De bedste podcasts om film og serier

Podcastmarkedet bugner med inspirerende samtaler om film og serier, men hvor skal man starte? Her er otte af vores favoritter – inklusive vores egen, selvfølgelig!
De bedste podcasts om film og serier
Værter i vores podcast om serier og film fra streamingdybet, SOUNDVENUE STREAMER, Jacob Ludvigsen og Lise Ulrich. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

‘Soundvenue streamer’

Ja ja, vi starter med lidt spinat i egen grøntsagssjuice. I Soundvenue Streamer dissekerer vores filmredaktør Jacob Ludvigsen og filmskribent Lise Ulrich ugens to mest interessante titler fra streamingland på blot en halv time – de seneste uger har de således været omkring alt fra ’The Irishman’ til ’Watchmen’, ’Marriage Story’ til ’Top Boy’ og ’Doggystyle’. Soundvenue Streamer er podcasten for dig, der gerne vil være først på hypen af de nyeste serier, men har for travlt til at se det hele selv eller lytte til de timelange analyser, der ofte præger podcastudbuddet.

Find Soundvenue Streamer i din podcastapp eller HER.

‘Filmspotting’

’Filmspotting’ var tidligt ude på podcastmarkedet. Det blev lanceret helt tilbage i 2005 (under navnet Cinecast), men er til stadighed et af de bedste filmsamtaleprogrammer derude. Siden 2012 har ’Filmspotting’ været bestyret af de Chicago-baserede Adam Kempenaar og Josh Larsen, der har en sjælden evne til at gå i dybden med de aktuelle film på en måde, der åbner ens øjne, uden at deres analyser bliver for højtflyvende. Deres samtale er begejstret og seriøs – og så er der vedvarende inspiration at hente i deres faste top 5-format om alt fra Quentin Tarantino-karakterer til ’Toy Story’-scener og film om ægteskaber.

Find Filmspotting i din podcastapp eller her.

’The Bechdel Cast’

Med udgangspunkt i bechdel-testen diskuterer de to standupkomikere Caitlyn Durante og Jamie Loftus på underholdende vis nogle af filmhistoriens største værker igennem et feministisk brilleglas. Alt, de to værter kræver, er, at to navngivne kvinder har en samtale på mere end to sætninger, der handler om andet end en mand. En utrolig lav standard, som næsten aldrig opfyldes.

’The Bechdel Cast’ er ikke en encyklopædisk gennemgang af film som ’The Shining’, ’Fight Club’ og ’Titanic’, men giver i stedet et alternativt perspektiv på film, der ofte per definition ses som urørlige. Durante og Loftus er lige så analytisk skarpe, som de er hylende morsomme.

Find ‘The Bechdel Cast’ i din podcastapp eller her.

’You Must Remember This’

Hvis du er til Hollywood-(røver)historier fra filmbyens gyldne æra, er ’You Must Remember This’ et must som podcasten, der serverer saftig nostalgi på et sølvfad støbt af glamour, tragedier, backstage-hemmeligheder og legendariske skandaler. Den er skabt og fortalt af Karina Longworth (en af de bedste, intimt konspiratoriske stemmer i lytte-land), der sammen med sit lille team graver imponerende mange detaljer og glemte anekdoter frem om starletter og magtfulde filmbosser, fra Marilyn Monroe til Howard Hughes, og over bestialske Hollywood-kriminalsager som Manson-drabene og de mystiske Black Dahlia-mord.

Nogle skæbnefortællinger strækker sig over adskillige udsendelser, mens andre komprimeres i enkelte episoder eller som en del af et tema – særligt interessant er temarækken med den makabre titel ’Dead Blondes’, der optrevler livshistorierne bag ikoniske divaer som Jean Harlow og førnævnte Monroe (»the ultimate dead blonde«).

’You Must Remember This’ får dig til at længes efter en svunden tid og udstyrer dig med masser af blæreviden om old school-Hollywood.

Find ‘You Must Remeber This’ i din podcastapp eller her.

’Blank Check with Griffin and David’

David Sims og skuespilleren Griffin Newman dækker en enkelt instruktørs karriere fra ende til anden – instruktører, som har opnået blank check-status, hvor de frit har kunnet skabe deres visioner på grund af tidligere succes. Heriblandt Hayao Miyazaki, Nancy Meyers og senest Jonathan Demme. Hver afsnit gennemgår minutiøst én af deres film, både i forhold til dens eget værd, instruktørens oeuvre og samtiden.

Som med alle de bedste podcasts har de to værter en utrolig kemi med hinanden og deres mange gæster. En sand skattekiste for enhver filmelsker.

Find ‘Blank Check with Griffin and David’ i din podcastapp eller her.

’The Business’

Der findes talrige gode interviewpodcasts, som de filmspecifikke ’The Treatment’ og ’The Director’s Cut’ samt bredere interviewprogrammer som ’Fresh Air’, ’WTF with Marc Maron’ og Alec Baldwin’s ’Here’s the Thing’, der ofte har film- og tv-personligheder i studiet. Der findes også gode filmbranchepodcasts som The Hollywood Reporters ’Top Five’ og Indiewires ’Screen Talk’, der dog nok mest er for de særligt dedikerede.

KCRW’s ’The Business’ er den perfekte kombination af begge dele. Med den respekterede The Hollywood Reporter-journalist Kim Masters ved roret får vi først en kort omgang Hollywood-banter og derpå et ikke for langt, ikke for kort interview med en aktuel instruktør, manuskriptforfatter eller skuespiller, senest folk som Damon Lindelof, ’Unbelievable’-skaber Susanne Grant og ’Hustlers’-instruktør Lorene Scafaria. Det giver et altid spændende indblik i de nye film og serier – dirigeret af Kim Masters, der har styr på Hollywood fra alle vinkler.

Find ‘The Business’ i din podcastapp eller her.

’The Rewatchables’

Holder ’The Shining’ stadig i dag? Gør ’Top Gun’, ’Resevoir Dogs’ og ’Mean Girls’? Er ’John Wick’ en moderne actionklassiker? Og var 1999 det bedste filmår nogensinde? I ’The Rewatchables’ dykker HBO-produceren og sportsjournalisten (men lad ikke det narre dig) Bill Simmons sammen med forskellige filmskribenter og debattører ned i de film, de ser igen og igen – fra de syndige fornøjelser til mesterværkerne – og går nørde-amok på skuespilpræstationer, de bedste scener, bedste replikker og største svagheder (der er en særlig Mark Ruffalo-pris for overspil…).

Det er både ivrigt og klogt (props til en podcast, hvis smittende begejstring kan få en til at skifte mening om snart sagt hver en personlig filmkæphest), og der skal nok være adskillige af dine egne favoritter i podcastens arkiv, uanset hvilken genre du hælder til.

Find ‘The Rewatchables’ i din podcastapp eller her.

‘Kermode and Mayo’s Film Review’

Hvis en filmfan spørger, om »du er medlem af kirken«, hentyder personen sandsynligvis til Mark Kermode og Simon Mayos ugentlige filmprogram. Siden 2001 har de to midaldrende gentlemen mundhuggedes som et gammelt ægtepar over film og andre vigtige emner med et tykt lag lun britisk humor. Kermode præsenterer sine vidende, kritiske og ikke-snobbede anmeldelser, mens Mayo indtager værtsrollen og dygtigt interviewer stjerner og instruktører. Filmglæden skinner smittende igennem hos både værter og de ekstremt engagerede lyttere, der skriver velformulerede, rørende og morsomme breve ind om deres filmoplevelser og films betydning for livet. En stor mængde interne jokes gør programmet endnu sjovere, når man bliver LTL (Long Time Listener).

Find ‘Kermode and Mayo’s Film Review’ i din podcastapp eller her.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af