Ricky Gervais møder kritik for »transfobiske« tweets

Ricky Gervais møder kritik for »transfobiske« tweets
Ricky Gervais ved Golden Globes i 2016. (Foto: Paul Drinkwater/ NBCUniversal via Getty Images)

Kun et par uger inden at Ricky Gervais indtager værtsrollen for Golden Globes 2020, har den grænsesøgende komiker kastet sig ud i en længere Twitter-debat om transkønnede, der er blevet kaldt »transfobisk«, selvom Gervais fastholder, at han blot laver sjov.

Komikeren tog til Twitter i fredags, efter at J.K. Rowling havde forsvaret den ciskønnede kvinde Maya Forstater, der ikke fik fornyet sin arbejdskontrakt, i kølvandet på transfobiske tweets.

Gervais startede sin Tweet-række med at svare den satiriske Twitter-konto Jarvis Dupont, der er kendt for at lave grin med politiskkorrekthed ud fra privilegerede hvides perspektiv.

»De forfærdelige biologiske kvinder kan aldrig forstå, hvordan det er for dig at blive en dejlig kvinde så sent i livet. De tager deres pigede privilegier for givet. At vinde i kvindesport og have deres egne toiletter. Nok må være nok«, skrev Gervais indledningsvis og fortsatte:

»Vi er nødt til at beskytte kvinders rettigheder. Ikke erodere dem, fordi mænd har fundet en ny smart måde at dominere og dæmonisere et helt køn«.

Her begyndte det allerede at tikke ind med en række kritiske modtweets, hvor en Twitter-bruger blandt andet opfordrede Gervais til at bruge sin ytringsfrihed på kærlighed, hvortil Gervais svarede:

»Hvis jeg sagt noget transfobisk, bør du indrapportere mig. Twitter har regler, der skal beskytte mod den slags ubehagelige fordomme. Min konto vil blive lukket og du vil få bevis for, at du har ret, og samtidig have reddet millioner af liv. Hvorfor gør du ikke det?«

Andetsteds skriver Gervais, at han bare »spillede med på en spoof-kontos« retorik, mens han i et andet tweet forsvarer retten til at lave jokes uanset emne: »[…] Jeg laver også jokes om AIDS, cancer, hungersnød og Holocaust. De ting gjorde også en del skade. Det gør jokes ikke. Hav en god dag«.

Ricky Gervais er kendt for sine til tider kontroversielle jokes, der også tidligere er blevet kritiseret for at have transfobisk karakter. Det fik en del til at hæve øjenbrynene, da Gervais blev offentliggjort som Golden Globes-vært for femte gang. The Hollywood Foreign Press Assocation, der arrangerer Golden Globes, har endnu ikke kommenteret på komikerens nylige tweets.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af