DMeA 2006 – Vi kan selv tak!

Normalt er der ikke meget star quality over det at være metalmusiker i Danmark. Du bliver sjældent, hvis overhovedet, genkendt og standset på gaden. Der bliver nærmere drukket Thy-pilsner end Cristal-champagne, når der festes, og langt de fleste må sætte deres lid til lotto-kuponen for at få fingre i millionerne.

Men i lørdags fik Danmarks samlede metalscene for en enkelt aften lov til at lege stjerner til den stort anlagte og totalt udsolgte anden udgave af Danish Metal Awards i Amager Bio. En aften, der fremviste diversiteten og den store talentmasse på den danske metal-scene, og en aften, som ikke mindst viste, at det danske metalmiljø ikke står tilbage for den såkaldte ‘etablerede’ musikbranche, når det kommer til at fejre sig selv med stil.

Det er nemlig dybt imponerende, hvad den lille gruppe af frivillige bag Danish Metal Awards, eller DMeA, som det også kaldes, har formået at stable på benene. Aftenens award-show var generelt præget af stor professionalisme, stram timing og et solidt øje for de detaljer, der skal til for at gøre denne grundlæggende lidt sære live-disciplin underholdende. Fra de meget lidt påklædte Jägermeister-piger i foyeren, over en solid konferencier-indsats af P3’s Carsten Holm til surprise-gæster som komikeren Simon Juul Jørgensen og Mercyful Fate, der vandt årets hæderspris.

Livemusik med alt, hvad der dertil hører
Men det, det hele handler om, er jo musikken. Og her kommer så desværre den største anke ved DMeA 2006. Vi skulle nemlig et godt stykke ind i showet og helt hen til aftenens tredje liveband, et ganske veloplagt Illdisposed, før der var ved at være styr på lyden fra scenen. Og det var synd, da aftenens første optrædender kom fra to af de mest talentfulde bands på scenen lige nu – The Psyke Project, der på trods af det rumlende og rodet lydbillede gav en fascinerende manisk performance med lovende smagsprøver fra deres kommende tredje album, og Mercenary, hvis raffinerede blanding af prog-, power-, og dødsmetal blev vingeskudt af den totale mangel på vokal i højttalerne på den højre side af scenen. Og det er simpelthen ikke godt nok. Men omvendt er det jo også den risiko, der er, når man, modsat andre award-shows, ikke holder sig til stramt koreograferede playback-extravaganzaer.
Heldigvis fik Mercenary en ordentlig dosis oprejsning senere, da de gik hjem med aftenens hovedpris, Årets Metal Album, for ‘The Hours that Remain’, en stærk og helstøbt plade, og en kåring, der alt i alt må siges at være i orden.

Som (metal)brødre vi dele
Generelt blev årets priser spredt jævnt ud over årets stærke felt af nominerede. Blandt det mere opsigtsvækkende var det, at nykommerne Submission gik hjem med hele to priser for henholdsvis Årets Metaltrack og Årets Metal Debutalbum. Det er gået ualmindeligt stærkt for Esbjerg-bandet, siden Roskilde-debuten i 2005, og med deres stilsikre blandig af trash- og dødsmetal, kunne de sagtens gå hen og blive den næste store danske metal-eksport.

Opsigtsvækkende var det også, at de norske black-metal veteraner Satyricon, i kamp med Tool, In Flames og Mastodon, endte med at løbe med prisen for Årets Internationale Album med ‘Now, Diabolical’ – en beslutning, der fik en af mine på det tidspunkt lettere beruserede venner, der er stor Tool-fan, til at komme med slet skjulte og svagt mumlende beskyldninger om snyd og aftalt spil. Jeg vil nøjes med at kalde det et overraskende valg.

Det evige mindreværdskompleks
Overraskende var det til gengæld ikke, at In Flames sluttede DMeA af med en forrygende koncert, hvor Göteborg-legenderne viste, at svenskerne, om vi kan lide det eller ej, stadig er både storebror og pater familias i den skandinaviske metalfamilie.

Men det er netop derfor, der er brug for en event som DMeA til at kaste lidt stjerneglans over det danske metalmiljø, skabe overskrifter i mainstream-medierne og være et tilbagevendende fokuspunkt for det drive, den energi og den enorme talentmasse, som den danske metalscene i disse år kan glæde sig over. Og med nye albums på vej fra blandt andre Mnemic, Mevadio og The Psyke Project bliver der garanteret også noget at fejre til næste år. Jeg glæder mig allerede.

Og vinderne blev:
Årets Metal Talent: Frameless Scar
Årets Metal Liveband: Volbeat
Årets Metal Artwork: Raunchy
Årets Metal Produktion: Raunchy – ‘Death Pop Romance’
Årets Metal Track: Submission – ‘Deathride To Escape’
Årets Internationale Album: Satyricon – ‘Now, Diabolical
Årets Metal Debutalbum: Submission: ‘Failure To Perfection’
Årets Metal Album: Mercenary – ‘The Hours That Remain’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af