Læsernes dom: Her er årtusindets bedste film

Brugerne har stemt på de bedste danske og udenlandske siden 2000 – og deres præferencer adskiller sig voldsomt fra filmfolkenes valg.
Læsernes dom: Her er årtusindets bedste film

115 danske filmfolk stemte ‘Dogville’ og ‘There Will Be Blood’ ind som de bedste film efter årtusindskiftet. I samme ombæring spurgte vi læserne, hvad deres favoritter var, og resultatet skiller sig på markant vis ud fra filmfolkenes lister.

På den danske liste kommer ‘Blinkende lygter’ ind på en suveræn førsteplads – den var nummer 11 på den officielle liste – mens ‘Italiensk for begyndere’ (nr. 20 hos filmfolkene) er nummer 2.

At Anders Thomas Jensen er lidt af en publikumsfavorit, understreges af, at ‘Adams æbler’ indtager tredjepladsen, mens filmfolkenes klare favorit, Lars von Trier, først er repræsenteret på sjettepladsen med ‘Dancer in the Dark’. ‘Dogville’ må nøjes med 18. pladsen.

Det er også værd at bemærke, at den nyeste titel, ‘Underverden’, klemmer sig helt op på fjerdepladsen – den var 10 pladser længere nede på filmfolkenes liste.

Også den udenlandske liste skiller sig markant ud. ‘The Dark Knight’ var med en 35. plads en af de få store amerikanske blockbusters hos filmfolkene, men spørger man læserne, er den simpelthen årtusindets bedste film.

I det hele taget er Christopher Nolan en langt større favorit hos læserne end filmfolkene – også ‘Interstellar’ og ‘Inception’ er højt på listen, mens de glimrede ved deres fravær hos filmfolkene. Tarantinos nyeste film har tillige en større stjerne hos publikum, der har inkluderet ‘Inglourious Basterds’, ‘Django Unchained’ og ‘Kill Bill’, der alle var fraværende hos filmfolkene. Det samme gælder den sene Scorsese, der er repræsenteret ved ‘The Departed’ og ‘Shutter Island’.

Det er desuden værd at bide mærke i, at film som ‘De urørlige’, ‘Gone Girl’, ‘The Grand Budapest Hotel’, ‘Gladiator’, ‘Gravity’ og ‘Spotlight’ er stemt ind her, uden at de var repræsenteret hos filmfolkene.

Læserne har kun fire film i top 30, som ikke er amerikanske, mens de europæiske arthousefavoritter som østrigske Michael Hanekes film dominerede mere hos filmfolkene. Til gengæld har læserne ikke været nær så imponerede af ‘There Will Be Blood’ som filmfolkene – den er slet ikke blandt de 30 film med flest stemmer.

Det skal i parentes bemærkes, at læserne kun har kunnet stemme på én dansk og én udenlandsk film, mens filmfolkene fik mulighed for at rangere 10-20 film. Over 7000 læsere har stemt.

Læsernes dom: Årtusindets bedste danske film (se filmfolkenes liste HER):

1. Blinkende lygter
2. Italiensk for begyndere
3. Adams æbler
4. Underverden
5. Kunsten at græde i kor
6. Dancer in the Dark
7. Bænken
8. Arven
9. Jagten
10. Melancholia
11. Pusher 2
12. Reconstruction
13. Under sandet
14. Nymphomaniac
15. Armadillo
16. Antichrist
17. R
18. Dogville
19. De fem benspænd
20. Elsker dig for evigt
21. En soap
22. Valhalla Rising
23. Voksne mennesker
24. The Act of Killing
25. Submarino

Læsernes dom: Årtusindets bedste udenlandske film (se filmfolkenes liste HER):

1. The Dark Knight
2. Mulholland Drive
3. Evigt solskin i et pletfrit sind
4. Django Unchained
5. Interstellar
6. No Country for Old Men
7. Inception
8. Children of Men
9. De urørlige
10. Ringenes Herre
11. Brokeback Mountain
12. Gone Girl
13. Inglourious Basterds
14. Moulin Rouge
15. Gladiator
16. Leviathan
17. Memento
18. Birdman
19. City of God
20. Gravity
21. La La Land
22. Shutter Island
23. The Departed
24. 12 Years a Slave
25. Harry Potter
26. Kill Bill
27. Spotlight
28. The Grand Budapest Hotel
29. The Social Network
30. Pianisten

Læs også: Interview med Lars von Trier om Årtusindets Film – »Jeg er en gammel kronhjort på vej ud i krattet«

Læs også: Alt om Årtusindets Film

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af