Guide: Den bedste sci-fi-mode på film

ASM31

Der er gået futurisme i den på catwalken både herhjemme og i udlandet. Alexander Wang sendte fremtidsinspirerede sci-fi kvinder ud på podiet under modeugen i New York, og danske Anne Sofie Madsen leverede en kollektion med hang til ‘Aliens’ rå rumfartstema. Vi guider til den mest inspirerende sci-fi mode på det hvide lærred.

Læs med på de næste sider. 
FifthElement

The Fifth Element (1997)
Luc Bessons sci-fi hit fra slut 90’erne er nok en af de filmoplevelser, der har sat flest fingeraftryk på modeverdenen. Det skyldes ikke mindst, at det er modedesigner Jean Paul Gaultier, der har skabt samtlige kostumer til fremtidseventyret. Og så hjælper det selvfølgelig, at det er model og skuespillerinde Milla Jovovich, der er skruet ned i det afslørende designertøj.

Highlight: Milla Jovovich med orange hår og en hvid couture-tape-kjole designet af Jean Paul Gaultier.
BladeRunner

Blade Runner (1982)
Ridley Scotts dystopiske science fiction-eventyr er blandt de mest mindeværdige, når der tales om udtryksfuld mode på film. Som mange sci-fi produktioner forener filmen fortids-, nutids- og fremtidselementer for at skabe et futuristisk look. Tidens store skuldre smelter sammen med overdrevet 60’er hår og et slidt syn på fremtiden, hele tiden med mottoet more is more.

Highlight: Karakteren Roy Battys afblegede hår og skinnende sorte læderjakker, der siden har inspireret både Calvin Klein, Jean Paul Gaultier og Rick Owens.

Metropolis

Metropolis (1927)
Blandt de første fremtidsfilm finder man Fritz Langs ‘Metropolis’, hvis skarpe art deco-stil gør filmen inspirerende på modefronten. En leg med et hårdt og teknologisk ydre har givet produktionens kostumer et genkendeligt udtryk, der ofte fungerer som reference i modeserier. I 2010 dedikerede Vogue Germany en hel forside til filmens robotlignende karakterer.

Highlight: Skuespillerinde Birgitte Helm i metallisk robotdragt fra top til tå.
Gattaca

Gattaca (1997)
Filmen udspiller sig i en fremtid, hvor menneskerne er delt op i de perfekte og de uperfekte. En skarp skillelinje, der blandt andet fremhæves igennem karakterernes kostumer, der er lige så sort/hvide som samfundet. Som det ofte er tilfældet i sci-fi-film søger produktionen tilbage til 20’ernes og 30’ernes strømlinjede designs, og skruer sine to mandlige hovedkarakterer i enkle og mørke jakkesæt, der kombineret med perfekt friseret slikhår, udvisker fornemmelsen af tidsperioden.

Highlight: Monokrome jakkesæt til både mænd og kvinder i overbevisende Jil Sander-minimalisme.  

Barbarella

Barbarella (1968)
Mange af filmens 60’er elementer er ved at vende tilbage til catwalken i samme futuristiske stil, som produktionen benyttede sig af tilbage i 68. Knælange støvler, kraftige og skulpturelle materialer i overdele, og ikke mindst et afslørende og sexet snit i korte kjoler, parret med masser af plastik og pels, er at spotte både i ‘Barbarella’ og på catwalken til de internationale modeuger, der løber af stablen netop nu.

Highlight: Jane Fonda stylet med stort 60’er hår og mørke, udtryksfulde øjne, der siden er blevet kopieret i modeserier med modeller som Liz Hurley og Kate Moss. 

AI

A.I. Artificial Intelligence (2001)
Selvom filmen, og dens robotsamfund, er mere end 10 år gamle, er kostumernes metalliske materialer i blandt andet jakkesæt og kjoler som taget direkte fra catwalken hos eksklusive modehuse lige nu.

Highlight: Jude Laws perfekte ‘playmobil’-hår, kombineret med skinnende overtøj og jakkesæt, der leder tanker hen imod modehuse som Raf Simons og 3.1 Phillip Lim. 

HungerGames

Hunger Games (2012)
Det er ikke kun i det sidste århundrede, at filmbranchen kunne finde ud af at skabe fremtidsvisioner, der imponerer modeverdenen i dag. ‘Hunger Games’ cyber-victorianske stil har skabt så meget furore, at filmens kostumedesigner har smeltet produktionens indviklede stil ned til en mere simpel-kollektion, som bliver forhandlet hos Net-A-Porter.

Highlight: Jennifer Lawrences karakter Katniss i couture-lignende læderkjoler med håndsyede detaljer. 

Brazil

Brazil (1985)
Filmen fra 85 skiller sig ud ved et retro-inspireret fremtidssyn, der blandt andet benytter sig af couturedesigns syet i 30’erne, hvor den italienske designer Elsa Schiaparelli skabte en surrealistisk garderobe i samarbejde med billedkunstneren Salvador Dali.

Highlight: Katherine Helmond som Mrs. Ida Lowry i Schiaparellis berømte ‘sko-hat’ i leopardprint. 

Matrix

The Matrix (1999)
I ægte millenniums dystopi gjorde ‘The Matrix’ sig bemærket med næsten udelukkende sorte kostumer. Parret med slikket sort hår, sorte solbriller og gulvlange læderfrakker blev filmens kostumer så genkendelige, at mange designere overførte udtrykket direkte til catwalken.

Highlight: Hovedkarakter Trinity i læder og latex fra top til tå, parret med løse tanktops med spagettistroppe, der er på vej tilbage i moden netop nu. 

LogansRun

Logans Run (1976)
‘Logans Run’ er blevet populær i modekredse på grund af sin meget gennemførte 70’er futuristisme, der byder på masser af hvid plastik, der bliver brudt af metallisk nylon og tidens poppede, kraftige røde, orange, grønne og gule nuancer, som lyser op, når de sammensættes med filmens neutrale baggrunde.

Highlight: Hovedrollen Jessica i korte, draperede sølvkjoler parret med en blød page og choker-halskæder i skinnende metal. 
StarWars

Star Wars (1977)
Selvom stilen i den første Star Wars-film er ikke falder 100 procent i tråd med nutidens tendenser, forjener den alligevel lidt opmærksomhed for sine løse 70’er silhuetter, der står i cool kontrast til Harrison Ford i tidens stramme t-shirts og jeans.

Highlight: Princess Leias ‘slavepige’-look er blevet en reference i både film- og modeverdenen, hvor det især er hendes frisure, der løber med opmærksomheden. 

Læs også: Guide: 10 underholdende modefilm

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af