Guide: Otte kontroversielle modedesigns

Vi kigger på otte designs, der var for grænseoverskridende til modemarkedet.

UrbanOutfitters


Urban Outfitters (2011)

Da highstreetkæden solgte deres ‘Eat Less’ t-shirt, blev der i løbet af kort tid skabt konsensus på de sociale medier om, at Urban Outfitters udviste decideret dårlig smag, og skuespillerinden Sophia Bush fik skabt et større boykot af kæden. Men det er langt fra første gang, kæden har sluppet kontroversielle udspil. T-shirts, der angiveligt udstiller psykiske lidelser og alkoholmisbrug, fremmer jødehad eller gør grin med irlændere, er i tidens løb blevet taget af hylderne. 

WoodWood


Wood Wood (2012)

Wood Woods gule ‘Kellogg tee’ modtog skarp kritik fra den amerikanske Anti-Defamation League, som kæmper mod antisemitisme. Ifølge ADL, gjorde t-shirtens sekskantede stjerne på brystlommen grin med jøderne, som under 2. Verdenskrig blev tvunget til at bære en gul Davidsstjerne på deres tøj.
Nike

Nike (2013)
Da Nike satte deres ‘Boston Massacre’ t-shirt i produktion, refererede de til en afgørende basketballkamp mellem New York Yankees og Bostons Red Sox i 1978. Men efter det tragiske bombeangreb under et maratonløb i Bosten i 2013, fremstod t-shirtens design mildest talt uheldigt. ‘Boston Massacre’-modellen er nu blevet et samlerobjekt, der sælges for op mod 50.000 dollars på eBay.
MarcJacobs


Marc Jacobs (2013)
T-shirt fra Marc By Marc Jacobs blev trukket tilbage, da den bar lidt for tydelige referencer til skinheadbandet Screwdrivers ep-cover fra 87, selvom modehuset ikke havde haft nogen intention om at skabe referencer til nazistisk kultur.

AmericanApparel

American Apparel (2011)
Det er ikke kun American Apparels kampagner, der er grænseoverskridende, det gælder også mærkets designs. Ud af flere kontroversielle produkter, skabte især t-shirten med teksten ‘Teenagers Do It Better’ stor furore i de amerikanske medier, som påpegede, at sætningen havde en undertone af pædofili. Desuden rettedes kritikken mod kædens CEO, Dov Charney, som adskillige gange er blevet beskyldt for at være seksuelt krænkende overfor teenagere. T-shirten blev dog ikke trukket tilbage.

H&M


H&M

Tidligere i år måtte H&M trække en tanktop tilbage, da motivet lå for tæt op ad en Davidsstjerne med et kranium. Kritikken kom fra Community Security Trust, der kæmper for jøders velfærd i England:  »Mode kan sende forskellige budskaber, og hvis du ser en person på gaden iført denne tanktop, vil du måske tro, at vedkommende er antisemitisk, og at den er købt fra en nazistisk website eller lignende«.
Adidas


Adidas Originals (2012)

Da Adidas teasede deres skomodel ‘J. S. Roundhouse Mids’ på Facebook, blev sportsgiganten overdænget med anklager. Over 2.000 vrede Facebook-brugere beskyldte Adidas for at gøre grin med USA’s slavehistorie, da designet inkluderede ankelremme, der var forbundet til skoene med kæder. Adidas valgte efterfølgende ikke at sælge de kontroversielle sko.

Lichtenberg


Brian Lichtenberg (2013)

Virksomhederne bag de medicinske produkter ‘Xanax’, ‘Adderall’ og ‘Vicodin’ truede med at sagsøge tøjbutikken Kitson L.A., som havde solgt Brian Lichtenbergs jerseytrøjer med produktnavnene på ryggen. Retssagen blev dog aldrig til noget, og kritikken blev mødt af Lichtenberg med en officiel pressemeddelelse: »Trøjerne skal ikke hylde et misbrug af receptmedicin. Men hvis de åbner døren til en tiltrængt dialog, som det lader til, at de gør, så er min mission fuldført«.

Læs også: Her er 00’ernes mest kontroversielle kampagner

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af