Teitur – fokus på originaler

Teitur har netop udgivet sit andet album, ‘Stay Under The Stars’. Med udgangspunkt i the Beatles-sangen ‘Eleanor Rigby’ har han spurgt: Alle de ensomme mennesker, hvor kommer de fra? Mød færingen og nogle af originalerne på hans vej.

Den 29 årige færøske singer/songerwriter lægger ikke skjul på, at fascinationen af originale mennesker er en konstant drivkraft og inspirationskilde for hans musik. Derfor var det, i forbindelse med tilblivelsen af det nye album, også vigtigt for Teitur at tegne et billede af de mange menneskeskæbner, han hver dag møder rundt omkring.

»Jeg kan egentlig bedst lide originaler og folk, der gør noget for sig selv. Og derfor ville jeg først kalde pladen ‘All the Lonely People’. Men det blev lidt for prætentiøst, og slet ikke så opløftende som jeg ville have det. ‘Stay Under The Stars’ er bare budskabet. Der skal være noget magisk over tilværelsen. Man skal være igang med noget som føles magisk, og det gør det, når man står under himlen«.

Armstrong er helten
Heltene i Teiturs eget univers er de mennesker, der skiller sig ud, og gør tingene på deres egen måde, uden at skæve til konventioner eller hvad tidsstrømningerne foreskriver som det rigtige.

»Louis Armstrong er min største helt både som musiker og menneske. Han lavede musik, som kom fra det rigtige sted. På samme måde er det med Rufus Wainwright, som jeg turnerede med på et tidspunkt i USA. Han er meget inspirerende, netop fordi han laver sin musik, som han selv vil, og ingen fortæller ham, hvordan han skal gøre«.

Uendeligt mange koncerter
Efter at Teitur udgav sin debut ‘Poetry & Airplanes’ i 2003, kastede han sig ud i en heftig koncert-tour de force, og har siden spillet over 400 koncerter i USA, Canada og Europa. En nødvendighed mener han selv, for det var fra starten planen at komme ud på landevejen og se sit publikum i øjnene:

»Det første år var helt sindsygt, der spillede jeg 250 koncerter på bare ét år. Der kom jeg sådan rigtig i gang med at spille. Jeg har spillet på nogle store turneer, hvor jeg har varmet op for andre, og fået stående bifald fra 15.000 mennesker, og så næste dag spillet for to mennesker på en café. I starten spillede jeg meget alene, men nu har jeg næsten altid band med – så bliver det også lidt sjovere«.

En usynlig ven
For tiden spiller Teitur med et band med udelukkende færøske medlemmer. Deres koncerter betegner han, med et smil på læberne, som nogle af de bedste koncerter, han har spillet indtil videre. Måske forstår de bare hinanden bedre de færinge? Men trods dette kan dagene i turbussen alligevel blive lange og ensformige, og derfor har Teitur og co. til lejligheden opfundet en usynlig ven.

»Der kommer altid et tidspunkt på en turné, hvor man skal overkomme sin egen kedsomhed. For tiden har jeg opfundet en person, der hedder Rafael Santana, som laver guitarrifs. Allerede da han var 14 år, lavede han de mest sindsyge guitarriffs, og da han blev 17-18 år, fik han arbejde i et studie. Engang var Deep Purple der for at indspille en sang, som hed ‘Smoke On The Water’, men riffet manglede, og Rafael Santana sagde: »Drenge, jeg har en idé, og så spillet han riffet…« Og siden da har han været en velbevaret hemmelighed i musikbranchen. Sådan én man ringer til, hvis man står og mangler et riff. Ham har vi meget sjov med for tiden, og vi laver riffs over det hele, når vi laver lydprøve«.

Kigger man nøje efter i bookletten til ‘Stay Under The Stars’ finder man da også en tak til Rafael Santana.

Teitur spiller koncert i Amager Bio d. 19. maj kl. 21:00, Forsalg: kr. 150,- + gebyr, entré: kr. 175,-.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af