Årets fem bedste menswear-collabs – og tre der skuffede

Fra vild succes til dyb skuffelse. Nikolaj Hansson gennemgår årets mest markante samarbejder.

neighborhood

 

De bedste nr. 5: Adidas Originals x Neighborhood

Neighborhood træder uhyre sjældent forkert, uanset om der er tale om sneakers, skjorter eller collabs. I 2014 gik det japanske mærke blandt andet  sammen med adidas Originals og lavede, foruden en række sneakers, også en tøjkollektion. Med en atletisk æstetik og et afslappet fit bød Shinsuke Takizawas team fra Neighboorhood på en kollektion, der perfekt balancerede på knivsæggen mellem sportswear og americana-motorcykelstil.

raf simons VIA SOTO

 

De bedste nr. 4: Raf Simons x Sterling Ruby

Det er de færreste, der har noget på Raf Simons. Den belgiske designer er som regel unfuckwithable. Det var han også i år, da han gik sammen med den Los Angeles-baserede kunstner Sterling Ruby. Udspillet bød på Simons’ karakteristiske silhuetter med Rubys hektiske kunstværker printet og broderet på frakker – alle stod måbende og imponeret tilbage.

supreme

 

De bedste nr. 3: Supreme x Stone Island

Da Supreme og Stone Island omsider i annoncerede et samarbejde, var det lidt som den dag tilbage i 1971, hvor Joe Frazier og Muhammed Ali slog næverne sammen i Madison Square Garden. To giganter, der mødtes til det store slag. Sætter man det teatralske aspekt til side, så skabte James Jebbies Supreme og Massimo Ostis Stone Island nemlig et af de bedste udspil i år, der bød på teknisk imponerende overtøj med en stænk af New Yorker-streetwear-æstetik oveni.

louis w

 

De bedste nr. 2: Louis W. for A.P.C.

Louis Wong var i mange år assistent for Jean Touitou hos A.P.C. – den franske herremodes ækvivalent til Don Vito Corleone. For få år tilbage blev Wong som en anden Michael dog skubbet frem i rækkerne og designer nu sin egen kollektion for A.P.C. med et kontinuerligt fokus på overtøj. Her formåede Wong i 2014 at producere en række jakker og frakker, som alle mænd utvivlsomt vil se knivskarpe ud i.

Magritte

 

De bedste nr. 1: Magritte x Opening Ceremony

Hvis man har gået på et dansk gymnasium og haft billedkunst på minimum c-niveau, er man formentligt stødt på René Magrittes ikoniske ‘Ceci n’est pas une pipe’. Den franske surrealist har dog meget andet at byde på – og det er Opening Ceremony tilsyneladende enige i. I år smed det amerikanske mærke nemlig en Magritte-dedikeret kollektion på gaden, hvor franskmandens værker var implementeret på sweatshirts, striktrøjer, t-shirts og frakker.

 Se tre collabs, der skuffede på de følgende sider.

Pigalle

 

De værste nr. 3: Pigalle x Nike

Jo, Pigalle har noget at byde på designmæssigt. Men da deres samarbejde med selveste Nike landede, var der ikke megen fornyelse at spore ud over den vanlige logomani på toppe og shorts, der altsammen var printet i fadede farvekombinationer. Med udgangspunkt i basketballkulturen blev det en lidt skuffende start på et samarbejde, der blev lidt bedre med det andet udspil, der ramte i september. Her havde Pigalle holdt sig til at opdatere Nikes ‘Air Raid’-model i to 90’er inspirerede designs i hvid og bordeaux.

supreme levi's

 

De værste nr. 2: Supreme x Levi’s

Hvis man er i farezonen for at blive blændet af Supremes ikoniske vibe, var det næsten rart at komme lidt ned på jorden igen, da mærket løftede sløret for dets seneste samarbejde med Levi’s. Her havde man nemlig ikke gjort synderligt meget. En jakke, vest og jeans i en lys vasket denim var alt, hvad det blev til – men priserne var bare, som vanligt, skruet markant op. Altså en noget intetsigende omgang fra et partnerskab, der ellers flere gange tidligere har imponeret stort.

patta

 

De værste nr. 1: Patta x Carhartt

Hollandske Patta har ry for at være forrest i feltet, når det kommer til at forene styrker med andre mærker. De har skabt sneakers med Nike, der er gået over i historien (for sneakernørder, selvfølgelig) og lavet kollektioner med Stüssy, Pigalle og senest Carhartt. Det blev dog en noget konservativ runde, som umiddelbart bestod af klassiske Carhartt-silhoutter med et ekstra logo her og der.

Læs også: Årets fem bedste sneaker-collabs

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af