Årtusindets bedste film ifølge toneangivende danske filmfolk Soundvenue præsenterer:

Om lidt går det løs. Vi kårer de bedste danske og internationale film fra 2000-2017 – valgt af over 100 danske filmfolk.
Soundvenue præsenterer:

Rangér de bedste danske og internationale film fra dette årtusind.

Sådan lyder den simple og dog uendeligt komplicerede opgave, vi har stillet en lang række af de mest fremtrædende danske filmfolk for at få slået fast én gang for alle: Hvilke film står tilbage, når vi spejder ud over den seneste årrækkes filmkunst?

Det er den første undersøgelse af sin slags på dansk grund. 115 har afgivet deres stemmer, og der er både instruktører, manuskriptforfattere, skuespillere, producere, fotografer, klippere, tonemestre, kritikere og festivalfolk i puljen. Blandt de medvirkende er Susanne Bier, Lone Scherfig, Joshua Oppenheimer, Mads Brügger, Louise Mieritz, Roland Møller, Fenar Ahmad, Christoffer Boe, Sonja Richter, Hella Joof, Janus Metz, Ole Christian Madsen, Kim Fupz Aakeson og Mikkel Munch-Fals.

Vi annoncerer kåringen af den bedste danske film på tirsdag den 18. april, mens de bedste internationale film følger to dage efter, den 20. april. Listerne bliver fulgt op af en omfattende dækning med interviews, essays, analyser, statistik og diskussion. Fra på torsdag kan man desuden se de medvirkendes individuelle lister.

Allerede nu kan man høre Roland Møller fortælle om sit valg af årtusindets bedste film her, og de næste dage begrunder Louise Mieritz og Mads Brügger deres overraskende valg.

Man kan også allerede nu stemme på sine egne favoritter fra årtusindet i vores store læserafstemning, og det skal blive interessant at se, om resultatet flugter med filmfolkenes valg.

Men hvad skal det alt sammen gøre godt for?

Filmverden befinder sig i en brydningstid. På den ene side tromler de milliarddyre blockbusters hen over de små film i biograferne. På den anden side kan streamingtjenesternes tilbud virke som et uoverskueligt mylder, der ikke nødvendigvis tilgodeser de mest progressive titler.

I Hollywood er det svært at komme til at lave film, som ikke er et remake, en sequel, en prequel eller har mænd i tætsiddende trikoter på plakaten. Også i Danmark aner man en tendens til, at filmene helst skal baseres på historiske begivenheder eller populære bøger, før man tør sætte jetonerne på dem.

Det er vigtigere end nogensinde at huske, holde fast i og hædre de film, der virkelig flytter bjerge. De, der nedbryder filmsproget og bygger det op igen fra grunden. De, der vil skabe krusninger i vandet mange år frem. Og de, der bare gjorde et uudsletteligt indtryk på os – forskød vores perspektiv på verden, ændrede os som mennesker, mindede os om filmmediets magi.

Formålet med afstemningen om årtusindets bedste film er således ikke en kanon. Målet er et overflødighedshorn af en liste, der vil inspirere, skabe diskussion og vække til eftertanke. Hvilken slags film er vores dyrebare tid værd? Er vi selv for snæversynede i vores filmpræferencer? Og ikke mindst: Hvad siger listen om de værdier, fremtidens film skal bygges på?

Vi glæder os til at præsentere et dansk bud på årtusindets bedste film.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af