvarende figur i det argentinske filmforlæg fra 2009 var slet ikke kvinde, men offerets enkemand. Instruktøren bag den engelsksprogede genindspilning, Billy Ray, fortæller til The Guardian, at han havde svært ved at finde den rette mandlige skuespiller til opgaven:

»Julia læste manuskriptet, dengang figuren Jess stadig hed Mitch. Hun ledte efter en rolle, hun kunne forsvinde ind i og sagde, at hvis jeg skrev Mitch om til en kvinde, ville hun spille rollen«. Ray ændrede kun nogle mindre detaljer, da Roberts insisterede på, at figurens adfærd skulle forblive den samme efter ’kønsskiftet’.

sandra-bullock-our-brand-is-crisis
4. Sandra Bullock som Jane Bodine i ’Our Brand is Crisis’

Sandra Bullock er streamingaktuel som skruppelløs kampagnestrateg i David Gordon Greens politiske satire ’Our Brand is Crisis’. Hendes rolle er baseret på en virkelig person af hankøn og var egentlig møntet på George Clooney, der er en af filmens producere.

»Ingen af de manuskripter, jeg læste, sagde mig noget. Så jeg begyndte at jagte manderoller, som måske kunne skrives om til kvinder«, fortæller Bullock til People Magazine.

Ved filmens verdenspremiere i Toronto sidste år udtalte Bullock, at det eneste, der måtte skæres bort i manuskriptet for at facilitere ændringen, var hovedpersonens penis – og hans testikler.

»Mere skulle der ikke til. Den kvinde, jeg spiller, er menneskelig. Hun slås med misbrugsproblemer og psykisk sygdom. Hun er fremragende til sit arbejde, og hun fortaber sig i, at hun udelukkende er optaget af at vinde«, siger Bullock til Glamour Magazine.

Birgitte Hjort Sørensen
5. Birgitte Hjort Sørensen som Karsi i ”Game of Thrones” (2015)

(Mild spoiler for ’Game of Thrones’ sæson 5)

Krigerkvinden Karsi møder en grusom skæbne, da hun bliver ædt af en horde iszombieunger i femte sæson af ’Game of Thrones”. Men Birgitte Hjort Sørensens gæsteoptræden i afsnittet ’Hardhome’ gjorde stærkt indtryk på både fans og anmeldere.

Rollen som vildlingeklanens leder blev skrevet direkte til tv-serien – med mandligt fortegn.

»På et tidspunkt i forløbet tænkte vi, at det kunne være sejt at gøre Karsi til mor. At vise, hvordan hun ekspederede sine egne børn, ville give scenen med zombiebørnene større følelsesmæssig vægt«, fortæller episodens instruktør, Miguel Sapochnik, til MTV.

Han valgte danskeren som vildlingenes repræsentant efter at have set hende i ’Borgen’.

»Jeg tænkte aldrig over Karsis køn. Hun er bare en kriger, der forsvarer sin stamme«, udtalte Sørensen bagefter til Vanity Fair.

snowpiercer-tilda-swinton
6. Tilda Swinton som Mason i ’Snowpiercer’

Da sydkoreanske Bong Joon-ho forberedte sin sci-fi-thriller ’Snowpiercer’, meddelte hans britiske veninde, Tilda Swinton, at hun gerne ville lege med. Men der var ingen oplagte roller til hende i manuskriptet. En dag skrev Bong til Swinton og spurgte: »Hvem synes du skal spille ‘den høflige herre i jakkesættet’?«

»Det var som at tænde et bål ved at gnide to våde pinde sammen, indtil jeg begyndte at få en fræk idé«, fortæller Swinton til Deadline.com. Hun tog selv rollen. I den færdige film tiltales Swintons figur både ’Mason’, ’sir’, ’han’ og ’hun’.

Den androgyne skuespiller gentager i øvrigt tricket i denne sommers Marvel-filmatisering ’Doctor Strange’, hvor hun er The Ancient One – ifølge tegneserieforlægget en mandlig asiat – hvilket har affødt sin egen heftige hvidvaskningsdebat på de sociale medier.

Jodie-foster-elysium
7. Jodie Foster som Delacourt i ’Elysium’

Neill Blomkamp, der stod bag sci-fi-actionbraget ’Elysium’, har fortalt til Entertainment Weekly, at han vågnede op en morgen og tænkte: »Hvad hvis skurken, minister Rhodes, var en kvinde?«.

Jodie Foster stod højt på listen over de skuespillerinder, som Blomkamp ønskede – og hun sagde ja allerede næste dag. Foster har, ligesom Helen Mirren, gennem mange år haft blik for mændenes partier i manuskripterne. I thrilleren ’Flightplan’ (2005) beholdt hun endda det oprindelige rollenavn: Kyle.

Andre skuespillerinder, der regelmæssigt byder ind på roller af hankøn, er Jane Lynch (’The 40-Year Old Virgin’, ’Flygtningen’) og Sigourney Weaver (’Alien den 8. passager’, ’Vantage Point’).

angelina-jolie-salt
8. Angelina Jolie som Evelyn Salt i ’Salt’

Det vakte opsigt, da Angelina Jolie overtog titelrollen i Phillip Noyces actionbasker ’Salt’ efter Tom Cruise, der måtte springe fra projektet. I samme hug skiftede helten fornavn fra Edwin til Evelyn og skulle ikke længere redde kone og barn. Forfatterne gjorde i stedet Evelyn Salt barnløs, så hun fremstod mindre renskuret heroisk og mere hårdkogt.

»Vi ville have været den fjerde mandlige spionfilmserie efter ’Mission: Impossible’, Bourne og Bond«, sagde produceren Lorenzo Di Bonaventura til Los Angeles Times.

»Vi tænkte, ’hvorfor ikke være først med en kvindelig spion?’ Når man ser på sagen fra et objektivt forretningsmæssigt synspunkt, er det en bedre måde at takle genren på«.

Ghostbusters
9. Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones og Kate McKinnon som de nye ’Ghostbusters’

Komedieinstruktøren Paul Feig har specialiseret sig i at lade kvinder udfylde roller, som normalt varetages af mænd (senest ’The Heat’ og ’Spy’). Men hans metode har aldrig før udløst en så voldsom modreaktion, som da hans femi-version af ’Ghostbusters’ blev annonceret sidste år.

Om haternes galde er berettiget, vil vise sig, når de kvindelige spøgelsesjægere rammer biffen 14. juli. Længere ude i fremtiden venter en genindspilning af 80’er-hittet ’Road House’, hvor MMA-kæmperen Ronda Rousey trækker i Patrick Swayzes gamle bukser som udsmider.

Charlize Theron afløser Brad Pitt som lejemorder og eks-CIA-agent i thrilleren ’The Gray Man’. MGM pønser på at gen-genstarte ’Ocean’s Eleven’ med Sandra Bullock som anfører af en kvindebande. Og når Universal giver ’Mumien’ endnu en tur i manegen i 2017, vil titelfiguren angivelig genopstå i Sofia Boutellas skikkelse – som en mummy i dobbelt forstand.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af