Året der gik: Mode og musik blander blod

I 2012 smeltede musik og mode sammen som aldrig før. Vi har fundet årets 15 mest markante begivenheder fra samarbejdet mellem de to verdener.

1. Lana Del Rey for H&M
Mens Lana Del Reys autenticitet og live-optrædener er blevet udskældt fra forskellige sider af musikbranchen, har modeverdenen taget helt anderledes imod den smukke sangerinde. Ikke mindst H&M, der dedikerede to kollektioner til Lanas retrostil, gjorde hende til ansigt for mærket og ikke mindst spillede hendes album ‘Born to Die’ nonstop i hele verdens butikker. Til samarbejdets reklamefilm indspillede Lana Del Rey en coverversion af ‘Blue Velvet’ som en hyldest til instruktøren David Lynchs film af samme navn.

Special mentions: Også Mulberry blev forelsket i Lana og kurtiserede hende med en af modens største kærlighedserklæringer: En taske med navnet Del Rey, dedikeret til sangerindens stil.

Se Lana Del Reys reklamefilm for H&M:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ASAP Rocky og Comme
Harlem-rapperen Rakim Mayers, bedre kendt som ASAP Rocky, er ikke ligefrem ydmyg når det kommer til lovprisnig af sin personlige stil. Rocky blev et af årets frontløbere på den nye bølge af streetwear-deluxe ved sit tætte samarbejde med Black Scale og lovprisning af mærker som Balmain, Givenchy og Rick Owens mikset med Supreme og Adidas.

Til magasinet GQ beskrev han sig selv: »Jeg har guldtænder, jeg har fletninger, jeg går med Rick Owens-moonboots, jeg har huller i mine jeans, en lædervest, jeg elsker kunstneriske piger, min favoritkunstner er Jimi Hendrix og John Lennon. Jeg er besat af at være anderledes«. Rapperen gjorde mærket Comme med sloganet ‘Comme des Fuck Down’ til allemandseje, og blev bedste venner med designeren Alexander Wang, der kvitterede med en hovedrolle i reklamefilmen for sin herrekollektion.

Se musikvideoen til A$AP Rockys ‘Goldie’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Watch the Throne og Givenchy
Kanye West og Jay Z’s verdensomspændende legestue Watch the Throne blev klædt nydeligt på at Givenchys chefdesigner Riccardo Tisci, der ikke kun var manden bag Jeezys lædernederdel og Jiggas stjenespækkede t-shirts. Det var også Tisci der stod for artworket til drengenes albumcover sidste år, og han var kreativ mentor for hele den visuelle del af de to rapperes samarbejde.

Med udgangspunkt i Givenchys AW11-kollektion og Tiscis forkærlighed for vilde dyr og bidske hunde krerede designeren alt fra merchandise t-shirts med brølende ansigter af Kanye og Jay til de mange sceneoutfits, de to venner rockede under deres turné rundt i hele verden. Givenchy har sit hovedsæde i byernes by Paris, så det er vel passende at give et nik til deres gigantiske hit ‘Niggas in Paris’.

Se musikvideon til ‘Niggas in Paris’:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Azealia Banks og Karl Lagerfeld
Azealia Banks’ beskidte mund og Karl Lagerfelds fine fornemmelser virker umiddelbart ikke som det perfekte macth, men alligevel virkede det som om et venskab blomsterede mellem rapperen og designeren i løbet af 2012. Det startede da Banks skulle optræde til en privat middag i designerens hjem, hvor Karl Lagerfeld sørgede for at skifte rapperens Mickey Mouse-sweater fra videoen til ‘212’ ud med et strikket selvportræt og fortsatte med verdenspremiere på nummeret ‘Fuck Up the Fun’ til Chanel-fest i Tokyo. Det var naturligvis også Azealia der stod for underholdningen til Karls nye fotoudstilling i New York.

Special mentions: Efter at have mødt hinanden på Twitter droppede den kreative direktør for Mugler, Nicola Formechetti, sit job som stylist for Lady Gaga til fordel for samme stilling hos Azealia Banks og stod for klæderne til rapperens video til ‘Liquorice’.

Se Azealia Banks optræde med ‘Fuck Up the Fun til Chanelfest i Tokyo:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Bethany Cosentino (Best Coast) for Urban Outfitters
Tilbage i maj sprang Bethany Cosentino fra Best Coast ud som designer og lancerede sin helt egen kollektion for Urban Outfitters. Med inspirationskilder fra chic-flicken over dem alle, ‘Clueless’, stilikonet Stevie Nicsk fra Fleetwood Mac og hendes hjemby L.A’s såkaldte Valley-girls, var kollektionen en blanding af Bethanys egen garderobe og vintagefund med direkte referencer til nogle af Bethanys ungdomshelte såsom ‘My So Called Life’ (the Rayanne shirt), ‘Clueless’ (the Cher dress) og ‘Seinfeld’ (the Elaine dress). Kollektionen ramte plet i sommerens nyfundne kærlighed for 90’erne, en tendens som kun bliver stærkere i det nye år.

Se Bethany tale om kollektionen:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Zebra Katz og Rick Owens
Zebra Katz kan i høj grad takke designeren Rick Owens for sin succes i år. Til sit modeshow i Paris i begyndelsen af året sendte Owens sine modeller ned af catwalken til et 11 minutter langt loop af Zebra Katz’ beattunge nummer ‘Ima Read’, et nummer Ojay Morgan aka Zebra Katz havde udgivet kun et par uger forinden. Efterfølgende har de to aparte kunstnere optrådt sammen i en billedserie og video til Dazed Digital fotograferet og stylet af Rick Owens, iført Zebra Katz merchandise-kasket.

Special mentions: Da Zebra Katz og hans partner in crime Njena Reddd Foxxx optrådte til årets Distortion var de begge klædt i tøj fra både Soulland og Wood Wood.

Se videoen fra Dazed Digital:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Chromatics hos Chanel
Karl Lagerfeld er altid med på noderne når det kommer til musik, og inviterer gerne musikere indenfor når nye kollektioner skal vises under modeugen i Paris. Tidigere har Lily Allen og Florence Welch fra Florence & the Machine prydet catwalken, og da Kejser Karl præsenterede næste års mode i oktober var det med live-optræden fra Chromatics. Setlisten bestod blandt andet af en cover-version af Kate Bushs ‘Running Up That Hill’ fra Chromatics-albummet ‘Night Drive’.

Se video fra showet:

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.


8. Frank Ocean og Karl Lagerfeld

Med den succes Frank Ocean har haft det sidste år var det vel kun et spørgsmål om tid før modenbosser tog crooneren indenfor. Instagram-følgere kunne i starten af november følge Oceans flere dage lange besøg i Paris, der mundede ud i et møde med selveste Karl Lagerfeld og en optræden til finaleferniseringen af designerens nye fotobog ‘Little Black Jacket’ sammen med Carine Roitfeld på Grand Palais i den franske hovedstad.

Special mentions: Frank har ligesom resten af OFWGKTA vist stor kærlighed til streetwear-mærket Supreme, og som Notorious B.I.G blandt andre har gjort før ham, vist sin respekt for Versace blandt andet med teksten til nummeret ‘Lost’ fra ‘Channel Orange’: »Got my buttercream on/Ssilk shirt and it’s Versace«.

Se Frank Oceans Chanel-optræden:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Diplo og Alexander Wang
Sidste år var Diplo kampagnemodel for Alexander Wangs jerseylinje T by Wang sammen med supermodellen Ashley Smith, i øvrigt en rolle som i år gik til henholdsvis Azealia Banks og Die Antwoord. Da Diplo tidligere i år skulle udgive sin nye bog ‘128 Beats Per Minute’ var Wang ikke sen til at hjælpe sin ven og bidragede med forordet til bogen, og deres venskab kulminerede da Diplo tog med Wang til Beijing for at medvirke i kampagnefilmen til designerens herrekollektion i selskab med ASap Rocky og Gossip Girl-skuespilleren Penn Badgley.

»Før snakkede jeg med piger om min musik og de sagde ‘yeah, det er cool’. Nu fortæller jeg dem, at jeg er med i Alexander Wangs kampagner, og så vil de pludselig føde mine børn«, udtalte Diplo i en artikel om modens muser i W Magazine.

Se Alexander Wangs kampagnefilm:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. M.I.A og Versace
M.I.A har aldrig været bange for at skille sig ud når det kommer til både sin musik og garderobe, og efter at have mødt op til adskillige events i Versace fra top til tå synes det ikke så mærkeligt, da det blev offentliggjort, at den Sri Lankanske sangerinde har indgået et samarbejde med det italienske modehus. Indtil videre holder både M.I.A og mærkets kreative direktør Donatella Versace kortene tæt til kroppen, så vi må nok vente til det nye år, før vi selv kan hoppe i M.I.A’s designerrober.
11. Daniel Johnston og Supreme
Mode er ikke umiddelbart det første man tænker på, når tankerne driver forbi den amerikanske lofi-legende Daniel Johnston. Men der er en første gang for alting. Johnston tegner også, og hans kreationer blev i år samlet op af ingen ringere end streetwear-kolossen Supreme, der lavede tre t-shirts med forskellige af Johnstons motiver – for eksempel Captain America der går til angreb med et kors.

De tre Supreme t-shirts med Johnston-kunst:
12. Kanye West og Nike Air Yeezy II
Der er blevet fortalt mangt og mange historier om, hvordan modebranchen tog Kanye under sine vinger efter han blev udstødt grundet sit Taylor Swift-stunt live på MTV. Det blev til to tøjkollektioner i eget navn, et tæt venskab med Karl Lagerfeld, stor respekt for Celine-designere Pheobe Philo og skosamarbejde med Guiseppe Zanotti.

I år gik Kanye tilbage til sine rødder og designede endnu et par sko for sneakersgiganten Nike. Kanye løftede sløret for deisgnet da han bar skoenne til sin første Watch the Throne-koncert og skabte en ustyrlig hype der endte i  alenlange butikskøer, tyverier og en efterfølgende Ebaypris på over 500.000 kr.

Se video fra Kanyes modeshow i Paris:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. Kim Gordon for Surface to Air
Mens de fleste Sonic Youth-fans stadig forsøger at komme sig over skilsmissen mellem Kim Gordon og Thurston Moore havde Kim i 2012 travlt med at pleje en sidestående karriere. Gordon er for længst blevet udråbt til stilikon og var blandt andet med til at udødeliggøre grungestilen i 90’erne. I foråret vendte hun tilbage til modescenen med en kollektion for det franske mærke Surface to Air der tidligere har slået pjalterne sammen med Justice, Kid Cudi og Leigh Lezark.

Gordon hentede sin inspiration fra musikalske kolleger som Catherine Ribeiro og Françoise Hardy og leverede en kollektion, der afspejlede hendes personlige stil med referencer til hendes store passion for kunst. Både kampagnefilm og -billeder blev lavet i Gordons hjem, atelier og private studie.

Se kampagnefilmen til Kim Gordons kollektion:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. Daft Punk og Saint Laurent
Franskmændene i Daft Punk stiller ikke op til hvad som helst. Og selv om de altså ikke spillede selv, er enhver optræden fra duoen en big deal. Her havde de slået sig sammen med Saint Laurent og Hedi Slimane, og kreerede soundtracket til Slimanes SS13-herrevisning. Soundtracket var unikt mixet og sammensat af Daft Punk til lejligheden, og bestod af musik fra den amerikanske bluessanger Junior Kimbrough. Et unikt samarbejde på flere måder.

Se video fra showet:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

15. Christopher Owens for Saint Laurent Paris
Den tidligere forsanger i Girls chokerede i høj grad, da han forlod duoen i juli til fordel for en solokarriere, men gjorde et lidt anderledes comeback ved at blive den første kampagnemodel siden Hedi Slimane overtog roret hos Yves Saint Laurent.

Hedi Slimane skabte en hel del porstyr, da han ændrede det ikoniske YSL-logo og ændrede modehusets navn til Saint Laurent Paris, og med Owens som kampagnemodel viser Hedi, at han har planer om at ruske godt og grundigt op i det parisiske modehus.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af