’Caught in the Net’: Mænds digitale overgreb på 12-årige piger er chokerende i nyt dokumentareksperiment

’Caught in the Net’: Mænds digitale overgreb på 12-årige piger er chokerende i nyt dokumentareksperiment
STREAMING TOGETHER

Der går kun få minutter, fra den 12-årige pige har oprettet sin profil på sociale medier, til en vidt fremmed, voksen mand spiller den af på hendes skærm og forsøger at overtale hende til også at smide tøjet.

Heldigvis er pigen i virkeligheden en skuespiller på over 18 år, som medvirker i et socialt eksperiment iscenesat af de tjekkiske instruktører Barbora Chalupová og Vít Klusáks, der formidler deres foruroligende fund i dokumentaren ‘Caught in the Net’.

Filmen lægger ud med at præsentere nogle lige så foruroligende tal fra en tjekkisk undersøgelse (som formentlig ikke adskiller sig fra andre europæiske lande): 60 procent af tjekkiske børn chatter på nettet uden opsyn fra deres forældre, hver anden chatter med fremmede, 41 procent har modtaget pornografiske billeder, og 20 procent vil ikke afvise at mødes fysisk med fremmede mennesker.

De to instruktører sætter sig for at dokumentere, hvad der foregår inde på tween-værelserne. De caster tre unge skuespillere over 18, der kan gå for at være 12-13 år i barnligt tøj. Allerede castingen illustrerer problemets omfang, da en stor del af de fremmødte unge kvinder – 19 ud af 23! – fortæller om deres egne erfaringer med onlinemisbrug.

De tre udvalgte modige skuespillere bruger deres egne børnebilleder og ting til at indrette autentiske børneværelser ved siden af hinanden i et studie, hvor de sætter sig op foran en computer fra 12 formiddag til 12 nat. De får også udstukket regler om, at de for eksempel ikke selv må tage kontakt, at de skal starte samtalerne med at specificere, at de er 12 år, at de ikke må flirte, og at de skal være vage, passive og usikre i spørgsmål om sex.

Det afholder dog ikke en horde af meget ældre mænd fra at kontakte pigerne, så snart deres profiler er oprettet på Facebook, Skype og nogle tjekkiske sociale medier. Gennem de 10 dage, eksperimentet varer, bliver de kontaktet af 2500 mænd, der uden nogen form for invitation presser pigerne til at tage tøjet af og sende nøgenbilleder, onanerer foran dem, bestikker og afpresser dem og inviterer dem til at mødes.

Det er kvalmende. Chokerende. Så klamt, at det er ulideligt at holde blikket på skærmen – selvom mændene og deres pikke er slørede.

»Jeg pudser bare noget«, svarer en ældre mand på omkring de 60 på en af pigernes spørgsmål til, hvad hans arm fortager sig uden for billedet. En anden forklarer pigen, at det gør ondt på ham, når hun ikke vil vise ham sine bryster, så han kan komme. Måske skal han endda på hospitalet. Og mange af mændene siger direkte, at de er ligeglade med, at pigerne kun er 12. Det bliver kun værre i filmens konfronterende brag af en afslutning.

Det er altid en moralsk gråzone, når en journalist sætter fælder op og inviterer til kriminelle handlinger. Men her gør pigerne vitterligt intet for at ’lokke’ de perverse stoddere i nettet. De eksisterer bare.

Filmen bliver en smule repetitiv i gengivelsen af de samme former for henvendelser og kunne godt være kortere. Til gengæld formidler gentagelserne fænomenets omfang og det overvældende ved de konstante krænkelser, de unge skuespillere gennemlever.

Mændene er nu meldt til politiet, og tak for det. Det er nok desværre for meget at håbe, at ’Caught in the Net’ får mænd på Lolita-jagt til at genoverveje deres opførsel. Men som filmen opfordrer til i slutteksten, kan den måske få forældre til at tale med deres børn om, hvad de oplever på nettet.


Kort sagt:
Det er kvalmende, chokerende og raserifremkaldende at overvære voksne mænd begå digitalt overgreb på, hvad de tror er 12-årige piger, i et skræmmende socialt eksperiment skildret i den tjekkiske dokumentar ‘Caught in the Net’.

'Caught in the Net'. Dokumentarfilm. Instruktør: Vít Klusák, Barbora Chalupová. Spilletid: 100 min. Premiere: Kan ses på cphdox.dk til og med 5. april
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af