Netflix bør give ’House of Cards’ kniven én gang for alle

Netflix bør give ’House of Cards’ kniven én gang for alle
Kevin Spacey som Frank Underwood med blod på hænderne i 'House of Cards'.

KOMMENTAR. Der bliver tænkt, så det knager på Netflix’ direktionsgange i disse dage. Og der bliver tastet febrilsk på den helt store regnemaskine.

For der er ingen tvivl om, at det allerede har været hundedyrt at sætte produktionen af ’House of Cards’ i bero på ubestemt tid. Og ét af de store spørgsmål for regnedrengene er, hvad der smerter mest på kontoen: At stoppe serien helt før den planlagte sæson 6 eller at færdiggøre sæsonen med de (ligeledes bekostelige) omskrivninger af manuskriptet og om-optagelser, der skal til, for at serien kan styres i mål uden dens ikoniske hovedkarakter Frank Underwood.

Der har aldrig været et bedre tidspunkt at skrive Frank ud af serien end ved kimen til sjette sæson. I femte sæson trådte Claire Underwood ind på hovedscenen mere end nogensinde før, og sæsonen sluttede trods alt med – SPOILER ALERT – at hun i Robin Wrights skikkelse kiggede stålfast ind i kameraet fra sin plads ved skrivebordet i det ovale værelse og erklærede direkte for seerne: »My turn«. En cliffhanger, der kan vise sig mere profetisk, end nogen havde drømt om.

Kort før havde hun ignoreret et opkald fra sin isolerede mand, der nok bilder sig selv ind, at den reelle magt ligger i det private erhvervslivs skyggespil, men som tilsyneladende har forregnet sig i sin lid til et symbiotisk makkerskab med Præsident Claire.

Claire Underwood sad solidt på tronen i Det Hvide Hus i slutningen af ‘House of Cards’ sæson 5. (Foto: David Giesbrecht/Netflix)

Man kan således uden det helt store besvær skrive Frank ud af serien – han kan være på figurmalingskursus i Caribien eller død af forhøjet kolesterol – men man bør ikke. Slutningen på sæson 5 indikerer nemlig også, at centrifugalpunktet for sæson 6 vil være Claires forsøg på at bevare magten og Franks forsøg på at vende spillet mod hende. Hvilket da også vil være i tråd med seriens kerne og hjerte, som netop har været det usædvanlige forhold mellem de to kyniske magtmennesker. ’House of Cards’ er ikke ’House of Cards’ uden Frank Underwood – præcis som serien ikke ville være den samme uden Claire.

’Homeland’ formåede at genopfinde sig selv som regulær spændingsserie med Carrie i centrum, efter – SPOILER ALERT – den anden hovedperson Brody røg i svinget efter sæson 3. Men ’House of Cards’ er et andet bæst. En karakterdrevet serie, hvis cue fra start har været de udspekulerede intriger iscenesat af den dobbelttydige antihelt og hans gådefulde Lady Macbeth. Og en serie, som Netflix allerede før de verserende sager mod Kevin Spacey havde besluttet skulle slutte om et øjeblik.

Netflix har allerede fjernet de fleste Kevin Spacey-referencer. Som i frontbilledet til ‘House of Cards’ på sitet.

Kører Netflix en sæson 6 uden Frank Underwood, vil han alligevel indtage hovedrollen på den mest akavede facon. Han vil være elefanten i rummet, som gør, at man ikke helt kan tage det omskrevne drama seriøst. Det vil simpelthen være for svært at fokusere på Claires præsidentembede, når man tænker på den triste baggrund for fortællingens forløb. Det vil føles som at være vidne til et sekunda-cykelløb, der triller nødtørftigt af sted, efter den professionelle udgave er blev bremset af dopingkontrollen.

Netflix har været resolut i afskrivningen af deres kæmpestjerne, som har været en afgørende faktor i tjenestens succes og anseelse på serieområdet de seneste år. De bremsede hurtigt produktionen, og de afbrød næsten lige så hurtigt ethvert samarbejde med Spacey.

De lader ikke til at tro på lappeløsninger, og den kurs bør de fastholde, når de skal beslutte, om kronjuvelen skal have sin planlagte svalesang. Med Spaceys fald styrter ’House of Cards’ fra tinderne, just som ’Breaking Bad’ havde gjort det uden Bryan Cranston og The Sopranos uden James Gandolfini.

En ny omgang ’House of Cards’ vil være et sminket lig. Lad den hvile i ufred.

Læs også: Kevin Spacey anklages for krænkelse af kendt Hollywood-skuespillers søn

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af