Fashion Week-tema: Musik til catwalken

Under Copenhagen Fashion Week sætter en mængde dj’s og musikere deres fingeraftryk på arrangementerne som leverandører af musik til de mange modeshows. Læs om Djuna Barnes, Tomas Barfod, Kasper Bjørke, Oh Land og Jean von Badens syn på mode og musik og deres oplevelser med at lave musik til modeshows.

I morgen: Video: Soundvenue / Byens Puls Fashion Week Party
Se reportage fra vores fest i Privatteatret, hvor Hot Chips Alexis Taylor og The Wong Boys rockede huset sammen med en håndfuld af Københavns skarpeste pladevendere.

Se videoreportage fra Soundvenue Fashion Issue-photoshoot
Læs ‘My Life’ med designeren Silas Adler fra Soulland
Læs vores guide til modeugens sejeste fester

Djuna Barnes

Hvad er dit forhold til mode?
»Anstrengt, men jeg følger med sådan på b-niveau. Det vil sige, jeg ved lidt om modehistorie, og jeg har et nogenlunde overblik over designere og mærker og betydning. Og så har jeg som regel en del kunder i modebranchen, og så har jeg knaldet nogle modeller og fået et julekort af grevinde Danneskjold«.

Er der forskel på at udvælge musik til et modeshow i forhold til, når du dj’er?
»Ja, man må ikke fucke op. Som dj kan du bare råbe skål eller tage revanche i næste mix. Jeg har prøvet at fucke et show op. Jeg har faktisk stadig mareridt over det. Der var en stor spot på mig inde i Tivoli og circa 1.000 mennesker – plus alle tænkelige kvinder, jeg har været forelsket i gennem tiderne – inklusive dem fra fjernsyn«.

Hvad skal du bidrage til under modeugen i år? Og hvordan kom det samarbejde i stand?
»Ikke meget. Flere af mine ‘faster kunder’ holder af kriseagtige årsager ikke show i år. Jeg har hjulpet Stine Goya som sædvanligt og skal spille til hendes efterfest. Så har jeg den officielle åbning på Sct. Petri, Lækker, Soundvenues fest og en ekstra stor johnnie@jolenne. Jeg har sagt nej til et par mærker, jeg synes er for kiksede, selv i krisesituationer må man godt have god smag. Jeg plejer også at have alt for travlt og være sådan dødsagtig stresset og irritabel – så faktisk er det ok. Min kæreste hader også mode. Sådan helt ned i maven – plejer hun at foragte mig – i den uge«.

Er der genrer, der egner sig særlig godt til modeshows?
»Nej, alt kan passe ind i den rigtige sammenhæng. Afhængig af hvor, hvornår og hvordan. Jeg har spillet alt fra klassisk, fløjte og det ondeste techno til Queen og lyden af sne. Men mit speciale er den twistede coverversion«.

Tomas Barfod

Hvad er dit forhold til mode?
»Meget blandet. Jeg kan godt shoppe og være stoked over et par sneakers, og jeg synes ofte modeugen er sjov, men jeg er ikke helt vild ‘fashion’«.

 Hvordan griber du det rent praktisk an, når du skal lave musik til et modeshow?
»Jeg går i dialog med både designer, koreograf og andre involverede, sammen finder vi så ud af hvilke stemninger, vi gerne vil rundt i. Derefter udvælger jeg en pulje, som vi sammen vælger den endelige trackliste fra«.

Kan modeshow-oplevelsen sammenlignes med koncertsituationen?
»Altså når en gang imellem er jeg til modeshow, hvor jeg ikke spiller. Så står jeg mest bare og chiller, drikker gratis og lytter til musikken, jeg glemmer altid at se showet. Men selve formatet minder vel mest om et teater- eller dansestykke, bare ikke nær så avanceret«.

Hvad skal du bidrage til under modeugen i år? Og hvordan kom det samarbejde i stand?
»Tartelet laver fest sammen med Soulland om torsdagen ude i det nyåbnede Carlsberg, det er fordi, vi har arbejdet sammen noget tid omkring alt muligt, blandt andet vores artwork. Ellers spiller jeg til de fleste af de modeshows som Femmes Regionales står for, dem har jeg arbejdet sammen med i en del modeuger, og det er altid hyggeligt«.

Oh Land

Hvad er dit forhold til mode?
»Siden jeg gik i børnehave, har jeg selv fået lov at klæde mig på, ligegyldigt hvor åndssvag jeg så ud. Min mor syede alt mit tøj, og min storesøster gik på Designskolen. Tøj og mode blev derfor noget, jeg meget tidligt blev bevidst om, og noget jeg naturligt så som en personlig udtryksform«.

Bruger du mode som inspiration i din musik?
»Nej, det handler om helt andre personlige ting, jeg skal have ud når jeg laver musik. Men jeg kan jo ikke benægte at være et produkt af den tid, jeg lever i, og så vil der jo altid være nogle æstetiske strømninger, som man skal forholde sig til på en eller anden måde. Om man vil gå med det eller imod. Jeg blander for eksempel meget genrer i min musik, hvilket jo er meget tidstypisk«.

Er der forskel på at lave musik til et modeshow i forhold til, hvordan du normalt laver musik?
»Absolut. Til et modeshow får man stillet en konkret opgave i forhold til varighed, tema og specifikke sangønsker. Man er i princippet en slags dj. Sådan arbejder jeg jo slet ikke med min egen musik. Det er en helt anden lang kunstnerisk navlepillerproces, hvor jeg går i skrivehi i flere måneder uden på forhånd at vide, hvor det ender, eller hvordan det skal bruges«.

Jean von Baden

Hvordan griber du det rent praktisk an, når du skal lave musik til et modeshow?
»Først bruger jeg uger eller måneder op til med at finde de mest coole tracks med twistede elementer, lydeffekter og store introer, der kan fange publikums opmærksomhed. Så er der mødet med enten Uffe Buchard eller designeren,hvor jeg får nogle retningslinier, som så diskuteres, og vi finder frem til en fælles enighed. Desuden ser jeg meget på verden og den tid, der inspirer til ny lys og stil, og prøver at få så meget med, så brandet virker stilsikkert. Man skal dog huske at man for det meste skal kunne se, hvad der sker et år frem, da kollektionerne er så langt fremme«.

Kan modeshow-oplevelsen sammenlignes med live-situationen?
»Ja, på en måde. Det er en live-afvikling med ét take, det vil sige, selvfølgelig er jeg en dj, der spiller andres musik, men intensiteten er meget ens dog med mindre fokus på musikere og mere på tøjet. Men er der et hak i pladen, eller lyder det dårligt, er det dj’en, der får tæv«.

Hvad er dine forventninger generelt til modeugen?
»Er nærmest en del af det meste, så kommer meget rundt, forventer at en masse mennesker snakker krise, og at det er hovedemnet, men også at folk får større flygte-trang, og at det vil medføre bedre fester. Skal da se messerne og de fleste shows, der er relevante. Jeg er generelt at se over alt til modeugen«.

Kasper Bjørke

Er der forskel på at lave musik til et modeshow i forhold til, hvordan du normalt laver musik?
»En helt konkret opgave denne modeuge er, at jeg blev bedt om at lave en coverversion af et Håkan Hellström-nummer til Soullands modeshow. Jeg har så teamet op med Oh Land til at lave vokalen og producerer og indspiller nummeret sammen med Ormen (fra Balstyrko og Melk, red.). En vildt sjov og inspirerende opgave for os alle tre. Men udgangspunktet er jo stadig, at det er en form for bestillingsopgave – hvor dét at lave musik til sig selv og sine egne udgivelser kommer et andet sted fra – og det bliver ofte derfor skabt ud fra en anden vinkel«.

Kan modeshow-oplevelsen sammenlignes med koncertsituationen?
»Set fra mit synspunkt som dj, så nej. Modeshows er jo som oftest meget koreograferede, og det er det, som dikterer, hvad der skal ske. Et normalt dj-set er meget mere ud fra øjeblikket og stemningen i rummet. Jeg spillede dog engang til Magretheskolens afgangsshow, en hel times show inde i Store Vega, hvor Kronprinsesse Mary, som på det tidspunkt var gravid, sad bænket på første række. Der spillede jeg et ret tungt minimaltechno-set, der ikke var forberedt på forhånd, og der blev indimellem kigget noget skeptisk op fra de lidt ældre i hendes entourage. Læste dog et par dage efter at Mary havde nydt musikken, og babyen havde sparket med i takt. Sjovt«.

Er der genrer, der egner sig særlig godt til modeshows? Og har du nogle numre, der går igen fra show til show?
»Der er tit gengangere i den musik, som de enkelte designere ønsker at få med i deres show, men jeg prøver for så vidt at undgå at gentage mig selv – og dermed også udvande musikken fra show til show. Generelt er det godt med numre, som spiller lidt på følelserne – og så noget som modellerne kan finde ud af at gå til – et steady tempo, ikke alt for hurtigt… Sådan omkring de 118-122 bpm…«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af