Hvad kan Captain Marvel lære af Wonder Woman?

Captain Marvel og Wonder Woman er vidt forskellige superhelte, men der er også noget, den aktuelle film om førstnævnte kan lære af sidstnævntes banebrydende succes.
Hvad kan Captain Marvel lære af Wonder Woman?
Brie Larson i 'Captain Marvel'.

Torsdag er der premiere på Marvel Cinematic Universes første solofilm med en kvindelig superhelt, ‘Captain Marvel’ med Brie Larson i hovedrollen.

Det sker næsten to år efter premieren på ‘Wonder Woman’, der blev et af konkurrenten DCEU’s største kommercielle hits nogensinde. ‘Wonder Woman’ slog Hollywoods konservative fordomme til jorden og viste, at der er et publikum til superhelte uden mandligt fortegn – og den banede således vejen for fremtidige superheltinder på det store lærred.

Men hvordan skal ‘Captain Marvel’ leve op til Wonder Womans succes? Hvordan adskiller de sig fra hinanden – og hvad kan den nye film lære af Patty Jenkins’ wonder-hit?

Verdenskendt vs. nyt bekendtskab

De to superheltinder er vidt forskellige, når det kommer til både kendskab og fanskare. Wonder Woman, der i mange årtier har kæmpet side om side med Batman og Superman, er vel nok den mest genkendelige superheltinde overhovedet. Vi kender hendes kræfter, hendes baggrundshistorie og hendes karaktertræk.

Gal Gadot i ‘Wonder Woman’.

Helt anderledes er det med Captain Marvel. Før ‘Avengers: Infinity War’ kulminerede med et opkald til hende, var der næppe andre end de allermest inkarnerede tegneserienørder, som kendte hende. Hvilket ikke er så underligt endda, for hun har har haft titlen som Captain Marvel i mindre end et årti.

Siden 70’erne har hun nemlig været kendt under navnet Ms. Marvel, indtil hun overtog navnet Captain Marvel i 2012.

Første gang, figuren optrådte i tegneserien, var i 1968, hvor vi mødte Carol Danvers, en pilot i det amerikanske luftvåben, der drives mod nye, vilde opdagelser af mantraet »højere, længere, hurtigere, mere«. Og man må sige, at hun får sit ønske opfyldt på godt og ondt, da hun kommer ud for et uheld, der forvandler hende til mere end blot et menneske. Faktisk gør det hende til en af de stærkeste karakterer i hele Marvels univers – ikke blot den stærkeste kvindelige superhelt.

Alligevel står vi tilbage med en superheltinde, som få kender til. Så hvorfor har Marvel valgt at søsætte deres kvindelige solo-eventyr med netop hende? Hvorfor ikke vælge en anden, som Black Widow, der allerede er et kendt ansigt fra ‘Avengers’-filmene?

Brie Larson i Captain Marvel.

Captain Marvels baggrundshistorie er kompleks, men unik, så og der kan være flere fordele ved at gå med det ubeskrevne blad: Der kan være større interesse forbundet med at præsentere en helt ny heltinde, samtidig med at filmen giver publikum mulighed for at lære hende at kende, før hun formentlig får en stor rolle i den sidst ’Infinity War’-film.

Lige nu er hun et interessant es i ærmet, der kan overraske os alle sammen på en anden måde end eksempelvis Black Widow.

Halvgud vs. menneske

En anden tydelig forskel på de to superheltinder er, at Wonder Woman er en halvgud, en Amazon-kriger og en prinsesse, der besidder en nærmest overnaturlig tro på det gode i mennesket.

I den anden ende af skalaen finder vi Captain Marvel, der som udgangspunkt ‘bare’ er en helt almindelig kvinde. Og netop fordi Carol er et menneske, inden hun får rollen som Captain Marvel, kan hun bidrage med problemstillinger, der er nemmere at relatere sig til. Der er mulighed for mere jordnære dilemmaer end med den guddommelige Wonder Woman, der gang på gang træffer det hårde, men rigtige valg. Man kan derfor håbe på, at filmen giver sig tid til at udfolde Carol Danvers som karakter og give os en superheltinde, der måske ikke altid ved, præcist hvad det rigtige er.

Og så er der en anden ting, som umiddelbart falder mennesker mere naturligt end halvguder: humor. Jovist, der er sjove øjeblikke i ’Wonder Woman’, når hun ikke kan tilpasse sig pøblens levevis, men hun er ikke en komisk karakter. Captain Marvel kan derimod vise sig at blive en vaskeægte actionkomedie mere i stil med ’Guardians of the Galaxy’.

Hvad kan Captain Marvel gøre anderledes?

Der er dog én ting, de to superheltinder deler: De er begge feministiske symboler, der sætter hårdt mod hårdt. De viser, at kvinder kan være mindst lige så stærke som mænd.

‘Wonder Woman’

‘Wonder Woman’ overgik manges forventninger i den henseende. Det mandlige blik var reduceret, hun var ikke overdrevet seksualiseret og hendes testosteronfyldte kompagnoner forblev faktisk kompagnoner. Man kunne mærke, at instruktør Patty Jenkins havde noget på hjerte. Spørgsmålet er, om ’Captain Marvel’ kan leve op til det uden at gentage de valg, der gav seerne et sus i maven, da Wonder Woman begav sig ud på slagmarken.

Her kan Captain Marvels menneskelighed igen give pote. Imens Gal Gadots Wonder Woman var et syn for guder, kan Captain Marvel slå fast, at en superheltinde ikke nødvendigvis behøver at lamslå enhver mand, der kaster et blik på hende. Hvor Wonder Woman spankulerede rank ind i en mandsdomineret verden og skød en (i nogle tilfælde utilsigtet) hvid pil efter hentydninger til, at hun som kvinde ikke hørte til, er Brie Larsons Captain Marvel forhåbentligt mere jordbunden.

Hun kan italesætte de hverdagssituationer, hvor køn spiller en altafgørende rolle – hun kan vise sine kræfter som superheltinde, men i den grad også som kvinde.

Som medskaber af karakteren, Gerry Conway, skrev tilbage i 1977: »Du vil muligvis se en parallel mellem hendes søgen efter identitet og den moderne kvindes søgen efter øget bevidsthed, efter selvbefrielse og efter identitet«.

Læs også: Brie Larson og ‘Captain Marvel’ overdænges med kvindefjendsk had – det bør ALLE fans tage afstand fra

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af