‘Mayans MC’: ‘Sons of Anarchy’-spinoff gasser brutalt op fra start

‘Mayans MC’: ‘Sons of Anarchy’-spinoff gasser brutalt op fra start
JD Pardo i 'Mayans MC'.

Det er fire år siden, Kurt Sutter afsluttede ‘Sons of Anarchy’ på dramatis vis efter syv sæsoner. Heldigvis har han ikke fået nok af patch-klædte bad boys med almenmenneskelige karaktertræk og har nu skabt en spinoff, der centrerer sig om SAMCROs on-off-rivaler Mayans MC.

Da vi atter møder den mexicanske bikerklub, holder de til i den fiktive by Santo Padre på grænsen mellem Californien og Mexico og begår sig i heroinsmugling for Galindo-kartellet, en brutal organisation, som ikke skyr nogle midler over for deres modstandere.

Modsat ‘Sons of Anarchy’, hvor voldsspiralen først for alvor tog til i løbet af serien, skåner ‘Mayans MC’ ikke seeren for grafiske grusomheder i de to første episoder, hvor der både hugges lemmer af og udstilles afbrændte lig til skræk og advarsel.
I et håb om at få Mayans ud af Galindo-kartellets klør samarbejder en fraktion af MC’ere i smug med den mexicanske guerillabevægelse Los Olvidados, hvis medlemmer alle har mistet familiemedlemmer til kartellet og vil bringe det i knæ. En konflikt, som indtil videre har involveret kidnapning, tortur og en særdeles modbydelig henrettelse.

Midt i dette inferno står EZ Reyes, portrætteret med empatisk opmærksomhed og smilende charme af JD Pardo. Han er Mayans’ nye prospect og seriens hovedkarakter. I flashbacks ser vi ham både som highschool-knægt med en sød kæreste (Emily) og i fængsel, fordi han har skudt en betjent. Det er endnu uopklaret, hvorfor han gjorde det, men han fik nedsat sin straf mod et samarbejde med narkopolitiet (DEA), hvor han skal fodre dem med oplysninger om Galindo-kartellet.

Det er EZs far Felipe, som formidler kontakten mellem DEA-agent Jimenez og EZ, og tematisk er familie og blodets bånd da også en omdrejningsakse i ‘Mayans MC’. Understreget af Felipes ord til EZ: »Blod er blod. Det eneste, som betyder noget«. Og af det faktum, at EZs bror Angel også er Mayans-medlem.

Dette tema er ligeledes præsent i kartellets verden. Ikke blot i traditionen med at kingpin-rollen går i arv fra far til søn, men også som en fordækt familiehemmelighed, der tvinger det nuværende overhoved Miguel Galindo ud i et dilemma. Det er i øvrigt Angel, som har dannet alliancen med Los Olvidados, men andre Mayans-medlemmer, heriblandt klubpræsident Marcus Alvarez, lugter færden af forræderi i egne rækker. Den udvikling bliver spændende at følge.

Det er også spændende, hvad der kommer til at ske mellem Emily og EZ. Hun viste ham billeder af en ultralydsscanning under et fængselsbesøg (det spor har vi stadig til gode at høre mere om) og danner nu par med Miguel Galindo, hvor hun har lært ikke at blande sig i hans kriminelle affærer. Der opstår dog en hændelse, hvor »den verden nu er smadret ind i min verden og det var ikke planlagt. Så nu stiller jeg spørgsmål!« Dem vil Miguel ikke besvare, så Emily opsøger EZ. Der er lagt op til at de to forhenværende turtelduer nok ikke har set det sidste til hinanden.

Selvom ‘Mayans MC’ er i færd med at etablere sit eget univers og karaktergalleri, kan Kurt Sutter ikke dy sig fra at implementere ‘Sons of Anarchy’-referencer i sin nye serie, hvor både Gemma Teller og Chuck Marstein indgår. Subtile elementer, der helt sikkert vil glæde ’SoA’-fans.

Denne spinoff kommer dog på sine præmisser effektivt og spændingsfyldt fra start, og efter de to første episoder glæder man sig til at følge den videre udvikling i de plots, der er lagt ud. Voldsscenernes brutalitet er en mindre anmærkning i et univers med interessante karakterer og blodets bånd som et universelt appellerende tema.


Kort sagt:
Selvom der er fællestræk til ‘Sons of Anarchy’, etablerer ‘Mayans MC’ sig med et selvstændigt univers, hvor den mexicanske bikerklub træder i karakter med et persongalleri og plottråde, hvis udvikling det bliver spændende at følge.

Anmeldt på baggrund af de to første afsnit.

Læs også: Det skal du vide, før du ser den nye ‘Sons of Anarchy’-spinoff ‘Mayans MC’

Tv-serie. Hovedforfatter: Kurt Sutter, Elgin James. Medvirkende: J.D Pardo, Sarah Bolger, Danny Pino, Emilio Rivera, Carla Baratta, Edward James Olmos. Spilletid: 10 afsnit á 55 min.. Premiere: Den 5. september på HBO Nordic
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af