Bæredygtige produktioner er ikke nok for tøjmærkerne. »Der skal en kulturændring til«, siger forsker

Bæredygtige produktioner er ikke nok for tøjmærkerne. »Der skal en kulturændring til«, siger forsker
Der bliver produceret alt for meget tøj, siger modeforsker. (Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images)

Bæredygtighed fylder mere og mere i modebranchen. Det er den nødt til, og det ved tøjmærkerne godt. Det viste Copenhagen Fashion Week også godt, da de for et par uger siden lancerede deres plan for at skubbe branchen i den rigtige retning.

Det var en plan, der – måske lidt nede i teksten – også italesatte problemet med vækst og overproduktion. For det bliver tydeligere og tydeligere, at det er der, den store udfordring ligger, selvom mange brands i dag forsøge at overbevise os om, at vi kan forandre verden med en mere bæredygtig produktion af varer.

Det har modeforsker og lektor i bæredygtig mode på Kunstakademiets Designskole Else Skjold efterhånden snakket meget om, og i det seneste afsnit af Informations klimapodcast ’Den grønne løsning’ gør hun det igen.

Her fortæller hun blandt andet værten Louise Schou Drivsholm, at branchen skal reducere tøjproduktionen med 95 procent i forhold til i dag for at skabe en bæredygtig industri.

»Det virker jo, med den måde systemet fungerer i dag, fuldstændig urealistisk. Men det, det kræver, er, at der bliver udviklet nogle sektorer, der har mere at gøre med service. Før havde man en stor sektor, der justerede tøj«, siger Else Skjold i podcasten.

Hun mener altså, at vi skal tilbage til, at der findes skræddere, der kan reparere og tilpasse tøj, så når vi køber brugt tøj, så kan vi få det justeret, så det passer til vores behov og kroppe. Det vil igen betyde, at vi vil passe bedre på tøjet, fordi det passer til os, og vi bliver gladere for det i forhold til det meget standardiseret tøj af dårlig kvalitet, som der bliver produceret i dag.

Et af de største problemer i dag er nemlig ikke blot, at der bliver produceret alt for meget, det er også af for dårlig kvalitet.

»De lande, vi før plejede at sende genbrugstøj til, er begyndt at sige nej, fordi det er for meget af det, og det er for skidt«, siger Else Skjold.

Vi skal altså væk fra modens skiftende tendenser og enorme hastighed. Skjold arbejder i øjeblikket sammen med Veras Vintage og ser på, hvilken værdi tøj har, når det kommer helt langt væk fra en trend.

»Der kan man lære noget i forhold til at producere nyt. Det folk bliver ved med at ville betale for, er hvis det er godt design. Det gode design holder i lang tid – også i anden, tredje og fjerde bruger«, siger hun om det, som hun betegner som et paradigmeskift.

»Vi har standardiseret os ihjel. Vi laver kun ting til en standard krop og til en standard smag, så langt de fleste mennesker kan ikke finde noget, der passer til deres krop eller smag. Flowet af tøj skal ned i tempo og ned i volumen, men det skal også ud og favne mange flere forskellige udtryk«.

Og trods nødvendigheden af en voldsom kulturændring er Else Skjold optimistisk.

»Jeg er helt overbevist om, at de her skift kommer af sig selv. De vil være markedsbestemte, men de vil også komme fra os. I forskning kalder vi os jo ikke kun forbrugere, men også brugere. Hele verden går ikke kun ud på at forbruge, den går også ud på at bruge. Jeg tror på, at der er nogle ting, der gør, at vi bliver bevist om, at vi nok skal til at bruge vores ting bedre«.

Du kan blandt andet høre Informations klimapodcast hos Podbean.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af