Jonas Johansen Move

Den garvede jazz trommeslager Jonas Johansen svinger til daglig sine whiskers sammen med blandt andre NHØP, Band Mrazem og Ulf Wakenius, men har samtidig haft sin egen kvartet i cirka 12 år, hvor han i selskab med Fredrik Lundin (sax), Ben Besiakow (piano) og Anders Christensen (bas) improviserer sig gennem den nyere jazz’ verden.

På kvartettens tredje plade ‘UP!’ kommer alle fire musikere godt frem i skoene på en samling numre, der respektfuldt integrerer gængse standarder med eksperimenterende latin og be-bop inspirerede soli.

Førte skæring ‘Bolero’, der nok er det mest latin inspirerede nummer på pladen, er umiddelbart min største favorit, da den via et minimalistisk og stramt piano tema giver plads til adskillige blærede glansnumre fra især Anders Christensen og Fredrik Lundin. Indledningsvist er det smalt og nemt at lytte til, men det breder sig hele tiden lidt længere ud, og udfordrer dermed lytteren til at kunne skille instrumenterne og deres individuelle leg med temaet fra hinanden. Det svinger virkelig på den fede måde.

Hele pladen er nu ikke helt så vedholdende, men bevæger sig ud i et improvisatorisk område, der går hen og bliver lidt for liret for min smag. Wayne Shorter hyldesten ‘Wayne’s World’ er et udemærket eksempel på den tendens, da der netop i dette nummer dedikeres omkring seks minutter til et kapløb om hvem der kan få flest toner ud af deres instrument på kortest tid. Det er teknisk uovertruffent, men også temmelig enerverende i længere tid af gangen. En jazz connaisseur større end undertegnede vil formentlig sætte pris på den slags, men jeg kan ikke bruge det til så meget.

Alt i alt er ‘UP!’ en rigtig god jazz skive, der demonstrerer fire store talenters variationsbredde, så hvis man blot får lov til at spinge et par enkelte numre over, har den bestemt fortjent en fast plads i cd-reolen.

Jonas Johansen Move. 'UP!'. Album. Stunt Records.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af