Årtiets bedste musikvideoer

Soundvenue Decade Issue, hvori vi ser tilbage på årtiets bedste album og største øjeblikke, udkommer på fredag (meld dig ind i Soundvenue Friends og få det leveret med posten). I den forbindelse har vi samlet 15 af de bedste musikvideoer fra det forgangne årti.

I det snart forgangne årti forvandlede MTV sig til en reality-tv-kanal, og pladebranchens økonomiske råderum blev kraftigt formindsket. Ved indgangen til 00’erne så det med andre ord sort ud for musikvideoen.

Men samtidig begyndte internettets kreative frirum at modnes. Blogverdenen blomstrede, kamera- og computerudstyr blev billigere og instruktører lærte, at man blot med en god idé ikke behøver ‘November Rain’-agtige budgetter for at lave fortrinlige musikvideoer. I 2005 landede Youtube tilmed som en platform for disse genistreger, og i dag kan vi se tilbage på et årti spækket med herlige videoer, hvad end de er fantasifulde, morsomme, chokerende eller tårevædede.

Hvilke videoer, synes du, er årtiets bedste? Giv din mening til kende i kommentarfeltet nederst på siden.

Fatboy Slim ‘Weapon of Choice’ (2000)
Instruktion: Spike Jonze

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Alles ønskeonkel, skuespilleren Christopher Walken, dansede sig ved årtiets indgang direkte fra kultfilms-verden og ind i alles hjerter med frække hoftevred og supersimpel, genial instruktion fra vel nok de sidste to årtiers største musikvideo-magiker, Spike Jonze. Så var årtiet i gang!

The Avalanches ‘Frontier Psychiatrist’ (2001)
Instruktion: Tom Kuntz & Mike Maguire

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan skaber man en visuel repræsentation af en sang fra et album, der udelukkende består af over 900 samples? Man lader da hver enkelt sample blive besjælet af levende væsener. Udføreslen, humoren og ikke mindst gensynsglæden er så bemærkelsesværdig, at man ikke kan høre sangen uden at se videoen for sig.

The White Stripes ‘Fell in Love With a Girl’ (2002)
Instruktion: Michel Gondry

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den visuelle troldmand Michel Gondry gav Lego et ordentlig skud street-cred med sin vanvittige video, der klods efter klods viser plastiklegetøjs-udgaver af Meg og Jack rocke ud. Videoen skød for alvor bandets karriere i gang og var tilmed den sejeste af sin art …lige indtil for nylig.

Pulp ‘Bad Cover Versions’ (2002)
Instruktion: Jarvis Cocker & Martin Wallace

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I efterdønningerne på ironiens årti, 90’erne, vendte ironikeren over dem alle, Jarvis Cocker, tilbage med en af årtiets sjoveste videoer. I en genial selviscenesættelse fik bandet cremen af celebrity look– og ikke mindst sound-a-likes til at synge deres sang i bedste ‘Band Aid’-stil. Liam, Robbie, Bono, de er der alle.

Junior Senior ‘Move Your Feet’ (2003)
Instruktion: Shynola

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De letbenede takter fortsatte året efter med Junior Seniors verdensomspændende hit, hvis 80’er-toner blev fornemt visualiseret gennem en sej fattigmands-animation, der emmede af gamle arkadespil. Shynola fik i år et comeback med den opfindsomme kridtstregs-video for Coldplay.

Carpark North ‘Human’ (2005)
Instruktion: Martin De Thurah

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Også Martin de Thurah fik Danmark på kortet med sin måbende flotte video til Carpark North. Videoen fik velfortjent åbnet omverdens øjne for hans unikke hverdags-detaljerigdom og overnaturlige overtoner, som han også perfektionerede i den famøse Röyksopp-video. I selskab med folk som Adam Hashemi og Good Boy Creative-holdet er der god grund til at håbe, at de gode danske musikvideo-takter fortsætter det næste årti.

Vitalic ‘Poney Part II’ (2006)
Instruktion: Pleix

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Slowmotion-æstetikken blev brugt lige lovligt flittigt, især i det sidste halvdel af årtiet. Denne her sag var med til at inspirere en hel bølge af wannabes, men kun få har med så simpel en idé – i dette tilfælde et par hunde, der smides op i luften – fungeret så fornemt.

OK GO ‘Here It Goes Again’ (2006)
Instruktion: Trish Sie

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Da OK Go lagde deres low-budget løbebånds-video ud på Youtube, spredte den sig rundt om kloden som en steppebrand. En skelsættende video, der for alvor viste hvor meget Youtubes virale markedsføring kan gøre for et band. Nu over 41 millioner views og sidste år den 27. mest sete video på Youtube taler sit helt eget sprog.

Bat For Lashes ‘What’s a Girl To Do’ (2007)
Instruktion: Dougal Wilson

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Rådet for større færdselssikkerhed vil sikkert sige »Hvor er cykelhjelmene?!«. Men ser man bort fra den frygtløse omgang med cyklerne, kan man kun bøje sig i støvet for den seje koreografi i videoen, der i dette årti kun fik alvorlig konkurrence fra Feist og især Sias musikvideo. Dougal Wilson stod desuden også bag årtiets sejeste promovering af powertools med musikvideoen til electrohittet ‘Satisfaction’.


Arcade Fire ‘My Boody Is a Cage’ (2007)
Instruktion: J. Tyler Helms (fan-video)

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Arcade Fire lavede et par seje videoer i årtiet, blandt andet et par interaktive, men den bedste var faktisk en fanlavet uofficiel video af Youtube-brugeren J. Tyler Helms. Her parrede han slutscenen i Ennio Morricones ‘Once Upon a Time in the West’ med canadiernes sørgmodige toner, og resultatet er stærkt tryllebindende.

Justice ‘Stress’ (2008)
Instruktion: Romain Gavras

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En video, der formåede at skabe en røre, man ikke har set, siden Aphex Twin og The Prodigy chokerede i 90’erne. Videoen var filmet som en slags mockumentary (ikke ulig ‘Man Bites Dog’ ), så man måtte knibe sig selv i armen gentagne gange for at huske, at den skildrede vold heldigvis ikke var virkelig. Et hæsblæsende og samfundsrevsende mesterværk.

MGMT ‘Time To Pretend’ (2008)
Instruktion: Ray Tintori

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For tiden hører man meget om, at filmbranchen grundet dalende salg vil satse hårdt på 3D i fremtiden. Allerede for små to år siden var MGMT’s hus-instruktør Ray Tintori klar med sit bud på en tredimensionel video, nemlig med sit syretrip til ‘Time To Pretend’. På med brillerne!

Gnarls Barkley ‘Who’s Gonna Save My Soul’ (2008)
Instruktion: Chris Milk

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Årtiets mest hjerteskærende video – bogstaveligt talt. På én gang en morsom og sørgelig legemliggørelse af et smertefuldt break-up, der ramte fuldstændig plet med sangens eftertænksomme tone. Milk lavede også fine videoer for blandt andre Kanye West, men det her er hans ultimative mesterværk.

Chairlift ‘Evident Utensils’ (2009)
Instruktion: Ray Tintori

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Efter sine 3D-udskejelser var Ray Tintori igen klar til at skubbe grænserne for, hvordan en musikvideo kan se ud. Her går psychpop-trioen ind og ud af midlertidigt fastfrosne, pixelerede frames i en teknik kaldet kaldet ‘data-moshing’ inspireret af japaneren Takeshi Murata. Kanye West legede også med datamoshing et par uger senere, men Chairlift var der først og bedst. 

Grizzly Bear ‘Two Weeks’ (2009)
Instruktion: Patrick Daughters

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En af årtiets mest konsekvent spændende og alsidige instruktører Patrick Daughters (videoer for Feist, Liars, Depeche Mode) rundede årtiet af med en af de mest mærkværdige musikvideoer. Bandmedlemmernes ansigter er bizart proportionerede, så de ligner forvoksede alterdrenge, der (ganske passende) synger himmerige ind i en smuk kirke.Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af