Tom Waits – skælvende urkraft i jakkesæt og sikkerhedssko

Endnu en gang styrer Tom Waits’ Europaturné udenom Danmark, så for at opleve manden på nært hold, var mange danskere valfartet til hans første af to koncerter i Prag. Iført jakkesæt og sikkerhedssko entrerede TomWaits scenen i en uniform, der fint illustrerede den hvæsende gentlemans skizofreni. Med tip på hatten og stampen i støvet på den medbragte runde minimanege trakterede han publikum med udpluk fra karrierens bodegaromantik over industriel cabaret til mørk, beskidt blues med et touch af folk.

Som 58-årig har Waits fundet ind til en foruroligende, rå urkraft i stemmen, som skælver gennem sangene og som paradoksalt nok giver indtrykket af en kunstner og et menneske i balance. Denne udvikling var særligt tydelig i klaverballaderne fra karrierens tidlige år, som publikum blev forkælet med, til trods for at Waits på de seneste plader har vendt tangenterne ryggen og lagt sig helt i sit stemmebånds vold. Et stemmebånd, der på imponerende vis blev spændt til det yderste uden brug af effekter af nogen art.

Tom Waits er en uovertruffen historiefortæller. En passioneret skildrer af sin fantasis skæve eksistenser. Han er din sære bedstefar, hvis historier du elsker, men som du foretrækker ikke at være alene med. I Prag var der dog ikke meget plads til historier mellem numrene. Til gengæld var det en yderst fokuseret Waits, som med et tight og koncentreret orkester i ryggen undlod at kaste sig ud i extravagante energiudladninger eller den dommedagsbrutalitet, som prægede ham tidligere.

Men med karismaen og sansen for det teatralske intakt, kunne man godt tilgive ham et par mere eller mindre eklatante fejlskud: Et malplaceret salsastykke i ‘Hoist That Rag’ og (værst) en uklædelig fællessang under den ellers kuldegysfremkaldende ‘Innocent When You Dream’. Blandt sangskrivningens unikke enere står Tom Waits stadig som en af de mest gennemført originale og fortjent mytologiserede særlinge.

Sætliste:
Lucinda
Way Down In The Hole
Falling Down
All The World Is Green
I’ll Shoot The Moon
Cemetery Polka
Hang Down Your Head
Eyeball Kid
Fumblin’ With The Blues
On The Nickel
Invitation To The Blues
Tom Traubert’s Blues
House Where Nobody Lives
Innocent When You Dream
Lie To Me
Hoist That Rag
Bottom Of The World
Jesus Gonna Be Here
Dirt In The Ground
Make It Rain

Ekstranumre:
On The Other Side Of The World
Singapore

Koncert.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af