Järv – sådan spilles ung jazz!

Bent J var godt besøgt for en mandag aften, hvor Järv gav et brag af en koncert.

Järv kom listende på stille fødder med en ‘Sneak Attack’, skrevet af Jacob Danielsen (saxofoner og tværfløjte). Nummeret lagde et godt grundlag for at arbejde sig videre til ‘en rimelig glad, men også lidt vemodig forårssang’. Her var det så guitaristen Kasper Bai, der selv havde skrevet nummeret, der udviste formidabel indlevelse i sit spil.

Efter denne anklang var det så tid til at tage på tur i Järvens verden, der tydelig viser at bandet ikke er bange for at blande den nordiske grundtone med f.eks. orientalske skalaer og sambarytmer.
Jazzen må alt det man ikke må i de andre genrer og Järv formår at spille på det forbudte, uden dog at overdrive mulighedernes verden. Således var der heftige temposkift styret af Poul Terkildsen på trommer i ‘Samba for Ed’ og plads til vilde eksperimenter i ‘Bullfighting’, hvor det i sidste ende var bandet der løb af med sejren, ikke tyren. Begge gange var det bassisten Jens Kristian Andersen der har skrevet musikken.

Ole Visby (klarinet og saxofoner) og Jacob Danielsen havde mange gode sammenspil og man kom i løbet af første sæt i god stemning og ville gerne høre mere.
Andet sæt var langt mere avantgardistisk og krævede meget mere af lytterne end det første.

Det er imponerende af Järv vover sig ud i de vilde eksperimenter og endog med rigtig gode resultater. Det er sjældent hørt på den danske jazzscene, der ellers satser på det sikre.
‘Spontan optur’ passede fint ind og gav præcis udtryk for undertegnendes sindsstemning midt i andet sæt. Nummeret ledte tankerne hen på f.eks. Joshua Redmans ‘Freedom in the groove’-album, mens f.eks. ‘Katrinedal’ minder om Ornette Colemans ‘Song X’. Det er nok i det spændingsfelt Järv kan beskrives bedst. Sød og nuttet ved første syn, men utæmmet vild når man kommer tæt på.

Järv sluttede af med ‘Elk song’ hvor man hører hvordan det går når elgen møder järven. Igen blev der eksperimenteret, så der var elglyde i saxofonerne og fællessang blandt bandets 5 medlemmer.

Det er tydeligt at Järv har kæmpe talent. Alle medlemmer i bandet figurerede som komponister og de frembragte et fantastisk sammenspil. Godt gået drenge!

De må simpelthen være et must på sommerens jazzfestivaller, medmindre arrangørerne er forsynet med livrem og seler og kun vælger det sikre, som de plejer.

På glædeligt genhør.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af