James Cameron har nu endegyldigt testet, om Jack kunne have overlevet i ’Titanic’

James Cameron har nu endegyldigt testet, om Jack kunne have overlevet i ’Titanic’
Foto: Vanity Fair

Det er 25 år siden, Jack (Leonardo DiCaprio) døde i slutningen af James Camerons ’Titanic’. Filmen var et kæmpe hit, men scenen, hvor Jack og Rose flyder i det iskolde vand, har været et ømt punkt for mange fans og filmseere.

Kunne Jack ikke have overlevet, hvis han havde lagt sig ved siden af Rose oppe på den flydende dør, der reddede hendes liv? Var der ikke plads til dem begge?

Nu vil Cameron få sagen afgjort én gang for alle I anledning af jubilæet har han lavet et program for National Geographic, der hedder ’Titanic: 25 Years Later With James Cameron’, hvor han blandt andet undersøger, om Jack kunne have overlevet.

Ifølge EW gør han det sammen med et hold af videnskabsfolk og to gennemblødte stuntpersoner. De tester tre scenarier, som man kan se i et klip fra programmet Good Morning America.

Første scenarie er, at både Jack og Rose lægger hele deres kropsvægt op på døren. Men Cameron forklarer, at »nu er de begge dækket af en farlig mængde ekstremt koldt vand«.

I det andet scenarie kommer holdet lidt tættere på en løsning. Med begge stuntpersoners overkroppe på døren kan de holde deres livsvigtige organer over vandet og dermed overleve i længere tid.

»Ude af vandet hjalp hans krops voldsomme rystelser ham. Hvis man projicerer det ud, kunne han have klaret det i ret lang tid. Som i timer«, fortæller Cameron om Jack.

I det sidste scenarie vælger holdet at inkludere de strabadser, Jack og Rose gennemgik, umiddelbart før de fik fat i døren. En mand forsøger at holde sig oven vande og holder Rose nede, indtil Jack får jaget ham væk ved at slå ham i hovedet.

Derefter valgte de at give Jack den redningsvest, Rose har på, for at beskytte hans krop, og det kunne have gjort en forskel.

»Han er stabiliseret. Han kom til et sted, hvor, hvis vi projicerede det ud, han måske kunne have klaret den, indtil redningsbådene kom. Jack havde måske overlevet, men der er mange variable. Jeg tror, hans tankegang var ’jeg kommer ikke til at gøre én eneste ting, der udsætter hende for fare, og det er 100 procent det, karakteren ville gøre«, siger Cameron om Jack og hans dedikation overfor Rose.

Det lyder altså til, at Jack teoretisk kunne have overlevet med Roses redningsvest på. Men det ville han aldrig have accepteret. Og uanset at døren var stor nok til dem begge, ville den ikke have holdt dem langt nok over vandkanten.

Resultatet går godt i spænd med Rose-skuespiller Kate Winslets egen vurdering, som hun luftede til podcasten Happy Sad Confused for nylig:

»Jeg må være ærlig: Jeg tror faktisk ikke, at vi begge to kunne have overlevet, hvis vi begge var oppe på den dør. Jeg tror, der var plads til ham, men den ville have tippet, og det ville ikke have været en god idé. Så I hørte det her først: Ja, han kunne have været på døren, men den ville ikke være blevet oven vande. Det ville den ikke«.

Så behøver vi ikke diskutere det de næste 25 år – eller hvad?

‘Titanic’ er i anledning af jubilæet tilbage i biografen i 3D herhjemme fra 9. februar.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af