Årets fem bedste sneaker-collabs – og tre der skuffede

Fra vild succes til dyb skuffelse. Vi har samlet de bedste samarbejder, sneaker-året havde at byde på – og så dem, der fejlede grumt.

tisci-nike
De bedste:

Tisci x Nike
Da Nike og Givenchys Riccardo Tisci i starten af året annoncerede et samarbejde, var de tæt på at brænde internettets sneaker-sites sammen. Et par uger efter blev samarbejdet, der tager udgangspunkt i Nikes udødelige ’Air Force 1’-silhuetter designet i flere forskellige højder (bogstaveligt talt), offentliggjort. Tisci formåede at fusionere sin designmæssige æstetik på et ikonisk stykke fodtøj til perfektion. Det kunne sagtens være blevet alt for abstrakt og avantgarde, men dette var, gudskelov, ikke tilfældet.

j-crew
J. Crew x New Balance ‘998’
Amerikanske J. Crew er bedst kendt for deres klassiske herretøj inspireret af Ivy League og den preppy amerikaner. Men gennem de senere år har mærket produceret fantastiske New Balance-udspil på stribe. Vanen tro var det også denne gang New Balances ’998’-model der var på spil – denne gang med inspiration fra den amerikanske uafhængighedsdag. Designet rammer perfekt ned i en nerve mellem national patriotisme og elegant design. Skoen blev udsolgt på bare fem minutter.

fragment
Fragment x ‘Jordan’
Hvis det skal blive udsolgt, så hiver vi bare fat i Hiroshi Fujiwara. Sådan kunne man tro at novicen hos Nike efterhånden lyder. Alt hvad japaneren har fingre i genererer kæmpe medieomtale og hype, og da Fujiwara hev fat i den ikoniske ’Air Jordan 1’, kunne det gå begge veje. Fujiwara gjorde dog klogt i ikke at ændre for meget i det originale design, men i stedet genfortolke det gennem en ny blå farvekombination.

foot-patrol
Foot Patrol x Asics
Londons Foot Patrol har i årevis, i fællesskab med blandt andet Sneakersnstuff, Hanon og Concepts, været blandt de skarpeste sneakerbutikker, når snakken falder på collaborations med sneakerfabrikanter. I 2014 fandt de sammen med Asics, hvor ’GEL Kayano’-silhuetten fra det japanske mærke stod for skud. I en overdel af ruskind blev den militærinspirerede-sneaker fulgt til dørs med åndbare detaljer af mesh og mønstrede snørebånd.

concepts-new-balance
Concepts x New Balance ‘Rosé’
Det er efterhånden blevet vane at juble, så snart Concepts annoncerer et nyt udspil – og det på trods af, at man ikke har set så meget som et sneak-peek af designet. Og det er der (stadig) god grund til. Concepts og New Balance brækkede knæskallerne på en større del af sneaker-gamet, da de slap deres rosé-inspirerede ’997’-model løs på gaden. Vi behøver ikke engang forklare hvorfor. Bare kig på den.

Se dem, der fejlede på de næste sider.

diamond
De værste:

Diamond x Nike ‘SB Dunk High Tiffany’
Okay. Denne kræver lidt forklaring. Da Diamond og Nike SB i 2005 udgav deres første udspil, ’Nike SB Dunk Low Tiffany’, blev samarbejdet revet af hylderne og senere ophævet som et af de bedste udspil fra SB-linjen hidtil. Og det er fuldt forståeligt. Men da de to tidligere på året annoncerede et fremtidigt samarbejde, frygtede vi, at de ville tage den nemme vej. Og det gjorde de. Jovist, det er en flot sneaker, men at tage en colorway fra 2005 og smide den på ’High’-versionen af Nike SB’s dunk er en kende for nemt.

missoni-converse
Converse x Missoni
Converse og Missoni har tidligere skabt fremragende udspil – oftest med førstnævntes ’Auckland Racer’ som fokus. Der gik dog noget galt i 2014. Samarbejdet byder på to fortolkninger af Converse 1970’s ’Chuck Taylor’. Den ene i en overflod af pels og vævede mønstre, den anden i et design, der sender (en anelse tykke) referencer til tidligere modeller fra Engineered Garments. Der bør ikke herske nogen tvivl om, at kvaliteten af skoene er i den absolutte top, men designet trækker det hele forfærdeligt meget ned.

black-scale
Adidas x Black Scale
Dette udspil kan, ikke overraskende, ses som et symbol på hele Black Scale’s linje; idéløs. Det er synd, at to ikoniske silhuetter, som adidas Originals’ ’ZX 700’ og ’Forum’ nu engang er, skal dækkes til i uendelig camouflage og forfærdelige farvesammensætninger. Man tænker, at Black Scale har samlet mønstre fra alle tilgængelige Chief Keef-videoer, kombineret dem med nogle purple drinks og smidt det hele på en sneaker. Og dertil fortjener Adidas’ ikoniske Consortium-linje bedre.

Læs også: Sneakers under træet? De 11 bedste til herrerne

Læs også: Sneakers under træet? De 10 bedste til kvinderne

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af