Brasiliens præsident beskylder Leonardo DiCaprio for at finansiere Amazonas-afbrændinger – skuespilleren tager til genmæle

Brasiliens præsident beskylder Leonardo DiCaprio for at finansiere Amazonas-afbrændinger – skuespilleren tager til genmæle
Leonardo DiCaprio. (Foto: Michael Buckner/Getty Images)

Tidligere på ugen kritiserede Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, Leonardo DiCaprio for at være med til at finansiere de afbrændinger af Amazonas, som har stået på i adskillige måneder og er mere end fordoblet, siden Bolsonaro indtog embedet 1. januar i år.

»Leonardo DiCaprio er en sej fyr, er han ikke? En, der giver penge til at sætte ild til Amazonas«, lød det blandt andet fra præsidenten, der er blevet kaldt Sydamerikas svar på Trump, i fredags. Og dagen inden udtalte han på Facebook: »Leonardo DiCaprio, for fanden, du samarbejder med folk, der brænder Amazonas«.

Kritikken bunder i, at Bolsonaro længe har beskyldt NGO-organisationer, der kæmper for at komme skovbrændende til livs, for i virkeligheden at påsætte dem med henblik på at tjene penge. Senest er fire frivillige brandmænd blevet anholdt under beskyldninger om at sætte ild til skoven for at øge støtten til en international NGO.

I august donerede DiCaprio fem millioner dollars med henblik på at komme skovbrændende til livs, og det er disse penge, Bolsonaro påstår skulle gå til at påsætte brandene. Men det er en lodret løgn, siger DiCaprio indirekte på Instagram, og fastholder, at han fortsat vil støtte NGO’er, der arbejder for at komme skovbrandene til livs:

»I denne krisetid for Amazonas støtter jeg Brasiliens folk, der kæmper for at redde deres natur- og kulturarv. De er et fantastisk, bevægende eksempel på den dedikation og passion, der skal til for at redde miljøet. Fremtiden for disse uerstattelige økosystemer er på spil, og jeg er stolt af at bistå grupperne, der beskytter dem. Selvom de er værd at støtte, har vi ikke finansieret nogle af de organisationer, der er blevet beskyldt. Jeg vil fortsat være dedikeret til at støtte Brasiliens oprindelige folk, lokale regeringer, forskere, lærere og den generelle offentlighed, der arbejder utrætteligt for at sikre Amazonas for fremtiden«, skriver Dicaprio.

Skuespilleren har over de seneste mange år markeret sig som en af tidens store miljøforkæmpere. Sidste måned mødtes han med Greta Thunberg for at vise sin støtte og diskutere klimaet.

Antallet af skovbrande i Amazonas er steget fra 40.000 i 2018 til 87.000 indtil videre i 2019. Hvert minut forsvinder et område på størrelse med en fodboldbane fra den brasilianske regnskov.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af