Fra tv-serie til catwalk

Designerne henter deres inspiration mange forskellige steder, og ikke mindst populærkulturen influerer modebilledet. Vi har taget et nærmere kig på otte tv-serier fra de sene 00’ere, som har skabt trends på catwalken.

Mad Men

Mad Men, Michael Kors FW/08 og Banana Rebublic ‘Man Men Collection’

Mad Men (2007-)
I fem sæsoner har folk siddet klinet til skærmen for at følge den prisvindende fortælling om reklamebranchens ’Mad Men’ – og det er ikke mindst takket være seriens detaljerige og stilfulde univers. Don Draper har genoplivet 60’ernes maskuline herremode med slanke jakkesæt og smalle slips, mens seriens kvindelige aktører slår et slag for at fremhæve feminine former. ’Mad Men’s inspirerende modebillede har influeret både highstreet og high fashion, blandt andet med en ’Mad Men’-kollektion i butikskæden Banana Republic og i Michael Kors’ AW/08-designs.

Gossip Girl

Gossip Girl og Anna Sui for Target ‘Gossip Girl Collection’

Gossip Girl (2007-2012)
Upper East Sides bedst klædte venindepar, Serena van der Woodsen og Blair Waldorf, pustede nyt liv i den preppy skolestil i ungdomsserien ’Gossip Girl’. Efterspørgslen på Peter Pan-kraver, brede pandebånd, ternede skørter og knæstrømper steg i en sådan grad, at både den amerikanske highstreetkæde Target og mærket Romeo & Juliet Couture lancerede kollektioner opkaldt efter fortællingen om New Yorks it-girls.

Boardwalk Empire

Boardwalk Empire, Gucci SS/12 og Marc Jacobs SS/12

Boardwalk Empire (2010-)
20’erne var et gyldent årti for USA; landet havde lige vundet krigen, økonomien var i top og det afspejledes i et overdådigt modebillede, som Martin Scorsese bragte tilbage med sin anmelderroste serie ’Boardwalk Empire’. Flapper-stilen skinnede siden igennem i designernes SS/12-kollektioner, hvor navne som Marc Jacobs, Gucci, Jean Paul Gaultier og Ralph Lauren viste lavtaljede charlestonkjoler, som taget ud af nattelivet i 20’ernes Chicago.

Game of Thrones

Game of Thrones og Helmut Lang FW/12

Game of Thrones (2011-)
I efteråret 2012 havde Helmut Langs moderne designs fået et Middelalder-makeover, da designeren fremviste en kollektion inspireret af ’Game of Thrones’. Langs kreative direktører, Nicole og Michael Colovos, lod fantasifortællingens krigeriske udtryk skinne igennem i enkle silhuetter i barkprintet læder og mørk pels samt masser af lag, som et eksempel på karakterernes »liv i både skov og en barsk, minimal verden«.

True Blood

True Blood, Gucci FW/12 og Versace FW/12

True Blood (2008-)
Vampyrerne indtog underholdningsbranchen i 2008, hvor både serien ’True Blood’ og den første ’Twilight’-film så dagens lys. Den overjordiske tv-trend smittede af på modeverdenen i form af gotiske femme fatales iklædt kropsnære læderdesigns tilsat lange frakker og kapper, alt sammen udført i sort, selvfølgelig. Ved AW/12-modeugerne havde selv klassiske designere som Gucci, Versace, Diane Von Furstenberg og Michael Kors fundet deres dystre side frem.

The Walking Dead

The Walking Dead, Thom Browne SS/14 og Vivienne Westwood SS/14

The Walking Dead (2010-)
Ikke lang tid efter, at vampyrerne hittede på både tv-skærmen og catwalken, fulgte zombierne trop. Takket være ’The Walking Dead’s post-apokalyptiske horror, blev de levende døde trendsættende hos designere som Thom Browne og Vivienne Westwoods, hvis SS/14-shows præsenterede zombie couture med matchende makeup.

Downton Abbey

Downton Abbey og Ralph Laurens FW/12-kampagne

Downton Abbey (2010-)
Mens tv-inspirationen kan synes indforstået i nogle tilfælde, er den utvetydig i andre. Ralph Laurens AW/12-show er et eksempel på sidstnævnte. Her spankulerede modellerne ned ad catwalken til tonerne af ’Donton Abbey’s soundtrack iført slanke frakker, ternede bukser, pastelfarvede kjoler og hatte, som en hyldest til dramaet om den Edwardianske periode og en damemode, der gjorde op med tidens stramme korsetter.

Orange Is The New Black

Orange Is The New Black, Ralph Lauren SS/14 og Diane Von Furstenberg SS/14

Orange is the New Black (2013-)
Hvis ikke en direkte inspirationskilde, er det et påfaldende tilfælde, at sort måtte vige catwalkpladsen for en skrigende fængselsorange under New Yorks september-modeuge; få måneder efter, Netflix slap komedieserien ’Orange is the New Black’. En gennemgående brug af orange sås blandt andet hos DKNY, Diane Von Furstenberg, Tommy Hilfiger, Costello Tagliapietra og Monique Lhuillier.

Læs også: Danske modeller der hitter i udlandet

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af