De 25 bedste film på Viaplay lige nu

Viaplay gemmer på et fuldfedt filmkatalog, der foruden store klassikere og skæve indiekomedier også byder på en række af de seneste års bedste film a la 'The Assistant' og 'Jojo Rabbit'. Det kan være svært at få overblik i stjernevrimlen, så vi guider her til de bedste fund – i tilfældig rækkefølge.
De 25 bedste film på Viaplay lige nu
Jacob Lohmann og Tarek Zayat i 'Shorta'.
STREAMING TOGETHER

Har du tjekket vores podcast Soundvenue Streamer, som hver uge sætter krogen i de mest opsigtsvækkende nye serier og film?

‘Shorta’

Dansk film fik sig et sjældent potent actiondrama, da Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid stak alle fire hænder i hvepsereden og lavede en film om to politimænd fanget i et socialt boligbyggeri, på et tidspunkt hvor politibrutalitet og racisme blev debatteret som aldrig før i kølvandet på George Floyd-mordet, og ghettopakken var på den politiske dagsorden.

Filmen vakte debat, og man kan sagtens diskutere, om vi ikke trænger til flere film, hvor de brune danskere er andet end biroller. Men Ølholm og Hviid skabte til gengæld den første danske film nogensinde, der har sat racisme og brutalitet i det danske politi på dagsordenen. Og hverken Mike eller Jens skildres ligefrem som Guds bedste børn.

Først og fremmest er ’Shorta’ dog en stram, veldrejet og stilistisk overbevisende film med tre forrygende skuespilpræstationer i centrum: Jacob Lohmann og Simon Sears som de to betjente Mike og Jens med forskelligt moralsk kompas, der udviskes og delvist ombyttes undervejs, og stortalentet Tarek Zayat som den unge knægt, der bliver offer for førstnævntes chikane.

Awkwafina og resten af castet i den kritikerroste ‘The Farewell’.

‘The Farewell’

Glem alt om, hvorvidt du synes eller ikke synes, at komikeren Awkwafina er sjov i sine humoristiske roller a la ’Crazy Rich Asians’, for her leverer hun en dramatisk storpræstation. Awkwafina spiller amerikansk-kinesiske Billi, der rejser fra sin semimislykkede tilværelse som forfatter i New York tilbage til Kina, hvor hendes farmor er dødeligt kræftsyg. Hvilket familien efter kinesisk tradition undlader at fortælle hende.

Lyder det for mærkeligt til at være troværdigt, så er det faktisk instruktør Lulu Wangs egen historie, hun her gengiver med skønt blik for sammenstødet mellem amerikanerdelen af familien og den del, der er blevet tilbage i hjemlandet. ’The Farewell’ er faktisk sjov og ja, den er indbegrebet af det, man med et forslidt ord vil kalde hjertevarm.

‘Waves’. (Foto: PR)

‘Waves’

Velkommen til en af sidste års bedste ungdomsfilm – med det suverænt bedste soundtrack.

Den 31-årige instruktør Trey Edward Shults (’Krisha’, ’It Comes at Night’) har sammensat en uimodståelig playliste i ’Waves’, der byder på blandt andre Tame Impala, Tyler, The Creator, Kendrick Lamar, SZA og Kanye West. Sammen med den æstetiske billedside i blød neon og flimrende sollys væver sangene sig fornemt ind i fortællingen om det sorte brydetalent Ty (Kelvin Harris Jr.), hvis sorgløse highschool-liv pludselig krakelerer, da en skulderskade sætter punktum for sportsdrømmene.

Halvvejs igennem historien tager filmen dog en højest overraskende drejning, der retter fokus mod Tys lillesøster Emily (Taylor Russell), og uden at afsløre for meget sidder man tilbage en stærk fortælling om sorte unges kamp for at claime deres plads i samfundet – selv dem, der begår sig i den øvre middelklasse.

Zack Gottsagen og Shia LaBeouf i ‘The Peanutbutter Falcon’.

‘The Peanut Butter Falcon’

»Venner er den familie, du selv vælger«.

Sådan lyder det i starten af ’The Peanut Butter Falcon’, og netop denne frase bliver kendetegnende for resten af fortællingen om et spirende venskab.

Det hele begynder, da Zak (Zack Gottsagen), en ung mand med Down’s Syndrom, løber væk fra det plejehjem, han er anbragt i. Kun iført hvide underbukser løber Zak i nattens mørke, for efter at have set det samme vhs-bånd hundredvis af gange har han kun ét ønske: At møde den berømte wrestler Salt Water Redneck (Thomas Haden Church) fra videoen og komme på hans wrestling-skole.

Andetsteds følger vi den fredløse Tyler (Shia LaBeouf), der både flygter fra sin egen fortid og en håndfuld hårde negle, som han er raget uklar med. Tyler og Zaks veje krydses, og kemien mellem de LaBeouf og Gottsagen er troværdig og hjerteskærende. Ja, visse klicheer banker på, men kan man se igennem fingre med dem, får man her en crowdpleaser a la ‘Little Miss Sunshine’.

Alicia Vikander i ‘Tomb Raider’. (Foto: Warner Bros.)

‘Tomb Raider’

Hovedrollen er svensk, instruktøren er norsk, og en af skurkene er dansk. Som skandinav er man fristet til at tilskrive ’Tomb Raider’s kvaliteter vor nordiske regioners filmstyrker, der her går i sjældent vellykket sync med Hollywood-blockbusterens ambitioner – og skaber en vitterligt vellykket spilfilmatisering.

Miraklernes tid er åbenbart ikke forbi, og ’Tomb Raider’ er en fuldfed overraskelse for alle, der på forhånd nærede to fyldte Heckler & Koch-magasiners skepsis til, at Lara Croft kunne ryste ’Tomb Raider: Cradle of Life’-forbandelsen af sig og starte på en frisk.

Alicia Vikander er den anden Oscar-vinder, der træder i Laras støvler, og heldigvis gør hun spilikonet til sin egen uden at skele til Angelina Jolies inkarnation. Dermed får vi en mere sårbar Lara, der lærer at slå fra sig på den hårde måde, og hvis strabadser opleves så meget desto mere neglebidende, fordi hendes reaktioner på de voldsomme hændelser ekkoer af nærværende menneskelighed.

‘Festen’. (Foto: PR)

‘Festen’

En af dansk films største værker luner sig også på Viaplay:

I ‘Festen’ drog debutanten Thomas Vinterberg sublimt fordel af dogmereglernes frisættelse og fandt en uimodståelig energi i det simple, håndholdte filmsprog. Dialogen i familiedramaet er naturlig, og de enkelte scener bobler af vitalitet – men filmen undgår samtidig at skære filmsproget så meget ind til benet, at det ender som prosaisk socialrealisme.

Vinterberg dyrker poesien i blandingen af drøm og mareridt, og fremlægger samtidig en blændende satire over dansk fællesskab og hygge som repressivt filter over sandhed og retfærdighed.

Midt i traurigheden står de gyldne humoristiske øjeblikke i kø, og Thomas Bo Larsen leverer oneliners på stribe (»deet sgu da min bror«, »det er DIG, der pakker skoene« og »hvor får du krøllet din skjorte« er et par af mine favoritter). Filmen var et gennembrud for den vel nok bedste danske skuespilgeneration, vi har set i Danmark nogensinde, med Ulrich Thomsen, Paprika Steen, Trine Dyrholm, Bjarne Henriksen og Thomas Bo Larsen i uforlignelige præstationer.

‘The Place Beyond the Pines’.

‘The Place Beyond the Pines’

I instruktør Derek Cianfrances melodiøse og gribenden neo-noir spiller Bradley Cooper en ung politibetjent, der kæmper for ikke at blive revet med i den korruption, der dominerer i hans afdeling, mens Ryan Gosling er stuntmotorcyklist turned kriminel (han og instruktøren samarbejdede også på ‘Blue Valentine’).

De to mænd kommer på fatal kollisionskurs, og i et seperat plotsspor opruller to teenagedrenge (Dane DeHaan og Emory Cohen) konsekvenserne af de dramatiske begivenheder 15 år senere. Det er en barsk fortælling om fædre og sønner, løs inspireret af Cianfrances eget forhold til sin far, og på sidelinjen brillerer Eva Mendes (Goslings hustru IRL), Rose Byrne og Ben Mendelsohn.

‘Manchester by the Sea’. (Foto: PR)

‘Manchester by the Sea’

Instruktør Kenneth Lonergan har blot lavet tre film, og selvom han startede på allerhøjeste niveau med ’You Can Count on Me’, må man konstatere, at han bare er blevet bedre og bedre med årene.

Lonergan viser, at intensitet og spændingsmæssig fremdrift ikke behøver forlade sig på cliffhangers, action og anden højdramatik. Den kan også udspringe af noget så simpelt som menneskeligt nærvær, ultratroværdig dialog og minutiøse iagttagelser af mennesker med ondt i livet. Og ondt i livet har Casey Afflecks sørgmodige Lee Chandler i ’Manchester by the Sea’.

Først langt inde i filmen bliver det afsløret hvorfor, men når det sker i en skæbnesvanger sekvens, er det en af de største mavepuster på film i nyere tid.

’Manchester by the Sea’ er en hård og illusionsløs film, men også en human film. Der er mere humor, end man skulle tro – særligt i forholdet mellem Lee og hans nevø (Lucas Hedges), som han bliver ufrivillig værge for efter sin brors død.

Det er meget svært at forestille sig, at Lonergan også kan overgå sig selv næste gang.

Timothée Chalamet i ‘Call Me By Your Name’.

’Call me by your name’

Luca Guadagnino skabte en af nyere tids mest sensuelle filmforelsker med ’Call Me By Your Name’, der katapulterede Timothée Chalamet mod toppen af Hollywood og langsomt knuste vores hjerter.

Men selvom filmens slutning får tårerne til at trille ned ad kinderne, står filmen som en hjertevarm hyldest til kærligheden og et smukt øjebliksbillede på en snotforvirret teenagers overgang til voksen.

Guadagninos sansemættede billeder og det fantastiske score fra Sufjan Stevens formidler et italiensk paradis af ferskner og korte shorts, der sætter sig i kroppen som en indre varme. Man kan måske anfægte, om filmen er lidt berøringsangst, når det gælder de omdiskuterede sexscener, men det tager ikke noget fra det stærke helhedsbillede af en af 10’ernes mest ikoniske kærlighedshistorier (om end Armie Hammers stjerne er gået ned i flammer sidenhen).

Jake Gyllenhaal i ‘Nightcrawler’. (Foto: PR)

‘Nightcrawler’

I instruktør Dan Gilroys snigende ubehagelige noir leverer Jake Gyllenhaal en af karrierens stærkeste præstationer (hvis ikke den stærkeste!) som særlingen Lou Bloom, der med lys og lygte leder efter et job og ender som talentfuld ambulancejæger, der sælger optagelser fra Los Angeles’ ulykkessteder videre til grådige tv-stationer.

Lou er et årvågent, nysgerrigt dyr, der suger til sig fra den kyniske regelbog i spillet om den amerikanske drøm. Hans mangel på empati og sociale kompetencer gør ham samtidig til et livsfarligt rovdyr, hvis grænseløshed langsomt udfoldes for publikum.

Så mens filmens mediekritik måske nok føles lidt velkendt, konstruerer Gilroy med sin debutfilm en af årtiets stærkeste karakterskildringer, hvori også Riz Ahmed brillerer i nøglebirolle. ‘Nightcrawler’ er et uhyggeligt spejl af et patologisk samfund.

‘Spotlight’. (Foto: PR)

‘Spotlight’

Da ’Spotlight’ vandt Oscar’en for bedste film i 2016, var der mange, der så det som et konservativt valg. Todd McCarthys autentiske film om en journalistisk gravergruppes afdækning af omfattende børnemisbrug i den katolske kirke var ikke en visuel oplevelse på højde med ’The Revenant’ og ’Mad Max: Fury Road’, og den var klassisk bygget op uden falbelader og festfyrværkeri.

Men ’Spotlight’ er ikke nogen konservativ film – den er bare en gammeldags god film sobert fortalt af en uselvisk instruktør, der ikke vigter sig. Faktisk har McCarthy snarere fået for lidt credit for sin organiske dramatisering af et papirnusserplot, der måske nok er elementært engagerende, men ikke indlysende visuelt.

’Spotlight’ er ikke blot en ensemblefilm – det er den ultimative kollektive bedrift med Michael Keaton, Rachel McAdams og Mark Ruffalo i front.

Pattinson og Dafoe i ‘The Lighthouse’.

‘The Lighthouse’

Robert Eggers’ fortælling om en ung mand (Pattinson), som kommer i lære hos en vranten fyrtårnsbestyrer (Willem Dafoe) i et mildest talt vindblæst New England i 1890’erne, er noget helt særligt.

Med den sorthvide-billedside, det kvadratiske billedformat og det højlitterære sprog kan den forekomme meget artsy ved første øjekast, men det er også en platsjov tango mellem to mænd på vej ud over galskabens afgrund. ’The Lighthouse’ er horror, kammerspil, artfilm og komedie i ét. Den ligner ingen anden. Og Pattinson er utrolig.

‘The Prestige’. (Foto: PR)

‘The Prestige’

Christopher Nolan elsker at tage sit publikum ved næsen. Men sjældent har han dog været så drillesyg som i  ’The Prestige’, der handler om to rivaliserende magikere, der vil gå meget langt for at overgå hinanden i trylleriets ædle kunst.

Christian Bale skifter superheltekappen ud med tryllekappen og leverer en fantastisk præstation som manisk magiker, der konstant er ved at bukke under for sine egne ambitioner. Hugh Jackman er ligeledes fremragende som hans tryllerival, der er så blind af misundelse, at han ikke kan se, hvor langt ud han er ved at komme i jagten på det perfekte trick.

Genistregen ved ’The Prestige’ er, at den på den ene side omfavner illusionerne, mens den samtidig beder os stille spørgsmålstegn ved dem. Vi køber den utrolige historie, men prøver samtidig konstant at regne ud, hvad Nolan trækker op af hatten næste gang. Det er glimrende udtænkt og endnu bedre udført.

Saoirse Ronan og Timothée Chalamet i ‘Little Women’.

‘Little Women’

Lad det være sagt med det samme: Dem, der måtte antage, at en film med titlen ‘Little Women’ givetvist også kun er for kvinder, risikerer at snyde sig selv for en flot og medrivende filmoplevelse fra en af Hollywoods bedste unge instruktører, Greta Gerwig.

Ja, Louisa May Alcotts amerikanske romanklassiker er blevet filmatiseret et hav af gange før (okay, kun fem), men det her er ‘Little Women’, som du aldrig har set den før: Både på den fantastisk flotte billedside og indholdsmæssigt, hvor Oscar-nominerede Gerwig, som også har skrevet manuskriptet, har givet fortælleformen et interessant, nyt twist, der især vender slutningen på hovedet.

‘Little Women’ er en opløftende, feministisk film, der byder på aldeles fremragende skuespilpræstationer af blandt andre Oscar-nominerede Saoirse Ronan og Florence Pugh, såvel som Timothée Chalamet i en nøglerolle på sidelinjen. Det handler om søskendebånd og familieloyalitet, jovist, men først og fremmest om at turde favne sit eget potentiale, også selvom det betyder, at man måske vælger den rosenrøde romance fra i processen.

‘Queen & Slim’.

‘Queen & Slim’

Det er ikke helt ved siden af, når vor to hovedpersoner her bliver sammenlignet med ‘Bonnie & Clyde’, om end Queen og Slim (Daniel Kaluuya og Jodie Turner-Smith) har en helt anden årsag til deres flugt fra politiet på tværs af stater:

Efter en mislykket Tinder-date bliver de stoppet af en racistisk politibetjent, og efter en konfrontation skyder Slim betjenten med dennes pistol. Og så er gode råd dyre, for historien er ikke just spækket med eksempler på, at sorte går ustraffede fra sådan en affære.

Filmen udvikler sig til en slags roadmovie, hvor Queen og Slim bliver nationale ikoner for sorte – levende billeder på USA’s uretfærdighed – og instruktør Melina Matsoukas sikrer medrivende og poetisk underholdning, som hele vejen til slutscenen lever i kraft af dens ikonografi og evne til at få os til at indse, at historien ville tage sig radikalt anderledes ud, hvis Bonnie og Clyde havde haft en anden hudfarve.

Derigennem bringer ‘Queen & Slim’ fine nuancer om racisme og oplevelsen af at være sort i USA på bordet.

Julia Garner i ‘The Assistant’.

‘The Assistant’

En af 2020s mest hypede amerikanske film er en lille genistreg med stor slagkraft. Den spillefilmdebuterende instruktør Kitty Green har nemlig begået den hidtil mest effektive MeToo-film om en ung assistent på et filmselskab i New York, der får fornemmelsen af, at hendes magtfulde chef driver rovdrift på kvindelige ansatte såvel som klienter.

The Assistant’ er det modsatte af en film, der råber sit budskab igennem en megafon, men derimod en afdæmpet, uhyggeligt realistisk skildring af magthierarki og hverdagsudnyttelse på en arbejdsplads i mediebranchen, hvor det er de yngste ansatte, der trædes på af indifferente chefer. Og Julia Garner (’Ozark’) er en åbenbaring i hovedrollen som Jane, hvis øjne afslører hvert et lille selvværdsknæk og tvivl, da hun forsøger at gå imod »systemet«.

Tilbage sidder man med ondt i maven og spørgsmålet: Hvad ville jeg selv gøre?

Roman Griffin Davis, Taika Waititi og Scarlett Johansson i ‘Jojo Rabbit’. (Foto: PR)

‘Jojo Rabbit’

Kan man lave sjov med Hitler? Det spørgsmål er blevet diskuteret siden Charles Chaplins ‘Diktatoren’ tilbage i 1940, og nu i den Oscar-vindende coming of age-komedie ‘Jojo Rabbit’ af newzealandske Taika Waititi (‘What We Do in the Shadows’, ‘Thor: Ragnarok’). For i ‘Jojo Rabbit’ har Waititi tilsat et mørkt satirisk element til filmens forlæg, Christine Leunens roman ‘Caging Skies’ fra 2008, i form af Hitler som overstyret fantasiven til den 10-årige hovedperson Jojo.

Jojo (Roman Griffin Davis) er en usikker dreng i Tyskland i slutningen af Anden Verdenskrig, hvor han netop er blevet medlem af Hitler Jugend. Han er indoktrineret i en sådan grad, at han har dekoreret sit værelse med hagekors, men troen på styret begynder langsomt at smuldre. Og så bliver fantasivennen gal.

Scarlett Johansson blev velfortjent Oscar-nomineret for rollen som Jojos mor, mens Waititi løb med en Oscar for Bedste adapterede manuskript i en overraskende rørende film, der underholder fra a-å.

Jake Gyllenhaal og Heath Ledger i Ang Lees ‘Brokeback Mountain’.

‘Brokeback Mountain’

Ang Lees smerteligt smukke cowboyromance fra 2005 er en Hollywood-banebrydende nyklassiker, der er lige så poetisk som den er brutal i sin skildring af kærligheden mellem to mænd, hvis hemmelige relation i 60’ernes Wyoming er dømt til at ende i tårer (for både dem og os, vel og mærke). Hvis ikke værre…

Heath Ledger og Jake Gyllenhaal leverer pragtpræstationer som den formummede knudemand Ennis og rapkæftede Jack (de to skuespilleres kemi affødte et tæt venskab IRL), mens Michelle Williams og Anne Hathaway yder stærk support som hustruerne på sidelinjen.

Filmen blev nomineret til otte Oscars og vandt de tre, for Bedste instruktør, adapterede manuskript og musik, men at Ledger og Gyllenhaal begge blev forbigået var lettere skandaløst (om end førstnævnte trods alt tabte til Philip Seymour Hoffman).

‘Arrival’.

‘Arrival’

Med ’Arrival’ leverede Denis Villeneuve årtiets mest ambitiøse og dybt originale sci-fi-film med usædvanlig æstetisk og tematisk renhed.

Filmen lægger ud som en sjældent troværdig fremstilling af, hvordan det vil se ud, hvis rumvæsenerne lander. Og sekvensen, hvor sprogforskeren Louise Banks (Amy Adams) og fysikeren Ian Donnellys (Jeremy Renner) for første gang stiger op i UFO’ens indre, er intet mindre end sublimt spændings- og stemningsopbyggende.

Der er en rå stålsathed og tålmodighed i Villeneuves tempo, som han også demonstrerede i narkothrilleren ’Sicario’ (en anden nyklassiker), og som føles helt unikt, strålende underbygget af et manende, sfærisk lydbillede.

Villeneuve arbejder sig frem mod et overvældende twist, som i sin natur er fortænkt, men alligevel harmonerer så godt med alt, vi har set forinden, at det ikke føles forceret: Snarere dybt bevægende. Og så er der i sig selv noget befriende, slet skjult samfundssatirisk (og melankolsk) ved at se en sprogforsker redde verden – en af de humanister, som i tidens regnearkssamfund ellers snarere er mobbeoffer end forbillede.

Mads Mikkelsen i ‘Pusher II’.

‘Pusher’ + ‘Pusher II’

Ja, ja, nu snyder vi lidt på bundlinjen, men ‘Pusher’ og ‘Pusher II’ skal stå sammen. Førstnævnte var Nicolas Winding Refns hårdtslående debut fra 1996, der landede som et veritabelt paradigmeskifte i dansk film, og etablerede Mads Mikkelsen som branchens største rising star.

Tonny – med solbriller koket i panden og »RESPECT« tatoveret i nakken – var på papiret en sølle og dybt enerverende smartass, som først og fremmest med sin urolige energi skulle irritere hovedrolleindehaver Kim Bodnias pusher på afveje mest muligt. Men i Mikkelsens vibrerende gestaltning fornemmede man alligevel en følsomhed bag facaden.

Det var denne følsomhed, Mads Mikkelsen byggede eminent oven på, da den pengepressede Refn ringede og spurgte, om han ville spille hovedrollen i en opfølger – der resulterede i skuespillerens bedste præstation til dato.

Og det siger ikke så lidt

‘Snowpiercer’ (Foto: PR)

‘Snowpiercer’

Glemt alt om den langt inferiøre Netflix-serie af samme navn: ’Parasite’-instruktør Bong Joons særegne sci-fi-action-dystopi fra 2015 er en grum actionseværdighed med Chris Evans, Tilda Swinton, John Hurt og Ed Harris på rollelisten, der giver dig svedige håndflader og togfobi.

I historien er alt liv på kloden blevet udraderet af et forfejlet klimaeksperiment, og de eneste overlevende befinder sig på Snowpiercer-toget, som farer af sted på skinner over et iskoldt snelandskab.

Toget er hierarkisk opdelt, så det lille samfunds fattigste bor under kummerlige kår i bagenden, mens de rigeste befinder sig forrest i vogne, der giver selv Orientekspressens luksus baghjul. Chris Evans’ Curtis leder et arbejderoprør, der kæmper sig vej gennem toget, hvor hver togkupé er sin egen lille, farverige verden. Det er blodigt, sortkomisk og særdeles neglebidende.

‘Clueless’. (Foto: PR)

‘Clueless’

»As if!«

Alicia Silverstone er lige så sød og gammelklog, som hun er himmelråbende blåøjet i Amy Heckerlings 1990’er-perfekte komedie ’Clueless’. Nok er filmen løst baseret på Jane Austens vittige Kirsten Gifteknivs-fortælling ’Emma’, men det er Cher (Silverstone) og vennernes farvestrålende highschool-hverdag i Beverly Hills, der cementerer filmens status som stilskabende nyklassiker.

Heckerling beviste allerede med debuten ’Fast Times at Ridgemont High’ i 1982 (også en klassisk highschool-film) sin særlige evne for at portrættere tidens ungdom med ironisk vid og bid. Helt i tråd med midt-90’erne, byder ’Clueless’ derfor også på både kopierbare håndtegn, Dolce & Gabbana outfits, murstenstunge mobiltelefoner i guldkæder og knæhøje skolepigestrømper. Og hvad ville en highschool-film være uden en makeover? I ’Clueless’ er det stoneren Tai (nu sørgeligt afdøde Brittany Murphy), der får uvurderlige modetips af Cher.

Og vi tager alle sammen stadig noter.

‘Revolutionary Road’. (Foto: PR)

‘Revolutionary Road’

Leonardo DiCaprio og Kate Winslet leverer begge pragtpræstationer i Sam Mendes’ (’American Beauty’) fremragende ægteskabsdrama, der af uforståelige årsager altid er fløjet under radaren til trods for, hvor meget filmen har at byde på.

Det var ellers ikke fordi, der ikke i sin tid var gedigen hype over genforeningen af ’Titanic’-stjerneduoen, men kanske ’Revolutionary Road’s alvorstunge tone lagde en dæmper på begejstring blandt dem, der forventede endnu en storslået romance – for historien her er meget langt fra nogen rosenrød solnedgang, men derimod en knugende skildring af to håbefulde idealister, hvis drømme kvases under forstadsidyllens monotoni i 50’ernes USA.

Dialogen slår gnister, når Leo og Kate tørner sammen, og Michael Shannon yder stærk birollesupport.

Tom Hanks og Matt Damon i ‘Saving Private Ryan’.

‘Saving Private Ryan’

Steven Spielbergs 2. Verdenskrigs-storværk er en af de bedste krigsfilm nogensinde. Og den tåler stadig et gensyn over to årtier efter premieren.

Historien følger op på sin indledende rystende skildring af det blodige kaos på Omaha Beach med en dybt human og nærværende fortælling om en lille gruppe soldater, der sendes på en hovedløs pr-mission for at finde den sidste søn i Ryan-familien. Tom Hanks leder soldaterkammeraterne bestående af Tom Sizemore, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg og Vin Dielsel, der må indse, at Ryans (Matt Damon) symbolske redning er vigtigere for hærens image end deres egne liv.

Alle involverede spiller bagdelene ud af bukserne som mændene, der igennem vidt forskellige følelsesmæssige reaktioner kæmper for at acceptere deres skæbne. Og ved premieren påvirkede ‘Saving Private Ryan’ flere amerikanske krigsveteraner i en sådan grad, at regeringen opfordrede særligt ramte til at kontakte en hjælpelinje. Mange veteraner takkede dog også Spielberg for at sætte billeder på de krigsoplevelser, de aldrig selv havde kunnet formidle med ord til deres pårørende efter hjemkomsten, og filmen står som en af instruktørens bedste.

‘No Country for Old Men’. (Foto: PR)

‘No Country for Old Men’

Coen-brødrene skabte deres mindst Coen’ske film med Oscar-vinderen ’No Country For Old Men’, der spidder amerikansk senkapitalisme og grådighed med sit isnende portræt af et åndsforladt USA, hvor ondskaben svæver over de asfalterede ørkenveje ved højlys dag.

Josh Brolin spiller den fåmælte cowboy af i går, Llewelyn Moss, der falder over en kuffert med to millioner dollars midt ude i ørkenen, hvor en narkohandel er gået grueligt galt. Han nupper pengene, men hans bedagede retskaffenhed tvinger ham til at vende tilbage til gerningsstedet, hvor han får den nådesløse lejemorder Anton Chigurgh (en uforglemmelig Javier Bardem) på nakken.

Hvad der følger, er et åndeløst spændende spil katten-efter-musen, der ville gøre salige Hitchcock stolt.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af