Guide: 10 banebrydende sceneoutfits

Rihanna har netop skudt sin verdensturne i gang, og dermed løftet sløret fra nogle imponerende kostumer specialdesignet af Givenchy-designeren Riccardo Tisci. Vi benytter anledningen til at se nærmere på 10 af de mest banebrydende sceneoutfits gennem historien.

1. Madonna og Jean Paul Gaultier
Madonna er en af de sangerinder der har fremvist flest stilskift igennem sin karriere, men hendes ’Blonde Ambititon Tour’ i 1990 er uden tvivl den mest banebrydende når det kommer til mode. Designeren Jean Paul Gaultier stod for kostumerne der blandt andet bød på den nu ikoniske spidse ’bullet bra’ der sammen med Madonnas fandenivoldske sceneoptræden og et letfærdigt omgang med et kors fik Paven til at forbyde Madonnas koncert i Rom.

Gaultier stod også for kostumerne til Madonnas ’Confessions Tour’ i 2006 og hans ’bullet bra’ fik comeback under Madonna ’MDNA Tour’ sidste år hvor designeren havde redesignet den berømte bh til en slags tremmekorset i læder.

Se hele Madonnas ‘Blonde Ambition’-koncert.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. M.I.A. og House of Holland
Det kræver sin kvinde at give koncert når man er højgravid, men MIA er også en kvinde med power og til Grammy uddelingen i 2009 var M.I.A. ikke kun i niende måned af sin graviditet, hun gik på scenen selvsamme dag som hun var sat til at føde og det var oveni købet i en kropsnær og temmelig afslørende kjole fra den engelske designer Henry Holland.

M.I.A. har sideløbende med sin musikalske karriere opnået næsten ligeså stor anerkendelse for sin vanvittige stil der er et miks af nationale mønstre fra sit hjemland Sri Lanka, overdrevne smykker inspireret af hiphoppens bling og modige farvesammensætninger.

Se M.I.A.’s optræden til Grammy-uddelingen.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Lady Gaga og Nicola Formechetti
Lady Gaga har aldrig været bange for at klæde sig kontroversielt på, og hendes samarbejde med stylist og Mugler-designeren Nicola Formechetti har efterhånden hærdet hendes publikum til klare selv de mest udfordrende kostumer fra sangerindens side. Men da hun mødte op til MTV’s Video Music Awards i 2010 i en kød lavet af råt kød, nærmere betegnet flank steaks, blev Gaga mødt af ramaskrig.

Kjolen, der var designet af den argentinske designer Franc Fernandez, blev siden konserveret til en slags ’beef jerky’-kjole og er nu udstillet på Rock and Roll Hall of Fame.

Se Lady Gagas liveoptræden til MTV VMA 2010.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. David Bowie og Kansai Yamamoto
David Bowie har været et stilikon gennem fem årtier, men især han androgyne og flamboyante alterego Ziggy Stardust revolutionerede modebilledet da Bowie udsendte sit album ’The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ i 1972.
Det var især den japanske designer Kansai Yamamoto der stod for Bowies visuelle udtryk i rollen som Stardust, blandt andet med den stribede heldragt med kun et ben som blandt andet endte som et DIY-projekt i magasinet Rock Scene i 1974.

Siden har Ziggy Stardust været inspiration for både stylister og designere og fransk Vogue har oveni købet dedikeret en forside med supermodellen Kate Moss som en moderne Stardust på forsiden i januar 2012.

Se David Bowie optræde med nummeret ‘Ziggy Stardust’.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Watch the Throne og Givenchy
Der var ikke en finger at sætte på Jay Z og Kanyes fælles projekt Watch the Throne fra album- og koncertanmeldelser til det visuelle udtryk på både albumcover og verdens turne. Sidstnævnte kan vi takke Givenchys chefdesigner Ríccardo Tisci for, for det var den franske designer der lokkede Kanye i læder fra top til tå og med udgangspunkt i sin egen AW11-kollektion for Givenchy gjorde stjernespækkede t-shirts, rottweilere og merchandise med Kanye brølende ansigt og hugtænder til absolutte musthaves.

Samarbejdet mellem designeren og de to rappere, var afgørende for luksuriøst streetwear på de internationale catwalks og et endeligt farvel til rock n’ roll i modebilledet.

Se videoen til ‘Ni**as in Paris.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Michael Jackson og Michael Bush
Det er umuligt at komme udenom ’King of Pop’ når det kommer til vanvittige og banebrydende sceneoutfits. Michael Jacksons kostumer havde næsten en karriere for sig med militærinspirerede jakker, robotlignende dragter og ikke mindst den krystalbesatte handske der første gang blev vist til nummret ’Billie Jean’ i 1983.

Manden bag Jacksons imponerende garderobe var kostumedesigneren Michael Bush der indtil popkongens død i 2009, stod for Michael Jacksons klæder både udenfor og på scenen.

Michael Jacksons personlige stil har siden inspireret flere designere hvor især designeren Christophe Decarnin kollektioner for modehuset Balmain kan trækkes tilbage til Jackson, der også er set flere gange I Balmains jakker.

Se Michael Jackson optræde med nummeret ‘Billie Jean’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Grace Jones og Eiko Ishioka
Grace Jones behøver næsten ingen særlige klæder for at skille sig ud, men det har aldrig holdt den jaimankanske sangerinde og perfomer tilbage og hvor hun har arbejdet tæt sammen med både designeren Azzedine Alaia og kunstneren Jean-Paul Goude er det samarbejdet med Eiko Ishioka der virkelig skiller sig ud.

Kostumedesigneren stod for scenetøjet til Grace Jones’ ’Hurricane Tour’ i 2009 der bestod af fuldkommen vanvittige kostumer fra fuldt emsemble med tilhørende bowlerhat i klare krystaller til en rød dragt der mest af alt mindede om et origamiprojekt med ild i.

Eiko Ishioka vandt desuden en Oscar for bedste kostumedesigner for Francis Ford Coppolas film ’Bram Stoker’s Dracula’ i 1992. Eiko døde i januar 2012.

8. Tyler, the Creator og Supreme
Supreme blev født i 1994, og siden dengang har de haft en indflydelsesrig rolle i dannelsen af gadebilledet i downtown Manhattan. Det var dog først da Odd Futures frontfigur Tyler, the Creator i musikvideon til gennembrudshittet ’Yonkers’, trak Supremes 5-panel kasket på hovedet, at mærket oplevede en gennembrydende international succes, som i dag har medført yderligere butiksåbninger, senest i London.

Mens Tyler selv blot er en ydmyg fan af Supreme, er for han mange af hans unge fans bindeleddet mellem dem selv og et tøjmærke og livsstil de forguder, hvilket har skabt den banebrydende hype som Supreme har oplevet siden Odd Futures gennembrud.

Se Tyler, The Creator modtage sin pris for ‘Bedste nye artist’ til MTV VMA.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Beyonce og Thierry Mugler
Om det er scenografi eller kostumer, er der altid styr på selv de mindste detaljer, når den amerikanske popdronning Beyonce træder på scenen, men under hendes ‘I am…Sasha Fierce Tour’ i 2009 valgte hun dog at tage det visuelle aspekt skridtet videre, og derfor ansatte hun designeren Thierry Mugler som ’artistic adviser’.

Den pensionerede franskmand gjorde et midlertidig comeback for at levere kostumer til Beyonces turne og guidede Beyonce holdet igennem alt fra beklædning og udsmykning til koreografi og lyssætning, hvilket f.eks. kan genkendes på det rå motorcykelkorset han iklædte Beyonce i til hendes promotion billeder.

I Beyonces tidligere karriere med Destiny’s Child var det sangerindes mor Tina Knowles der stod for gruppens kostumer, hvilket ofte var offer for modekritikerne skarpe pen.
10. Kanye West og Maison Martin Margiela

Kanye West er efterhånden ligeså kendt for sin interesse i mode, som sine musiske talenter, og med en praktikplads hos Fendi i bagagen og to kollektioner i eget navn under modeugen i Paris, er det kun det fineste der er godt nok til Yeezy.

Til præsentationen af Wests nyeste projekt ’7 Screen Experience’ var Kanye iført en overdådig diamantmaske fra Maison Martin Margielas seneste couturekollektion.

Det er ikke første gang Kanye har taget elementer fra kvindernes garderobe til sig, på Coachella Festivalen i 2011 optrådte rapperen i en farvet silkeskjorte fra Celiné designet af Phoebe Philo som Kanye selv har udtalt at være stor fan af.

Se Kanye Wests liveoptræden med remix af Rihannas hit ‘Diamonds’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Læs også: Året der gik: Musik og mode blander blod

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af