Mani Spinx – en musikalsk collage

Mads Brøbech Jørgensen, der i denne uge er aktuel med sit debutalbum under navnet Mani Spinx, bevæger sig frit mellem billedkunst og radiovenlige genreblandinger. »Det er to dele af mig«, fortæller han her.

Musikken er naturligt repræsenteret hos Mani Spinx, men det er et dobbelt forhold, da kunsten også spejler sig i musikken. Mads Brøbech Jørgensen agerer ikke alene sanger, sangskriver og producer sit debutalbum, han er også kunstneren bag Mani Spinx’ karakteristiske visuelle sider. Mads bruger bevidst sin kunst til at ‘brande’ sig selv som musiker, og musikken er derfor også tydeligt præsenteret i hans kunst, hvor der blandt andet optræder citater fra hans sange. Der er dermed direkte sammenhæng mellem de to universer, der tilsammen udgør Mani Spinx.

»Der er harmoni mellem min musik og mit artwork. Jeg har altid lavet kunst, faktisk i længere tid end jeg har spillet musik. Det er to dele af mig. Jeg har ikke prøvet, at skabe et Gorillaz-lignende koncept, men at lade mine to sider spille sammen i det jeg laver«.

Både musikken og kunsten samles af flere forskellige, og nogle gange modstridende, elementer, der tilsammen giver et nyt billede, enten musikalsk eller visuelt. Denne collage-teknik er kodeordet til at forstå Mani Spinx’ univers.

Collager i musik og cover
Ligesom Mads i sin musik samler sit udtryk ved at bruge flittigt løs af de forskellige musikalske elementer, som han har opsamlet gennem tiden, så er Mani Spinx’ album-cover også blevet sammenstykket af enkelte enheder, der er blevet samlet og skabt i sin endelige form igennem et samarbejde med kunstneren Anika Lori, der blandt andet er kendt for netop sine collager.

»Det med collagen passer meget godt til mig, både til det artwork jeg selv laver og rent musikalsk. På min plade er der sammensat alt fra jazz til varieté over funk, blues og hiphop, ligesom indspilningerne af pladens numre spænder fra store studier, som Medley og Sun, til hjemmeoptagelser fra dagligstuen. Jeg gider ikke selv høre en plade, hvor alle numrene lyder ens«.

Netop det, at albummet musikalsk stikker i alle mulige retninger og samtidig leger med forskellighederne i produktionen, er det, der skaber dynamikken på albummet og får det til at fremstå som en musikalsk collage.

Selv med bag videoerne
Den tydeligste visuelle illustration til musikken må siges at være musikvideoerne, og Mani Spinx’ første musikvideo, til nummeret ‘Fuck’, er da også blevet skabt af Mads Brøbech Jørgensen selv. Videoen til nummeret er en minimalistisk, kunstnerisk tur gennem tekstens emner, der har floreret på diverse hjemmesider verden over.

»’Fuck’ er et både sjovt og lidt spidst nummer, der omhandler alvorlige emner, som prostitution, narkomani, krig og rådne politikere, alt sammen pakket ind så på en måde, så det bliver lidt lettere at sluge. Jeg synes, at det var oplagt, at lave en video til netop det nummer og lavede den derfor selv«.

Men hvor videoen til ‘Fuck’ er en hjemmelavet collage af fotos, film og tegninger, så er videoen til albummets første officielle single ‘Last Night in America’ skabt ud fra helt andre kriterier og med et helt andet budget, efter at Mani Spinx’ blev signet til pladeselskabet Warner.

Mads er dog stadig inde over den kreative produktion af musikvideoerne. Også hans næste projekt er en video, denne gang til nummeret ‘Smoke a Flower’, som formodentlig vil blive en blanding af de to tidligere videoprojekter, med Mads’ kunstneriske idéer som grundlag.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af