Her er fem queer profiler, der udforsker køn og seksualitet på Instagram

Vi guider til fem individer, der med forfriskende nysgerrighed og hudløs ærlighed udfordrer samfundets normer for kærlighed og identitet.
Her er fem queer profiler, der udforsker køn og seksualitet på Instagram
Pride-flag. (Foto: Chris Robert/Unsplash)

Der var engang, hvor man skulle lede med lys og lygte efter queer forbilleder i obskure film eller oversete litterære værker, som var umulige at komme i nærheden af.

Det var simpelthen ikke normen, at LGBTQ+-spektret var synligt for de personer, der ellers måtte have brug for spejlbilleder til at se og bekræfte sig selv i.

I dag er det heldigvis anderledes.

Nu logger vi blot på sociale medier og bliver straks mødt af mennesker og bevægelser, der stiller spørgsmål ved det heteronormative samfund, der ellers ofte har travlt med at sætte begreber på, hvordan vi opfatter os selv.

For det skorter ikke på profiler, der giver støtte, anerkendelse og ikke mindst synlighed til de mange, som dagligt prøver at navigere igennem den omvæltende proces det er at finde sig selv.

For dem er disse profiler guld værd, og derfor guider vi her til fem personer, der på hver deres måde bruger deres Instagram-profiler til at kaste lys over tematikker som køn, seksualitet og hadforbrydelser mod minoriteter.

Nina Rask

Du kender formentlig allerede Nina Rask som den rødhårede, knivskarpe komiker – gerne i selskab med sin trofaste partner Lasse Dein – fra et utal af P3-videoer, DR-serien ’Too Sune?’ eller fra netop hendes Instagram-konto.

Det satiriske stortalent lever sit liv for åbne skærme, når hun bramfrit skildrer sit liv i det mangefacetterede krydsfelt af kønsidentiteter.

Det ene øjeblik lægger hun hylemorsomme sketches op, der tager tykt pis på stereotyper. Det andet øjeblik poster hun billeder af bar kasse (hun fik fjernet sine bryster sidste år til stor forvirring for Reddit) med ærlige indblik i et liv, hvor man ikke nødvendigvis identificerer sig på den ene eller anden måde, men i stedet udforsker sit køn, dag for dag, opslag efter opslag.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Linea Maja Ernst

Som et queer fyrtårn i et oprørt hav af borgerlige værdier lyser Weekendavisens kulturjournalist Linea Maja Ernst op med en grænseløs nysgerrighed for relationer, der ikke formes af det traditionelle forholds tosomhed.

På sin Instagram-profil gransker hun samfundets normer for relationer med en oprigtig og underfundig undren, hvor følgerne trækkes på strejftog i alt fra cottagecore, litteraturmemes og det gyldne spørgsmål: Hvorfor kan vores venner egentlig ikke også bare være vores elskere?

Selv Weekendavisen formår hun at give en snert af queerness (ofte suppleret med en sund portion selvironi), og dét i sig selv er en bedrift stor nok til, at du bør følge med fra sidelinjen.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvorkommerdurigtigtfra

Den startede oprindeligt som et modsvar på den racisme, som asiatiske personer oplevede under starten af coronakrisen, men siden da er hvorkommerdurigtigtfra vokset til en aktivistisk tour de force om antiracisme, køn, adoption og mentalt helbred – for bare at nævne nogle af tematikkerne.

Emnerne roterer ofte og uforudsigeligt i opslagene, men de har alle sammen én ting til fælles: En stærk stemme i profilens skaber, Nova, der identificerer sig som trans og nonbinær. De skjuler ikke ubehagelighederne, men serverer dem derimod direkte i feedet.

Det er ikke altid bekvem læsning, men det er sylespids kritik og ikke mindst nødvendig information om problematikker, der sjældent trænger op til overfladen i samfundet ude omkring os, men som heldigvis har bedre kår online.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Milo Kinnock

For mange, der endnu ikke har fundet sig selv, er queer profiler på sociale medier lige så meget et indblik i aktivisme, som det er en mulighed for at føle sig set og at vide, at man ikke er alene.

Milo Kinnock, Helle Thornings søn, er et forfriskende pust, der for især unge personer er et tiltrængt forbillede og eksempel på, at man kan være tro mod sig selv med helt nede på jorden-opslag som ølbong på Roskilde Festival eller en pooltur med badedyr.

Det lyder måske ikke overvældende eller synderligt fancy. Men har man ikke gennemgået det forvirrende stadie af sin eksistens, hvor man ikke aner, hvem man er, forstår man formentlig heller ikke behovet for at opleve andre – som har været igennem samme udfordringer – (over)leve deres liv som helt almindelige mennesker.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Elijah Kashmir

Den kønsbøjende Elijah Kashmir dukkede op i vores Top Tracks i maj, og snart indtager de scenen på Rådhuspladsen til Pride-festivalen i København med deres dansevenlige beats, som nok skal sætte ild under festen.

Men én ting er musikken. Noget andet er Elijah Kashmirs muslimske baggrund med palæstinensiske rødder, som ofte sætter sine aftryk på Instagram-profilen. Den sprudler af gode vibes, men gør også opmærksom på den modstand, som minoriteter møder.

Kunstnerens profil er en humørbombe, der jubler ydmygt over livets sejre. Men den er også en aggressiv fuckfinger til de smålige mennesker, der har travlt med at udvise manglende tolerance over for folk, der ikke passer ind i samfundets konservative kasser.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af