‘Orange Is the New Black’-kvindernes karrierer uden for fængslet – bedømt på 7-skalaen

De har oddsene imod sig med Hollywoods magre kvinderoller og skuespillerindernes karrieredød efter de 40 – og så har de oven i købet siddet i fængsel. Men flere ’Orange Is the New Black’-skuespillere er så småt gået i gang med karrieren uden for Litchfield, og vi rangerer dem fra værst til bedst ud fra, hvor godt de har klaret overgangen.
taryn-manning-cleveland-abduction
‘Cleveland Abduction’

7. Taryn Manning

Taryn Manning fik sit gennembrud længe før ’Orange Is the New Black’. Rollen som Janeane i ’8 Mile’ bragte hende på radaren, og den prostituerede Nola i ’Hustle & Flow’ markerede hendes flair for at spille underkuede kvinder, der sparer sammen til at kunne slå tilbage.

Den rolle udfolder og perfektionerer Manning i rollen som Tiffany ’Pennsatucky’ Dogget, der gennem ’Orange is The New Black’s tre sæsoner har gennemgået en af de mest interessante udviklinger, fra utilregnelig voldspsykopat til sårbart voldtægtsoffer. Det er en præstation, der kunne have kickstartet karrieren – men ak.

Rollerne er blevet ved med at falde som white trash-USA’s prom queen og i uanseelige lavproduktioner. ’All American Christmas Carol’ om en ung mor, der, ligesom i Charles Dickens ’Et juleeventyr, får besøg af tre ånder fra fortiden, eller ’A Winter Rose’ om en ung håbefuld sangerinde, der prøver at navigere i kærligheden, har de færreste nok hørt om, ikke uden grund. Til gengæld overbeviste hun i tv-filmen ’Cleveland Abduction’ som kidnapningsoffer og i ’A Light Beneath Their Feet’ om psykisk sygdom, men den overordnede kvalitet har manglet.

Der er masser af arbejde til den 37-årige skuespillerinde, men det skyldes nok mere, at hun siger ja til projekter, der ligger under hendes niveau. Hvis ikke Manning ændrer kurs – eller får andre roller tilbudt – vil Pennsatucky stå tilbage som hendes ubetingede mesterstykke.

Karakter: 00

master-of-none
‘Master of None’

6. Danielle Brooks

Tasha ’Tastee’ Jefferson har været en af drivkræfterne i OINTB’s nerve, humor og overall sass. Danielle Brooks fandenivoldske karakter bliver spillet med et gåpåmod og en inderlighed, der både viser Tastee, men også den Tasha, der gemmer sig bag facaden.

Brooks har perfektioneret rollen som black mama i Netflix-serien, og det kan både være en gave og en forbandelse. Da hun gæstede ’Girls’, som den første sorte kvinde nogensinde, i sæsons tre-afsnittet ’Females Only’, lagde hun attituden på hylden som et mere sobert medlem af Jessas støttegruppe, hvorimod hun i Anziz Ansaris ’Master of None’ spillede på alle de velkendte tangenter som Ansaris manager, der var umanerligt morsom, men også klingede en smule falskt i en serie om nedbrydningen af stereotyper.

Som det ser ud nu, har Brooks ikke de store projekter i vente. Hun er med i, hvad der ligner et sukkersødt komediedrama ’I Dream Too Much’, hvor hun spiller en singer-songwriter, som vi næppe får at se i de danske biografer. Men ellers ser det ikke ud, som om OITNB-stjernen ligefrem har fået tilbuddene til at vælte over hinanden.

Karakter: 02

samira-wiley-orange-is-the-new-black
‘Orange Is the New Black’

5. Samira Wiley

Samira Wiley og Danielle Brooks ligger nærmest side om side på denne liste, men alligevel har Wiley gjort sig fortjent til femtepladsen på grund af sit enorme potentiale og spændende fremtidsudsigter.

Wiley er med i den kommende ’37’, der bliver instrueret af danske Puk Grasten. ’37’ er Grastens instruktørdebut og bygger på den autentiske historie om mordet på Kitty Genovese 1964, hvor 37 naboer så til uden at bryde ind. Wiley får en bærende rolle, og det kommer i kølvandet på den roste ’Rob the Mob’, der desværre ikke nåede til Danmark, men som fik kickstartet hendes filmkarriere solidt med en mindre rolle.

Det er langt fra uforståeligt, hvorfor Grasten har castet den 29-årige Wiley, der i rollen som Poussey Washington startede som Tastees sidekick, men sikkert blev en mere og mere interessant skikkelse, efterhånden som der kom fokus på hendes kærlighedsliv og komplicerede ungdomsliv. Om hun er leading lady-materiale er nok for tidligt at sige, men fortsætter Wiley, der er åbent lesbisk, i denne retning, kan hun få pondus, betydning og status.

Karakter: 4

antibirth-natasha-lyonne
‘Antibirth’

4. Natasha Lyonne

Selvom Natasha Lyonne blev flyttet til et nyt fængsel i tredje sæson, og udsigterne til, at hun vender tilbage i fjerde ombæring, er tvivlsomme, savner vi den rapkæftede Nicky, der spillede en stor rolle, da Piper ankom til fængslet og blev en noget nær uundværlig figur i det spraglede ensemble.

Lyonnes karisma og talent manifesterer sig ofte i lidt maskuline sidekick-roller, der går til grænsen med frembrusende attitude og uomsvøbte udtalelser. Det så vi for eksempel i ’Girls’, hvor hun spiller den vrede datter til Jessas kunstmalerchef. Men den 37-årige skuespillerinde mangler stadig for alvor at bevise sit værd uden for OITNB-universet. For selvom Lyonne måske synes at gøre sig bedst i det komiske og karikerede, så har hun, ligesom mange andre af seriens karakterer, vist, at hun også mestrer det alvorlige.

Heldigvis tog instruktør Danny Perez de første skridt til at udnytte netop dette med horror-filmen ’Antibirth’, som fik premiere på Sundance Film Festival i år. Lyonne spiller Lou, en misbruger, der vågner med bizarre symptomer efter en festlig nat. The Hollywood Reporter fremhævede Lyonnes skuespil som intenst, rigt og mørkere end nogensinde før.

’Antibirth’ har endnu ikke mødt stor international anerkendelse, men den viste, at Lyonne er værdig til en hovedrolle. Lyonne har nu også gang i flere prestigeprojekter end før, som den Bob Odenkirk-producerede Netflix-noir-komedie ’Girlfriend’s Day’ samt bio-pic’en ’A Futile and Stupid Gesture’ om skaberen af National Lampoon-magasinerne Doug Kenney og hans turbulente eksistens med stoffer og psykiske problemer.

Karakter: 7

Uzo Aduba showing roots
‘Showing Roots’

3. Uzo Aduba

’Orange Is the New Black’ bør være taknemmelige for Uzo Adubas skrupskøre fortolkning af Crazy Eyes, der med sin kombination af comic relief og skræmmende intensitet er blevet en af seriens mest komplekse og spændende karakterer. Aduba har fået to Golden Globe-nomineringer og to Emmy-sejre for rollen, og hun har haft et bedre afsæt end de fleste for at skabe en karriere uden for serien.

Indtil videre har skuespillerinden dog ikke oplevet de store succeser: En lavbudget-musical, ’Pearly Gates’ (traileren siger vist det hele), og en tåkrummende feelgood-racefortælling med navnet ’Showing Roots’, der begge får hendes stemmelægning til ’Alvin og de frække jordegern – på farten’ til at ligne en genistreg.

Men Adubas potentiale er med sikkerhed på vej til at blive indfriet. Hun har en rolle i den Sundance-hypede ’Tallulah’, der er instrueret af ’OINTB’-instruktør Sian Heder, og så er hun tilknyttet Ewan McGregors instruktørdebut ’American Pastoral’, der får premiere i USA senere i år. Aduba har evnerne til at blive en leading lady a la Viola Davis, og hun er begyndt at tage de rigtige skridt mod målet.

Karakter: 10

taylor schilling stay
‘Stay’

2. Taylor Schilling

I starten var Piper Chapman den egentlige hovedrolle i ’Orange Is the New Black’, men efterhånden blev Piper blot én blandt mange skæbner i kvindefængslet. Men 31-årige Taylor Schilling har i forhold til mange andre castmedlemmer valgt sine projekter uden for murene med omhu.

Det startede med filmen ’Stay’ fra 2013, der egentlig blev filmet før OINTB, men som kom ud efter med en stærk Schilling i hovedrollen. Filmen fik ikke megen ros, men det gjorde Schilling, der ifølge mange anmeldere reddede filmen med charmerende spil. Hun overbeviste igen i Patrick Bryces undervurderede sex-komedie ’The Overnight’, hvor hun i selskab med Adam Scott og Jason Schwartzman leverede en livligt overgjort og deadpan-humoristisk figur som den snobbede Emily.

Schilling er allerede rykket op i Hollywood-rangeringen, når hun skal spille over for Sam Worthington i den kommende sci-fi film ’The Titan’, men plejer også sin humoristiske sans i komedien ’Phil’ om en tandlæge, der prøver at finde meningen i, at hans lykkeligste patient begik selvmord. Schilling er godt i gang med at køre sig selv i stilling som et af Hollywoods faste ansigter.

Karakter: 10

laverne-cox-ben-rocky-horror-picture-show-zoom-2602eeb8-08ac-40ad-aa47-5c41ae9f4b4f
‘The Rocky Horror Picture Show’

1. Laverne Cox

Laverne Cox har efter rollen som Sophia Burset opnået en vigtig stemme i filmverdenen, og hendes betydning for transkønnede er ikke til at tage fejl af. Hver gang hun lander en betragtelig rolle, tager hun et kæmpe skridt for transkønnedes portrættering i medierne.

Sophia Burset og Laverne Cox har genereret mere omtale end nogen andre i ’Orange is the New Black’. Sophias moderrolle og frisørkunnen tiltrak ikke bare Litchfields ansatte, men også seerens interesse for historien om den transkønnede kvinde, der kæmper for rettigheder og overlevelse bag fængslets mure.

I sit valg af roller uden for serien investerer Cox sig i et politisk arbejde, som man kun kan bifalde. Hendes rolle i 2015’s fine komediedrama ’Grandma’ brugte hun til at fremhæve filmen som et feministisk projekt, da filmen tog en chance med den 70-årige Lily Tomlin i en kompleks hovedrolle.

Hendes mest ventede kommer i en tv-film, der har genereret buzz med god grund. Cox skal nemlig spille Dr. Frank-N-Furter i ’The Rocky Horror Picture Show’, en rolle hun forventes at mestre. Desuden skal hun spille med i LGBT-filmen ’Freak Show’, og vigtigst af alt har Cox landet en betydelig rolle i advokatserien ’Doubt’, som bliver den første kabelkanal serie med en fast transkønnet karakter spillet af en transkønnet.

Cox kombinerer sit aktivistiske arbejde med stort talent.

Karakter: 12

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af