Aarhus Took It 2006

For syvende år i træk slog Aarhus Took It dørene op for nordens største hiphop-festival. Tre dage med tunge beats, vibrerende basgange og et varieret udbud af rimsmede som midtpunktet. Men også tre dage med fokus på kulturen, fællesskabet og festen.

Ved siden af de 15 koncerter, der afholdes ved Aarhus Took It, så arrangeres der også flere efterfester rundt om i byen og workshops, hvor man kan høre foredrag om nye tendenser på scenen i New York, få tips til hjemme-produktionen af de optrædende eller støve sin uprock af med hjælp fra professionelle breakers. Filosofien bag Aarhus Took It er at skabe et forum for både underholdning og uddannelse af den globale ungdomskultur, som hiphop har udviklet sig til.

Noget af det, der rammer én hvert år ved Aarhus Took It er den gennemgående fællesskabsfølelse, som præger hele arrangementet. Alle tre dage var der en god og positiv stemning, hvilket er ganske bemærkelsesværdigt med så meget testosteron inden for hængerøvsbukserne.

Gennem årene har flere store personligheder, som old school-legenderne Masta Ace og Big Daddy Kane og alternative stjerner som Redman og Talib Kweli, lagt vejen forbi Århus. Igen i år var det lykkedes at skaffe et stort navn. Amerikanske Ghostface stod øverst på programmet, da lyset torsdag aften blev tændt over scenen på spillestedet Train i Århus midtby.

Svingende førstedag
Der blev lagt langsomt fra land med pladeaktuelle Kasper Spez (læs koncertanmeldelse her), hvis eftertænksomme kærlighedssange havde trange kår i det store lokale med et festhungrende publikum.

Men der kom hurtigt gang i festen, da det kulørte kollektiv Fler’ Farver (***) umiddelbart efter gik på scenen med videoshow og karusseldyr. De seks fynboer udgav tidligere i år deres debutalbum ‘Bekender Kulør’ og deres forkærlighed for fest og farver kom virkelig til udtryk gennem en energisk og glædesmittende optræden. De fem rappere dyrker de selvironiske tekster, der leveres sammen med fornuftige østkyst-inspirerede produktioner. Men den odenseanske gruppe mangler at finde en passende distance til det kitschede overforbrug. Fest er en ting, gøgl en helt anden. Og denne aften var det svært både at høre og få øje på forskellen.


Fler’ Farver

Så var der mere styr på helheden, da Aarhus Took It kunne præsentere danmarkspremieren på forestillingen ‘Gadens Historie’ (*****). En fortælling om hiphoppens historie og baggrund, som formidles live på scenen med rap, human beat box, scratch og dans. Det gjorde holdet bag (Per V, Nappion, DJ Turkman Souljah og Freestyle Phanatix) med fin sans for detaljerne og med en indlevelse der kom ud over scenekanten og inddragede det nysgerrige publikum. Vi kom med til hiphoppens fødsel i The Bronx, fik sat ord, billeder og dans på hvordan musikken siden hen indtog natklubberne. »Og det gode ved historiefortælling er, at man selv bestemmer hvordan historien ender. Og den her ender godt,« som Per V selv formulerede det på scenen.


Fra stykket ‘Gadens Historie’

Bedre optakt kunne der ikke gives til det, der skulle vise sig at blive førstedagens musikalske højdepunkt. Efter en ni timer lang flyvetur fra den amerikanske vestkyst væltede Cali Agents (****) ind på scenen for dernæst at vælte huset med en omgang hårdkogt hiphop. Nyklassikere som ‘Unassisted’ og ‘Gunz Still Hot’ fik hænderne i vejret og nakkerne til at nikke blandt det massive fremmøde. Der var ikke de store overraskelser at komme efter, men både Rasco og især Planet Asia viste mesterlig mikrofonkontrol og attitude, som passede godt til gruppens direkte og kontante rapstil.


Cali Agents

Torsdag lukkede med hovednavnet Ghostface (læs koncertanmeldelse her), der også slukkede lyset – desværre mens han spillede. Dermed var en svingende førstedag slut med en af den slags skuffelser som man ikke lige glemmer med det samme, selv om man egentlig helst ville det.

Fed fredag
Andendagen bød på papiret på flere spændende optrædende. Blandt de første var Haven Morgen og Morten Dahl (****), som begge er med i DRs Karrierekanonen. Sidstnævnte diskede op med et overraskende friskt og stramt show. Overraskende på den måde, at de hudløst ærlige og alvorsfulde tekster faktisk fik ny næring på scenen og blev bakket op af bragende beats og cuts af DJ Talkback.

Herefter var der udskiftning bag både mikrofonen og dj-pulten. Århus’ egen Static & Nat Ill (******) havde afbrudt deres Europa-turné for at spille på egen bane, og det blev en knusende, ja, nærmest manifesterende hjemmesejr. Duoens scenesæt ses formentlig ikke meget bedre noget sted i verden. Det er essensen af hiphop, der diskes op med i et perfekt sammenspil mellem rapper og dj. Selv om Static & Nat Ill igennem efterhånden mange år har spillet utallige koncerter, så er det imponerende at se hvordan de udvikler deres unikke stil og skærer alt overflødigt pjat fra. Det var rå hiphop af den slags der når ind til benet og med en Dj der må være af en anden verden.

Spasmageren J-Zone (****) lukkede den fremragende fredag med sine humoristiske tekster og bragende beats. Iklædt en tyndslidt pelsfrakke og shorts farede han veloplagt rundt på scenen og leverede et glimrende show med plads til velserverede jokes mellem numrene. Tydeligt benovet over det entusiastiske publikum, steg spilleglæden hos rapperen, og aftenen fik dermed en perfekt afslutning.


J-Zone & J-Ro

Indbliksrig eftermiddag
I lørdagens workshop var det en mere alvorlig J-Zone, som talte om sit karriereforløb og gav en bekymret beskrivelse af hiphoppens tilstand i USA. »Musik er ikke nok længere. Du skal være en kontroversiel person. Men hvis jeg skal komme op at slås med en for at få omtale i pressen, vil jeg hellere undvære det. Det pis gider jeg sgu ikke«, proklamerede han. J-Zone er næsten helt stoppet med at spille shows i USA og optræder kun i Californien fra tid til anden. I stedet forsøger han at tjene til huslejen ved at lave musik til pornofilm og tv-reklamer. De godt 30 tilhørere fik en interessant oplevelse med den sympatiske rapper og producer, og workshoppens tilbagevenden til Aarhus Took It-programmet må bestemt betegnes som en succes.

Afbudsramt afslutning
Den afsluttende aften havde noget at leve op til efter en livlig fredag. Men allerede inden et træt og tømmermændsplaget publikum havde indfundet sig på Train, blev programmet ramt af to aflysninger. The Last Emperor havde på forhånd meldt afbud og afløseren var den talentfulde Carolina-rapper Supastition (***). Med beats fra prominente producere som 9th Wonder, Jake One og Nicolay i ryggen var der rig mulighed for at få gang i nakken eller hofterne. Men Supastition bliver aldrig mere end en pålidelig og sympatisk rapper, og mere var aftenens optræden heller ikke.

Lørdag eftermiddag kunne arrangøren Henning Winther meddele, at west coast-legenden MC Eiht ikke var dukket op i lufthavnen. Med kort varsel lykkedes det at skaffe en erstatning i form af en anden Los Angeles-dreng. J-Ro (***) fra det hedengange Tha Alkaholiks fandt vej til den jyske hovedstad og fyrede den af med sit show ‘My Life as an Alkaholik’. At dømme efter publikums reaktion, så var det ikke noget dårligt bytte, da klassiske Liks-numre som ‘Only When I’m Drunk’, ‘Daaam’ og ‘The Next Level’ ramte den nostalgiske nerve og fik stemningen i vejret. En utrættelig J-Zone var med på scenen som hypeman og må siges at tage prisen som dette års Took It-darling. Men som de fleste tredjedags-fester, så gik gassen lidt af ballonen til sidst. De nye numre som J-Ro præsenterede fra hans kommende soloplade var for anonyme og den tamme leverance gjorde dem ikke lettere at sluge.

Dermed sluttede Aarhus Took It 2006 (***) ganske rammende med en koncert, der lagde sig i kølvandet på det svingende indtryk, som den samlede festival efterlod. Fra ét magisk højdepunkt, over én gigantisk skuffelse, til et stempel med godkendt for hele festivalen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af