T-shirt kan gøre dig ‘usynlig’ over for overvågningskameraer – det er bare ikke meningen

(Foto: Benedict Evans)

Det ligner bare en t-shirt med et pixeleret print på. Havde der stået Supreme på den, var den nok blevet udsolgt på få minutter. Men ‘designerne’ bag den er forskere, og printet er skabt til at forvirre den ansigtsgenkendelsesteknologi, der dagligt bliver brugt til overvågning.

Teknologien genkender folk og kategoriserer oplysningerne i databaser. Men med t-shirten forsøger forskerne at forvirre teknologien, så den, der bærer trøjen, slet ikke registreres som en person.

Forskerne har studeret teknologien, og hvilke oplysninger den bruger til at kategorisere de billeder, der blive taget, for så at bruge den info imod teknologien, kan man sige.

Det lykkes de åbenbart med i omkring en fjerdedel til halvdelen af tilfældene, alt efter hvilket ansigtsgenkendelsessystem der bruges.

Det sjove er dog, at t-shirten ikke er lavet til at blive sat i produktion, den er nemlig slet ikke fremstillet for at hjælpe os imod den onde big brother. Faktisk er hele tanken med eksperimentet at bruge forskernes viden til at gøre teknologien bedre, så muligheden for at forvirre ansigtsgenkendelsen mindskes.

»I fremtiden håber vi på at kunne fikse problemerne, så deep learning-systemer ikke kan blive snydt«, siger en af forskerne, Xue Lin, der er assisterende professor på Northeastern i USA, til Wired.

Hvem sagde ‘Black Mirror’?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af