Amerikansk tøjmærke laver trøjer fra skoleskyderier med skudhuller – skaber stærke reaktioner

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Bstroy (@bstroy.us) den

Under New York Fashion Week viste streetwear-brandet Bstroy sin femte kollektion, der blandt andet inkluderede hoodies med logoer fra nogle af de amerikanske skoler, der de senere år har været udsat for katastrofale skyderier så som Columbine, Sandy Hook, Stoneman Douglas og Virginia Tech. For at tage symbolikken skridtet videre havde trøjerne også skudlignende huller.

Selvom designerne bag mærket, Brick Owens og Duey Catorze, nu har forklaret, at det skal ses som en kommentar til USA’s liberale våbenlove.

»Vi ville kommenterer på den type af våbenkriminalitet, der har brug for forebyggende opmærksomhed, og hvad den udspringer af, mens også at bemyndige tragediernes overlevende ofre igennem tøjets historiefortælling«, har Owens skrevet til Today.com.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af (?). (@brickowens) den

Det er dog ikke den umiddelbare modtagelse, som Bstroys design har fået. Som The New York Post påpeger, så har flere, der har været berørt af nogle af de nævnte skoleskyderier, udvist foragt for trøjerne i kommentarfeltet på tøjmærkets Instagram-opslag.

»Som en Sandy Hook-familie er, hvad I laver her totalt klamt, smertefuldt, forkert og respektløst. I vil aldrig vide, hvad vores familie gik igennem, efter at Vicki døde, mens hun forsvarede sine elever. Vores smerte skal ikke bruges i jeres mode«, skriver profilen @vickisotomemorial, der bestyres af en fond skabt i mindet om en lærer, som døde i Sandy Hook-skyderiet.

Kyle Kashuv, der overlevede skyderiet på Stoneman Douglas, men stadig er meget pro retten til at eje våben, skriver i en anden kommentar: »Jeg vil bare sige, hvad i alverden er der galt med jer. At fucking tjene penge på en skoleskydning. Klamt«.

På Twitter gå bølgerne også højt.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Bstroy (@bstroy.us) den

Ifølge Today.com forklarer Owens yderligere: »Man skal også tage i betragtning, at billede af os som unge, sorte mænd traditionelt set ikke har fået kredit for at introducere avantgarde ideer. Så mange folk har formodet, at vores budskab var dovent, bare fordi de ikke er blevet skolet om sorte mænd. De her hættetrøjer var lavet med tanke på alle disse intentioner og for at udforske disse samfundsmæssige forhold. Ikke kun overfladen med skoleskyderier, men også de forskellige måder, vi forholder os til hinanden og de gammeldags ideer, som stadig former de antagelser, vi har om hinanden«.

Trods opstandelsen, siger Owens også, at selvom trøjerne primært var lavet til modeshowet i New York, så overvejer han og Catorze nu at sætte dem i produktion og til salg.

Herhjemme oplevede Han Kjøbenhavn også, at et af deres modeshows i 2017 skabte opstandelse på internettet, da billederne af den massehængning, de orkestrerede på catwalken, ramte internationale medier.

Læs også: Folk er ikke klar på Han Kjøbenhavns show-stunt: »What the fuck!«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af