Joseph Gordon-Levitt forsvarer Luke Skywalkers rolle i ‘Star Wars: The Last Jedi’ i langt essay

Joseph Gordon-Levitt forsvarer Luke Skywalkers rolle i ‘Star Wars: The Last Jedi’ i langt essay
Joseph Gordon-Levitt til premieren på 'Star Wars: The Force Awakens' i 2015 i fuld Yoda-udklædning. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Ikke overraskende er Joseph Gordon-Levitt fan af ‘Star Wars: The Last Jedi’, både fordi dens instruktør Rian Johnson og han har arbejdet sammen i alle Johnsons spillefilm og fordi han selv har en fremtrædende cameo i filmen, som stemmen til den Beastie Boys-inspirerede karakter Slowen Lo, der leder politiet på rette spor i casino-scenen.

Det er dog en smule overraskende, hvor stor fan han er: Han har brugt 2.000 ord på at forsvare filmen og dens omdiskuterede kreative valg i et essay, som han forleden delte på Medium.

Hovedformålet er at anerkende Johnsons valg for Luke Skywalkers karakter i filmen. Gordon-Levitt indleder med at anerkende, at han er farvet af at være én af Johnsons nære venner og samarbejdspartnere, men hans argumenter er nu lødige nok alligevel. Han havde først mulighed for at se filmen for nylig og derefter tjekkede han kritikken, filmen har fået. Den går primært på, hvordan Skywalker har ændret karakter fra den ultimative helt i de første film til en »apatisk, endda kynisk« skygge af sig selv i den nyeste her 40 år senere(!). Det skifte har fået meget kritik, endda fra Mark Hamill selv, men Gordon-Levitt forsvarer det:

»Filmkarakterer er som regel bedre, når de er fejlbehæftede. Når jeg som skuespiller overvejer, hvorvidt jeg ønsker at spille en bestemt rolle eller ej, kigger jeg altid efter en sund balance mellem dyder og mangler. Ellers føles det ikke ægte. Ingen er en perfekt helt eller en perfekt skurk, vi er mere komplicerede end det, hver og én af os. Fejlfri karakterer føles tynde. Og tilgiv min blasfemi, men den unge Luke Skywalker føltes altid lidt let for min smag, derfor var det så sejt den her gang at se ham vokse til et mere uperfekt menneske«, skriver han blandt andet. Han fremhæver, at en så fundamental ændring af en så højt elsket karakter naturligvis sagtens kan få hardcore-fans til at vakle i troen. Men det er netop det, livet handler om og det Skywalkers udvikling reflekterer, forklarer han.

Udover at karakterændringen falder i Joseph Gordon-Levitts personlige smag, fremhæver han også, at ændringen af Lukes karakter er det modige kreative valg. Det havde været meget nemmere at lade ham være, som han var – som de gjorde med Han Solo i ‘The Force Awakens’.

»At lade Luke være uændret, havde været en kæmpe misset chance. Tænk over, hvor sjældent det her er. En trilogi af film bliver indspillet med en ung protagonist spillet af en skuespiller i sine 20’ere. Så, ikke mindre en 40 ÅR SENERE (‘A New Hope’ udkom i 1977) får samme skuespiller lov til at spille den samme karakter som en ældre mand. Jeg ved ikke, hvor mange gange det nogensinde er sket i filmens verden. Er det nogensinde sket?«

»Det giver filmskaberen og skuespilleren en ekstraordinær chance for at fortælle en historie om én af de universelle sandheder i menneskets udvikling – at blive ældre. Vi bliver alle ældre, og de af os der er så heldige at overleve vores ungdom møder glæderne, frygten, puslespillene, faldgruberne, overraskelserne og uundgåelighederne der følger med. At møde vores elskede protagonist årtier senere efter vi sidst så ham, bare for at finde ud af, at de passerede år har ændret nogle af hans mest fundamentale, det indrømmer jeg, gør næsten ondt at se. Men i den skærende kontrast mellem den gamle Luke og den nye Luke, giver ‘The Last Jedi’ en unikt fascinerende portræt af en mands liv, der bevæger sig ufravigeligt fremad«, skriver han og kalder i øvrigt Mark Hamills portrættering af Luke for »smukt nuanceret og hjertevarm«.

For alle ægte ‘Star Wars’-fan, er Joseph Gordon-Levitts tekst et stensikkert et mustread. Det er glimrende.

Læs også: Mark Hamill fortryder ’The Last Jedi’-kritik

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af