Karriereskifte: Fra model til skuespillerinde

I anledning af Kate Uptons første store rolle i den biografaktuelle ’The Other Woman’, kigger vi på 10 celebre kvinder, der ligeledes har taget turen fra catwalken til det hvide lærred.

Cameron Diaz

 

Cameron Diaz
Model highlight: Forside på Seventeen Magazine i 1990
Filmografi: ’There’s Something About Mary’ (1998), ’Charlie’s Angels’ (2000) og ’Gangs of New York’ (2002)

Kate Uptons medskuespillerinde i ’The Other Woman’, Cameron Diaz er et af mest succesfulde eksempler på en model-gone-actress. Diaz’ modelarbejde banede vejen til filmbranchen, hvor hun landende rollen som blond babe i ’The Mask’ i 1994 trods manglende skuespilerfaring. Diaz slog dog først igennem fire år efter, da hun brugte Ben Stillers kropsvæske som hårgele i ’There’s Something About Mary’, og hører i dag til blandt Hollywoods bedst betalte skuespillerinder.

Uma Thurman

 

Uma Thurman
Model highlight: Forside på US Vogue i 1986
Filmografi: ’Pulp Fiction’ (1994), ’Kill Bill vol. 1 +2’ (2003/2004) og ’Nymphomaniac’ (2013)

Uma Thurman fulgte i fodsporene på sin mor og mormor og lagde ud med en karriere som model. Hun debuterede allerede som skuepiller i 1988 med ’Johnny Be Good’, mens hun twistede (og sniffede) sig vej til sit egentlige gennembrud som Mia Wallace i Quentin Tarantinos kultklassiker ’Pulp Fiction’.

Rosie Huntington-Whiteley

 

Rosie Huntington-Whiteley
Model highlight: Kontrakt med Victoria’s Secret (2006-2014)
Filmografi: ’Transformers: Dark of the Moon’ (2011)

Det kræver sin kvinde at være efterfølger til Megan Fox, men ’Transformers’-filmenes castere fandt en tilsvarende skønhed i Rosie Hungtington-Whiteley, der allerede havde begyndende stjernestatus som én af Victoria’s Secrets berømte undertøjsengle. Rosies filmdebut fik slemme hug, men hun er endnu ikke færdig med at prøve kræfter med skuespillet, og kan næste år opleves i ’Mad Max: Fury Road’.

Milla Jovovich

 

Milla Jovovich
Model highlight: Forside på Vogue Paris i 2003
Filmografi: ’Det 5. element’ (1997), ’Jeanne d’Arc ’ (1999) og ’Zoolander’ (2001)

Milla Jovovich indledte sin modelkarriere, da hun var blot ni år, så det er forståeligt, at hun med tiden havde brug for et karriereskift. Millas skuespilpræstation som fremtidskviden Leeloo i ’Det 5. Element’ satte standarden for hendes karriere på det hvide lærred, der blandt andet byder på en håndfuld af sci-fi-filmene ’Resident Evil’. Milla arbejder dog også stadig som model med over 100 forsider i baggagen og kan desuden kalde sig designer og sanger.

Brooke Shields 

 

Brooke Shields
Model highlight: Forside på Vogue Paris i 1982
Filmografi: ’The Blue Lagoon’ (1980) og tv-serien ’Suddenly Susan’ (1996-2000)

Brooke Shields indledte sin tid i rampelyset med en model- og filmkarriere, der løb parallelt. Shields tiltrak mediernes opmærksomhed, da hun som bare 12-årige optrådte nøgen i Louis Malles ’Pretty Baby’ fra 1978, og igen to år efter, da hun som den yngste model nogensinde optrådte på forsiden af amerikansk Vogue. I 1980 fik Shields yderligere succes som husmodel for Calvin Klein samt på det hvide lærred i ’The Blue Lagoon’. I dag er hun stadig et kendt ansigt i underholdningsbranchen, men optræder mest i tv-serier, herunder ’Suddenly Susan’ og senest ’Lipstick Jungle’ fra 2009.

Sharon Stone 

 

Sharon Stone
Model highlight: Ansigt for Diet Coke i 1984
Filmografi: ’Total Recall’ (1990), ’Basic Instinct’ (1992) og ’Casino’ (1994)

Sharon Stone blev rekrutteret af Ford Modeling Agency i 1977, men trods en del modelarbejde rundt omkring i Europa, slog hun først for alvor igennem, da hun skiftede modelarbejdet ud med skuespillet. Stone debuterede i Woody Allens ’Stardust Memories’ fra 1980, og fik sit gennembrud i Arnold Swarzenegger-filmen ’Total Recall’, mens hun cementerede sin position som skuespiller som hvidklædt femme fatale i ’Basic Instinct’.

Kim Basinger

 

Kim Basinger
Model highlight: Ansigt for Revlon i 1983
Filmografi: ’The Natural’ (1984), ’9 1/2 uge’ (1989) og ’L.A. Confidential’ (1997)

Kim Basingers modelkarriere gik hurtigt i glemmebogen, efter hun slog igennem som Bond-pige i ’Never Say Never’ fra 1983. Basinger har siden medvirket i en perlerække af film, der i 1998 indtjente skuespillerinden en Oscar for ’Bedste Kvindelige Birolle’ for sin præstation i ’L.A. Confidential’. I dag, i en alder af 60 år, er Basinger vendt tilbage til modelarbejdet, da hun netop har skrevet kontrakt med bureaugiganten IMG Models.

Rebecca Romijn

 

Rebecca Romijn
Model highlight: Forside på Sports Illustrated i 1999
Filmografi: ’X-Men’ (2000, 2003 og 2006) og tv-serien ’Ugly Betty’ (2006-2008)

Rebecca Romijn startede sin karriere i 1991 som model for Sports Illustrated og undertøjsengel for Victoria’s Secret. I 2000 røg undertøjet til fordel for blå kropsmaling, da hun skulle udfylde rollen som Mystique i ’X-Men’. Romijn har siden medvirket i filmens to efterfølgere samt spillet transvestitisk moderedaktør  i komedieserien ’Ugly Betty’.

Andie MacDowell

 

Andie MacDowell
Model highlight: Kampagne for Yves Saint Laurent i 1981
Filmografi: ’Groundhog Day’ (1993) og ’Four Weddings & a Funeral’ (1994)

Andie MacDowell storhittede som model i slut 70’erne og start 80’erne, hvor hun blandt andet optrådte i Vogue samt i kampagner for tidens største designere, såsom Yves Saint Laurent. Hun debuterede som skuespiller i ’St. Elmo’s Fire’ fra 1985 og lagde herefter modellivet på hylden til fordel for et bredt spektrum af roller i alt fra indiedramaet ’Sex, Lies, and Videotape’ til den romantiske komedie ’Four Weddings & a Funeral’.

Lily Cole

 

Lily Cole
Model highlight: Forside på Vogue UK i 2005
Filmografi: ’The Imaginarium of Doctor Parnassus’ (2009) og ’Snow White and the Huntsman’ (2012)

Lily Cole var den yngste model til at pryde forsiden af britisk Vogue i en alder af bare 16 år, og hendes specielle udseende har siden landet hende kampagner for topspillere som Chanel og Alexander McQueen. Den unge model brændte sig varm på skuespilfaget, da hun medvirkede i sit universitets opsætning af ’The Seagull’, og ramte siden det hvide lærred i ’The Imaginarium of Doctor Parnassus’, hvor hun som ene kvinde spillede overfor Johnny Depp, Heath Ledger, Jude Law og Colin Farrell.

Læs også: Guide: Danske modeller der hitter i udlandet

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af