’Peaky Blinders’ sæson 5: Gangstersagaen om familien Shelby er stadig eksplosiv underholdning

’Peaky Blinders’ sæson 5: Gangstersagaen om familien Shelby er stadig eksplosiv underholdning
Cillian Murphy i Peaky Blinders sæson 5. (Foto: Robert Viglasky)

Året er 1929, og Wall Street-krakket har netop fundet sted. En begivenhed, som får uoverskuelige konsekvenser verden over – også i Birmingham. Her havde Tommy Shelby (Cillian Murphy) og resten af familien ellers endelig fået gjort familieforetagendet til en nogenlunde stueren forretning. Tommys fætter Michael (Finn Cole) har varetaget familiens interesser i USA, og han er ligesom så mange andre blevet taget med bukserne nede på Black Tuesday.

Hjemme i England er Tommy kommet i gang med sin nyerhvervede funktion som medlem af parlamentet i underhuset for Labour-partiet. Heldigvis for Tommy er han 90 år for tidligt på den til at skulle bekymre sig om Brexit. Alligevel har han nok at se til, for fascismen lurer i horisonten. Flere parlamentsmedlemmer er i færd med at starte et britisk fascistparti op, og de har planer med Tommy og hans Peaky Blinders.

Cillian Murphy er som altid helvedes cool i rollen som den forstyrrede Tommy Shelby. Tommy lider fortsat af PTSD efter Første Verdenskrig. Krydret med tabet af hustruen Grace i sæson 3 plages han af mildt sagt selvdestruktive tendenser. Samtidig kæmper Tommys nuværende kone, Lizzie (Natasha O’Keeffe), en forgæves kamp for at få sin mand til at interessere sig for sin familie. Tommy Shelby er stadig en karakter, som man ikke kan undlade at lade sig betage af, men som man samtidig på ingen måde har lyst til at være i skoene på.

Til trods for at Shelby-familiens ambitioner er større og mere vidtrækkende end nogensinde, er familien også mere splittet end før. Tommys iltre storebror Arthur (Paul Anderson) har problemer med hustruen Linda (Kate Philips), som er skuffet over sin mands manglende ambitioner og leder efter en vej ud af familien. Lillebroren Finn (Harry Kirton) har svært med at forlige sig med tanken om, at familien nu er blevet nogenlunde lovlydige borgere. Fasteren Polly (Hellen McCrory) får også sit at se til, da hendes søn, Michael, vender hjem fra USA med en gravid kone (Anya Taylor-Joy) og anklages for at være en del af et komplot mod Thomas.

Harry Kirton, Daryl McCormack og Emmett J Scanlan i ‘Peaky Blinders’ sæson 5. (Foto: Ben Blackall)

Som om der ikke skulle være rigeligt at se til på hjemmefronten, møder Shelby-familien i den nye sæson også eksterne trusler. The Peaky Blinders har allerede nedkæmpet nordirere, jøder og sågar en mafioso fra New York. Denne sæsons modstander er den nådesløse Glasgow-baserede bande The Billy Boys, som også har barberblade syet ind i deres hatte. Gruppen er anført af Jimmy McCavern (Brian Gleeson), som hurtigt får sat sig i respekt. Brian Gleeson er søn af Brendan og dermed irer, hvilket desværre afsløres lidt for meget i hans tvivlsomme skotske accent.

Gennem de første tre af sæsonens seks afsnit formår ’Peaky Blinders’ at komme et spadestik dybere i det farverige persongalleri, som kun er blevet stærkere af Anya Taylor-Joy som nytilføjelse på rollelisten. Der lægges op til, at hun kommer til at spille en stor i rolle i den voksende konflikt mellem Michael og resten af familien.

Det tegner med andre ord til at blive endnu hæsblæsende sæson. I ’Peaky Blinders’ kan man aldrig vide sig sikker på hovedpersonernes skæbner. Denne uforudsigelighed er sammen med de bundsolide skuespillerpræstationer fortsat blandt seriens største styrker.


Kort sagt:
Til trods for at firmaet nu er blevet mere eller mindre legitimt, fortsætter Tommy og resten af Shelby-familien med at levere eksplosiv underholdning i den C More-aktuelle sæson 5 af ‘Peaky Blinders’.

Anmeldt på baggrund af sæsonens første tre afsnit.

Læs også: Her er serierne, du skal streame i september – fra nye TV2-satsninger til Netflix’ milliardtransfer

Tv-serie. Hovedforfatter: Steven Knight. Medvirkende: Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Sophie Rundle, Finn Cole. Spilletid: Seks afsnit á 50 min.. Premiere: Kan ses på C More
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af