H&M’s collabs: Sådan gik det med de tidligere samarbejder

Imens vi venter på Alexander Wang-kollektionen, gennemgår vi den svenske kædes mange collabs med high end-brands. Fra kunstneriske succeser til økonomiske fiaskoer.

karl001Karl Lagerfeld, 2004

Ikke uden kontroverser
Samarbejdet med Karl Lagerfeld – det første i rækken – var ikke uden problemer. Lagerfeld klagede over, at H&M lavede hans designs i større størrelser, da de ifølge ham var designet til slanke figurer. Samarbejdet blev dog udsolgt på kort tid – stort eller småt.

stellaStella McCartney, 2005

Det engelske talent
Stella McCartney var bedre kendt som Paul McCartneys datter end som designer, da H&M annoncerede samarbejdet. Kate Moss var kampagnemodel, men billederne blev senere droppet, da supermodellens kokainmisbrug blev offentligt kendt.

Samarbejdet med H&M og en collab med Adidas (Stella for Adidas’ sportskollektion, der stadig produceres i dag) banede vejen for McCartneys kommercielle succes. I dag har hun egne butikker i metropoler som London, New York og Los Angeles, og sidste år kom også København på mærkets landkort.

Læs også: Kate Moss overvåget i 90’erne

viktorViktor & Rolf, 2006

Brudekjolen der blev revet væk
Duoen var den første til at præsentere en brudekjole som en del af kollektionen. Der blev kun produceret 1.000 styk, og på 5th Avenue i New York blev butikkens 25 brudekjoler udsolgt på mindre end en time. Trenchcoaten var en af de mest eftertragtede i kollektionen, og allerede inden klokken 12 på release-dagen lå den på eBay, hvor der blev budt det tredobbelte af originalprisen.

Roberto cavalliRoberto Cavalli, 2007

Shoppede eller lurede Topshops ejer?
Den italienske designers kollektion var den hidtil dyreste, men den fik alligevel shopperne til at rive tøj ud af hænderne på hinanden og de butiksansatte. I samme periode var Kate Moss aktuel med en kollektion for Topshop, og London-rivalens ejer, Phillip Green, blev spottet slentrende ud fra H&M i London. Han benægtede at have købt noget fra samarbejdet. Måske lurede han bare?

marimekkoMarimekko, 2008

Det finske retroprint
Jackie O. satte Marimekko på kortet, da hun bar mærkets mønstrede kjoler under JFK’s præsidentkampagner i 1960. H&M og det finske brand gravede i arkiverne og bragte retroprintet tilbage. Marimekko-samarbejdet trak dog ikke nok kunder og er indtil videre det samarbejde, der har resulteret i den laveste omsætning.

 COMMES001Comme des Garçons, 2008

Hypen udeblev
Kollektionen blev lanceret i Japan, før samarbejdet blev tilgængeligt i de øvrige markeder. Samarbejdet med det japanske kultbrand skulle hjælpe til at introducere H&M i Østen, men det var ikke helt så nemt at overbevise japanerne. Køerne udeblev, og der måtte aggressive reklamekampagner i spil for at skabe hype.

matthew001Matthew Williamson, 2009

Bikinisucces og restriktioner
Kollektionen havde to kapitler: Først kom hovedkollektionen, og tre måneder senere blev den suppleret med en bikinikollektion.
Samarbejdet blev solgt i alle H&M’s butikker, modsat tidligere kollektioner, der var begrænset til udvalgte butikker. Kollektionerne tog udgangspunkt i den britiske designers signaturprints og farverige mønstre og var en af mest succesfulde kollektioner set med økonomiske øjne.
I butikkerne i London fik shopperne restriktionerne om, at de kun måtte købe to eksemplarer af hvert stykke tøj for at undgå videresalg på eBay til højere priser – en problematik som flere af de andre H&M-collabs har kæmpet med.

camillerowegallery1 copyJimmy Choo, 2009

En finansiel skuffelse
Kollektionen blev ikke den finansielle succes, som H&M havde forventet. Der var hype og der var kø, men efter lanceringen var der stadig masser af Jimmy Choo-stilletter tilbage på hylderne, og dem der havde købt begyndte i dagene efter at returnere skoene.

Læs også: Jimmy Choo går efter ‘Games of Thones’-stjerne

LANVINLanvin, 2010

Dårlig kvalitet og cocktailkjoler
’Lanvin Hearts H&M’-kollektionen fik en del kritik for kvaliteten. Kjoler, halskæder og tasker var ikke lavet i en god nok kvalitet. Herrekollektionen bød på klassiske Oxford-sko – en af Lanvins signaturer – men kvinderne savnede den i en kollektion, der var lidt for domineret af cocktailkjoler.

soniarykiel001Sonia Rykiel, 2010

Dronning af strik lavede undertøj
Sonia Rykiels lingerikollektion var det første samarbejde, der blev solgt hos andre forhandlere end H&M’s egne butikker.
H&M kaldte undertøjet totalt moderne, og pressen kommenterede på bh’er og trusser med påsatte blomster som ubrugelige, da det umuligt kunne skjules under tøjet.
Den franske designer var også aktuel med en strikkollektion, hvor hun var lidt mere på hjemmebane, da Sonia Rykiel netop er anerkendt som dronningen af strik.

versace001Versace, 2011

Tacky eller classy?
Versace for H&M blev af pressen vurderet til være den bedste Versace-kollektion i flere år. Måske fordi der var mere South Beach og knap så meget Milano over udtrykket. Trods begejstring, samlet set, var der alligevel stor debat om, hvorvidt kollektionen var classy eller tacky.
Efter store milliontab hos Versace de foregående år, var det perfekt timing at lave et samarbejde med highstreet-mastodonten. Det gav mærket, som ellers bedst er kendt for couture på den røde løber, en global synlighed.

marni001Marni, 2012

Find det på eBay
Marni for H&M blev udsolgt i løbet af 30 minutter i New York, og i London stod folk i kø allerede aftenen før. Samme dag dukkede kollektionen op på eBay, ligesom det var tilfældet med Viktor & Rolf-kollektionen.
Måske var folk for grådige på åbningsdagen? Mere sandsynligt er det, at nogle tjente lidt ekstra penge på kollektionen, der måske er den mest vellykkede i rækken af H&M-samarbejder.

margielaMaison Martin Margiela, 2012

Overraskelse og reproduktioner
Da H&M annoncerede samarbejdet med Maison Martin Margiela, overraskede det pressen, fordi brandet var så avantgarde og langt fra noget, der klinger kommercielt.
Kollektionen var reproduktioner af mærkets mest ikoniske og bedst sælgende stykker tøj gennem dets 23 år lange historie. Om det var en god løsning kan diskuteres. Både fordi kollektionen ikke blev udsolgt, men også fordi, det kan have skadet Margielas forhold til det faste klientel, der har betalt langt højere summer for de originale versioner.

isabelmarant001Isabel Marant, 2013

Du har 10 minutter til at handle
Der var kø i de store byer natten før lanceringen, og på åbningsdagen blev der udleveret armbånd, som gav adgang til maksimalt ti minutters shopping. Kollektionen var reproduktioner af den franske bohemedronnings frynsestøvler, korte jakker og smalle bukser med snører. Webshoppen gik i sort og lukkede hurtigt ned, da kollektionen blev tilgængelig online.

Læs også: Se efterårets kampagne film fra de internationale modehuse

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af